Începuturile Premier League
14 englezi, 5 scoțieni, un galez și un irlandez intrau într-un bar . Toți antrenorii cluburilor din primul eșalon englez erau de origine britanică la începuturile Premier League.
George Graham (Arsenal), Ron Atkinson (Aston Villa), Kenny Daglish (Blackburn), Ian Porterfield (Chelsea), Bobby Gould (Coventry), Steve Coppell (Crystal Palace), Howard Kendall (Everton), John Lyall (Ipswich), Howard Wilkinson (Leeds), Graeme Souness (Liverpool), Peter Reid (Man City), Sir Alex Ferguson (Man Utd), Lennie Lawrence (Middlesborough), Mike Walker (Norwich), Brian Clough (Nottingham Forest), Joe Royal (Oldham), Dave Bassett (Sheffield Utd), Trevor Francis (Sheffiled Wed), Alan Sugar & Ray Clemence (Tottenham), Gerry Francis (QPR) și Joe Kinnear (Wimbledon) erau antrenorii din prima ligă engleză când primul eșalon trecea printr-un proces de rebranding și devenea Premier League.
Revoluția începută de David Dein
A durat ceva timp, până când în 1996, un om vizionar precum fostul vice-președinte al lui Arsenal și al FA-ului, David Dein, simțea nevoia unei schimbări și avea tupeul să insiste ca board-ul de pe Highbury să accepte un anonim ca Arsene Wenger pe banca lui Arsenal. Ce-a urmat e istorie, iar Le Proffesseur alături de alți antrenori străini precum Gerrard Houlier, Rafa Bentiez sau Jose Mourinho au arătat altă dimensiune fotbalistică iubitorilor de fotbal englez.
Cel mai mic număr de antrenori englezi în istoria Premier League
Fast-forward către 2022 și săptămâna trecută am aflat că Aston Villa l-a demis pe Steven Gerrard, care încă de la ultimul său meci afișa o figură apatică, dezamagită și neputincioasă. Stevie G spera ca experiența de la clubul din Birmingham să fie ultima pregătire înainte de a prelua „banca” lui Liverpool, dar un an mai târziu, experiența de pe Villa Park pare să-i fi făcut mai mult un deserviciu. La fel ca echipa sa în teren.
De ce e importantă concedierea lui Steven Gerrard de la Aston Villa? Pentru că demiterea lui Stevie G înseamnă că în Premier League au rămas doar șase antrenori* britanici (Rodgers, Potter, Howe, Lampard, Cooper, Moyes) din care doar trei englezi (Potter, Howe și Lampard), cel mai scăzut număr din istorie.
Până recent, trei dintre cei britanici ocupau cele trei locuri retrogradabile. Poate e o concluzie pripită, dar numărul mic de antrenori britanici în Premier League poate fi și un semn al schimbării filosofiilor conducerilor cluburilor care nu mai preferă antrenori reactivi, conservatori și care au început să dea dovadă de înțelegere din ce în ce mai mare că inteligența tactică necesită un nivel de pregătire detaliată care, în prezent, pare să vină mai rar din Marea Britanie.
Cluburile s-au mai deșteptat și au realizat că ajutate de un Allardyce sau Pullis treci primejdia rea, dar ca să reziști pe termen lung în Premier League ai nevoie de mult mai mult. Poate că cei din tribune își doresc un englez pe bancă sau măcar o fostă legendă a echipei, dar la urma urmei, dincolo de identitatea pe care și-o doresc, cluburile sunt adevărate societăți comerciale care trebuie să performeze pentru a rezista la cel mai înalt nivel.
În Graham Potter, Eddie Howe (și Brendan Rodgers în trecut), englezii au antrenori care îmbrățișează principii moderne și ale căror echipe deseori inovează și impresionează pe teren. Dar ei par mai mult să fie excepția. Gerrard, Lampard, Steve Cooper și David Moyes au arătat în acest sezon un fotbal modest, contribuind la argumentul că din punct de vedere tactic, fotbalul britanic nu ține pasul cu ce se întâmplă pe continent.
Antrenorii britanici nu țin pasul cu ce se întâmplă pe continent?
Iar dacă tot vorbim de antrenorii de pe continent, unul din remarcații sezonului e Luciano Spaletti. Cu italianul pe bancă, Napoli e neînvinsă în fruntea Serie A și are victorii pe linie în Liga Campionilor. Spaletti pare să scape în sfârșit de eticheta de antrenor ofensiv-naiv și de pecetea înfrângerii la scor din 2007, 1-7 pe Old Trafford când o antrena pe Roma.
“Systems no longer exist in football, it’s all about the spaces left by the opposition. You must be quick to spot them and know the right moment to strike, have the courage to start the move even when pressed. The spaces are no longer between the lines, but among players. The skill is in finding them. I agree on evolution of tactical schemes, but would say the skill is in manipulating opponents to create spaces rather than simply finding the space.”
De când cu febra Fantasy Premier League, citesc discursurile de la conferințele de presă ale antrenorilor destul de des, dar poate cu excepția lui Potter, eu nu-mi amintesc să fi văzut un asemenea discurs și o asemenea preocupare asupra jocului din iarbă la managerii englezi cum am văzut-o la Spaletti recent înainte de unul din meciurile lui Napoli din Serie A.
A few weeks ago, Napoli boss Luciano Spalletti said:
“Systems no longer exist in football, it’s all about the spaces left by the opposition. You must be quick to spot them and know the right moment to strike, have the courage to start the move even when pressed…” pic.twitter.com/WQIn0oEtMo
— Caño Football (@CanoFootball) October 27, 2022
Niciun antrenor englez nu a câstigat Premier League
În 30 de ani de la rebranding-ul primului eșalon fotbalistic englez, niciun antrenor englez nu a câștigat Premier League. Graham Potter e unul din exemplele pozitive (care are acum și resursele umane și materiale necesare), dar englezul lui Chelsea pare mai degrabă excepția de la regulă.
Poate că viziunea antrenorilor britanici s-a mai distanțat de kick and run-ul de odinioară, dar fotbalul reactiv, urâcios și aroganța britanică sunt încă bine închegate în mentalitatea antrenorilor britanici. Să nu uităm cum în urmă cu 5-6 ani, mulți foști antrenori și oameni din fotbalul din Insulă puneau sub îndoială capacitatea lui Pep Guardiola de a-și impune stilul de joc și de a reuși în Premier League.
* nu au fost incluși Steve Davis și Gary O’Neil, care sunt în prezent antrenori interimari/caretakers la Wolves, respectiv Bournemouth.
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail. Ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.
La final, îți reamintim că pe Tackle.ro, poți citi despre originile kick-and-run-ului britanic: