Burnley a făcut un sezon excelent în 2017/18, cu un joc solid în apărare și o disciplină tactică excepțională, mulțumită lui Sean Dyche.

Sloganul din titlu este concluzia incredibilă a acestui sezon fantastic, în traducere: „Cu toții mergem într-un tur european”. A fost o performanță pe care, foarte probabil nu o vom mai atinge în viitorul apropiat, luând în considerare faptul că majoritatea echipelor de mijlocul clasamentului se întăresc considerabil și se bucură de investiții mult superioare nouă.

În cadrul previziunilor de anul trecut, o comparam pe Burnley cu Leicester din anul precendent fabulosului titlu și putem spune că am reușit o performanță în zona aceea. Asta cu atât mai mult cu cât specialiștii ne dădeau ca retrogradati alături de Huddersfield.

Citește aici seria originală Previziuni din presezon 2018/2019.

Un sezon fără egal

Sezonul trecut a fost unul special și pentru mine, ca fan al echipei, deoarece am reușit să fiu prezent la 27 din cele 38 de meciuri din campionat ale echipei, 17 acasă și 10 în deplasare. O parte din aceste meciuri este imortalizată sub formă de vlog pe canalul de YouTube al Tackle.ro.

Încă din începutul sezonului, Burnley se anunța ca o candidată serioasă la surprize frumoase, după victoria neașteptată în față campioanei de atunci, Chelsea, chiar pe terenul acesteia, scor 3-2. Faptul că ne-am îmbunătățit considerabil rezultatele în deplasare a contribuit la locul magnific de la sfârșitul sezonului.

Între rezultatele notabile din deplasare trebuie amintite: 1-1 pe Anfield, 1-0 pe Goodison, dar și un 2-2 pe Old Trafford, meci în care am pierdut cele 3 puncte după un gol marcat de Lingard în minutul 91. Un alt meci fantastic a fost egalul obținut pe Wembley, 1-1, după un debut cu gol în minutul 92 al lui Wood.

Un alt factor esențial l-au reprezentat rezultatele echipei pe teren propriu, la fel de bune și constante ca în sezonul trecut. Un moment foarte imporatant a fost victoria cu Stoke din decembrie 2017, care ne-a asigurat pentru 24 de ore o clasare în top 4. Din nefericire o serie de aproape 3 luni fără victorie ne-a aruncat până pe locul 7, dar nici de asta nu ne-am putut plânge prea mult, întrucât în mai ne pregeateam de Europa League!

A fost un sezon în care am avut parte de o confirmare a valorii lui Chris Wood (10 goluri în campionat și un gol în Cupa Ligii, chiar împotriva fostei sale echipe, Leeds United), dar și de apariția a două nume necunoscute în fotbalul mare din Premier League: James Tarkowski, jucător trecut pe la Brentford, care a fost rezerva lui Keane, dar care a fost un stâlp în defensivă noastră, a 6-a din sezonul trecut, la doar un gol în spatele lui Chelsea și Liverpool;

Să nu uităm de Nick Pope, al doilea portar din Premier League că prestații, după David De Gea. De la League Two la Campionatul Mondial în doar 4 ani este o ascensiune memorabilă pentru Pope, care, din păcate, s-a accidentat la umăr în prima manșă a meciului din Europa League cu Aberdeen.

Pe canalul de YouTube al clubului a fost publicat un review de 30 de minute al sezonului trecut, pe care va invit sa il vizionați

Transferurile lui Burnley din vara 2018

Nu, nu este o glumă, Burnley a făcut 2 transferuri, însă, din păcate, acestea sunt 2 plecări: Dean Marney și Scott Arfield, aflați la sfârșit de contract. Ambii au fost exponențiali în promovarea din 2016, cu momente memorabile în tricoul The Clarets. Dean Marney a fost, este și va rămâne un idol al tribunelor pe Turf Moor datorită dăruirii și devotamentului său.

Vezi aici toate transferurile făcute în Premier League vara asta.

Totuși, dacă ne aruncăm privirea spre treburi serioase, achizițiile lipsesc cu desăvârșire. Burnley, alături de Spurs, nu a adus niciun jucător nou în vara aceasta. Un lucru îngrijorător, dacă ne gândim la cât de subțire este lotul nostru, și cum o accidentare poate da peste cap sistemul și jocul lui Burnley.

Din punctul meu de vedere avem nevoie de un fundaș central, un mijlocaș de creație, de genul lui Defour, un winger și probabil un atacant. Burnley a avut mai multe încercări în această vară de a transfera jucători de la echipe retrogradate, cum ar fi Sam Clucas de la Swansea sau Craig Dawson și Jay Rodriguez de la West Brom. Nimic concret până acum.

Lotul și echipa probabilă din sezonul următor

Efectivul The Clarets rămâne neschimbat față de sezonul trecut, în afara celor două plecări, însă aceștia rareori au fost în lotul de 18 jucători.

În poartă, Tom Heaton și Nick Pope se vor lupta pentru postul de titular, dar, cum cei doi sunt accidentați (Pope probabil va lipsi minim o luna, în timp ce Heaton poate reveni la primul meci din campionat, cu Soton), Anders Lindegaard va fi titular între buturi cel puțin până la începutul campionatului.

În defensivă, linia-tip nu pare să sufere modificări: Ward-Mee-Tarkowski-Lowton. Totuși, Charlie Taylor pare un tânăr de perspectiva, iar Phil Bardsley și Kevin Long completează lotul. Centrul defensivei pare că mai are nevoie de întăriri…

La mijlocul terenului, Burnley a fost bântuită de accidentările celor 2 jucători exponențiali ai turului de campionat excelent: Robbie Brady și Steven Defour. Aceștia sunt pe drumul cel bun și vor reveni în cel mai scurt timp.

Linia mediană este completată de Jack Cork, un transfer excelent de la Swansea sau Aaron Lennon, venit de la Everton, care s-a adaptat excelent și evoluează bine în mod constant.

Burnley are parte și de un jucător titular la Mondialul recent încheiat, Johann Gudmunsson, care mie personal îmi place foarte mult, deși nu are o viteză specifică winger-ului clasic. Islandezul este excelent pe faza de construcție și în combinații.

Nu trebuie să uităm nici de înlocuitorul lui Defour, Ashley Westwood, care și-a făcut execelent treaba în ultima parte a sezonului, cât belgianul a fost accidentat. Jeff Hendrick întregește lotul la mijloc, fiind folosit foarte mult de Sean Dyche, în ciuda evoluțiilor modeste, cu mici excepții.

Atacul e neschimbat față de sezonul trecut, însă, luând în considerare faptul că echipa a marcat cele mai puține goluri dintre primele 14, parcă e nevoie de întăriri. Chris Wood și Ashley Barnes și-au făcut excelent treaba în tandem, dublați de Sam Vokes, super-sub-ul lui Sean Dyche (în meciul cu Watford din deplasare, a marcat la 30 de secunde după ce a intrat pe teren!).

Barnes chiar e în vizorul naționalei Austriei pentru Liga Națiunilor. Da, ați auzit bine, Barnes poate juca pentru austrieci, deoarece are bunici de acolo!

Că să sintetizăm analiza lotului, voi încerca să intru în rolul lui Sean Dyche cu un prim 11 posibil:

4-5-1: Pope – Ward, Tarkowski, Mee, Lowton – Lennon, Cork, Defour, Hendrick, Gudmunsson – Wood

La încercarea de mai sus, vreau să mai adaug 2 idei:

1) Între Heaton și Pope e aproape imposibil să alegi, dar Pope momentan e mai în formă.

2) În locul lui Hendrick intră aproape meci de meci Barnes, iar sistemul devine 4-4-2.

Și că să încheiem frumos acest articol, vă propun previziunea mea pentru noul sezon. Burnley se va lupta la retrogradare, dacă nu aduce întăriri pe posturile vulnerabile.

În plus, un parcurs lung în Europa League înseamnă mai multe meciuri și oboseală în plus. Un loc în top 10 va fi foarte greu de obținut, dar cred că Burnley va reuși o clasare pe locurile 11-14, cu puține emoții la retrogradare. Totuși, experiența ar trebui să își spună cuvântul. Totul va depinde parcursul în Europa League.

În ciuda semnelor nu foarte bune, fanii The Clarets se vor bucura cu siguranță de acest sezon, primul în Europa după 51 de ani!

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *