Campionatul Mondial din acest an va fi găzduit de statul Qatar, în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie. Va fi primul Mondial organizat în Orientul Mijlociu și ultimul la care vor participa 32 de echipe naționale. Din 2026, la Campionatul Mondial vor ajunge 48 de echipe.
Tackle.ro vă prezintă astăzi fenomenul „sportswashing”, o practică tot mai întâlnită în zilele noastre. „Sportswashing” este modul prin care o corporație sau un stat național folosește sportul pentru a-și îmbunătăți imaginea pătată. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, prin găzduirea unui eveniment sportiv major, cum ar fi Campionatul Mondial din Qatar.
Sportswashing: Qatar și China își spală imaginea în 2022
Un alt exemplu perfect pentru „sportswashing” ar fi Jocurile Olimpice de iarnă, găzduite la Beijing în luna februarie. China a pus la cale un eveniment uriaș, pe o zăpadă aproape 100% artificială, pentru ca oamenii să uite de practicile Partidul Comunist.
The Guardian a titrat la începutul anului: „Va oferi anul 2022 cel mai mult sportswashing de până acum?”
Qatarul este un stat extrem de bogat, aflat într-o ascensiune fulminantă. Conform datelor oficiale, micuța țară din Asia de Vest are al treilea cel mai mare PIB pe cap de locuitor din lume. Rezervele de gaze naturale și petrol reprezintă marea bogăție a Qatarului.
Cu toate acestea, numeroase organizații internaționale au reclamat faptul că autoritățile din Qatar calcă în picioare drepturile omului. Un exemplu elocvent este situația de pe șantierele stadioanelor ridicate pentru Campionatul Mondial.
Mii de muncitori au murit pe șantierele din Qatar: „FIFA se gândește doar la bani”
The Guardian a anunțat, în februarie 2021, că peste 6.500 de muncitori imigrați au murit pe „șantierele morții“ din Qatar. Condițiile improprii de lucru ar fi cauza acestor decese. Mulți fotbaliști de top s-au arătat deranjați de ce se întâmplă în Qatar și au intrat pe teren cu mesaje ce fac apel la respectarea drepturilor omului.
Selecționerul Țărilor de Jos (Olanda), Louis van Gaal (70 de ani), a criticat dur FIFA pentru organizarea Campionatului Mondial în Qatar:
„E ridicol că mergem să jucăm acolo. Ce spunea FIFA? Trebuie să ajutăm la dezvoltarea fotbalului din zonă. Și faci asta organizând o Cupă Mondială acolo? E fără cuvinte! Ce mai contează? Mereu am fost împotriva FIFA. Totul e despre bani, despre interese comerciale. Acestea sunt singurele lucruri care contează pentru FIFA,” a spus Louis van Gaal, la o conferință de presă.
Legi dure pentru femei și comunitatea LGBTQIA+
O altă problemă în Qatar va fi accesul suporterilor care fac parte din comunitatea LGBTQIA+. Conform Marca, aceștia vor putea merge la turneul final, dar le va fi interzis să-și manifeste afecțiunea în public.
Homosexualitatea este interzisă în Qatar, iar cei găsiți vinovați vor fi trimiși la închisoare pentru 3 ani. Dacă vinovații sunt musulmani, atunci poate fi dictată și pedeapsa capitală, conform legii Sharia. Ultima oară când s-a aplicat pedeapsa cu moartea în Qatar a fost în mai 2020, când un muncitor nepalez a fost executat. Acesta a fost găsit vinovat pentru că a înjunghiat mortal un localnic.
Qatarul este un stat conservator, iar femeile riscă să stea șapte ani la închisoare dacă întrețin relații sexuale în afara căsătoriei. Femeile pot vota în Qatar doar din 1999. De asemenea, femeile din Qatar au nevoie de un acord scris din partea soțului pentru a studia în străinătate sau pentru a lucra într-o companie de stat. În Qatar nu este obligatoriu ca femeile să poarte hijabul, dar legea spune că acestea trebuie să se îmbrace modest pentru a nu deranja comunitatea.
Cu alte cuvinte, Qatar este un stat care încearcă să adopte stilul de viață din Occident, dar numai pe jumătate. Există o oarecare libertate, dar cetățenii, în special cei musulmani, merg „pe gheață subțire”.
Legendarul Eric Cantona a spus că nu va urmări Campionatul Mondial din Qatar, fiind deranjat de modul în care oamenii sunt tratați acolo: „Nu-mi pasă de Campionatul Mondial din acest an, nu e un turneu adevărat pentru mine. Nu sunt împotriva ideii de a organiza Mondialul într-o țară unde există posibilitatea de a dezvolta fotbalul, cum ar fi SUA sau Africa de Sud. Dar Qatar nu este o țară potrivită pentru fotbal! Campionatul Mondial este organizat acolo doar pentru bani! Este oribil cum au fost tratați oamenii care au lucrat la construirea stadioanelor,” a spus Cantona.
Câți bani încasează FIFA și ce salarii au muncitorii din Qatar
Qatar a pus la bătaie un buget de 140 de miliarde de dolari pentru a organiza Campionatul Mondial din această iarnă. La rândul ei, FIFA va câștiga în jur de 3,5 miliarde de pe urma acestui turneu final.
Președintele FIFA, Gianni Infantino, este încântat de organizarea turneului final în Qatar: „Acest Mondial va intra în istoria regiunii și a FIFA! Merită orice efort. Suntem încântați să vedem că există un progres major în domeniul drepturilor lucrătorilor,” spune președintele FIFA.
De asemenea, FIFA s-a lăudat recent cu faptul că a obținut un salariu minim de 220 de dolari pe lună pentru muncitorii de pe „șantierele morții”.
Cum a ajuns Campionatul Mondial în Qatar
Qatarul a avut o concurență acerbă pentru organizarea turneului final. În cursa pentru CM 2022 s-au mai aflat Australia, Japonia, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii.
Qatar a obținut pe 2 decembrie 2010 dreptul de a organiza Campionatul Mondial, dar suspiciunile de fraudă există în continuare. Înaintea Comitetului Executiv al FIFA în cadrul căruia a fost anunț rezultatul voturilor, doi membri au fost arestați pentru că au primit mită.
Daily Mail scrie că unii membri din Comitetul Executiv de la FIFA ar fi primit circa 1,5 milioane de dolari pentru a vota în favoarea Qatarului. Ulterior, fostul președinte al FIFA, Joseph Blatter, a declarat că a fost „o eroare” ca turneul final să fie atribuit Qatarului.
Presa din Anglia a scris că până și fostul vicepreședinte al FIFA, Jack Warner, ar fi fost mituit pentru a face lobby pentru Qatar. Mai mult decât atât, unii oficiali din Africa ar fi primit câte 200.000 de euro pentru a susține candidatura Qatarului.
Există și un documentar cu privire la această presupusă fraudă, intitulat The Men Who Sold The World Cup. Discovery+ a realizat acest documentar special.
Au existat investigații, dar nu s-a pus niciodată problema ca statul Qatar să piardă organizarea Campionatului Mondial de fotbal. Multe voci din fotbal acuză că va fi un Mondial pătat de sânge, dar competiția merge înainte, iar FIFA așteaptă încasări uriașe.
Grupele de la Campionatul Mondial din Qatar
La tragerea la sorți pentru faza grupelor au fost extrase 29 de echipe. În luna iunie se vor mai disputa trei jocuri de baraj: Țara Galilor vs Scoția / Ucraina, Peru vs Australia / Emiratele Arabe Unite și Noua Zeelandă vs Costa Rica.
Grupa A: Qatar, Ecuador, Senegal, Țările de Jos
Grupa B: Anglia, Iran, USA, Țara Galilor / Ucraina / Scoția
Grupa C: Argentina, Arabia Saudită, Mexic, Polonia
Grupa D: Franța, Peru / Australia / Emiratele Arabe Unite, Danemarca, Tunisia
Grupa E: Spania, Noua Zeelandă / Costa Rica, Germania, Japonia
Grupa F: Belgia, Canada, Maroc, Croația
Grupa G: Brazilia, Serbia, Elveția, Camerun
Grupa H: Portugalia, Ghana, Uruguay, Coreea de Sud
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.