Nu vă era dor de fiorul unui turneu final? Da, știu că se joacă Mondialul Feminin (și promit că e ultimul pe care nu-l acoperim aici) și că la Copa America se întâmplă deja pozne (Hola, Argentina!), dar parcă fără „ai noștri” nu are același farmec nicio luptă pentru un trofeu. Vestea bună e că a început EURO U21 (în Italia și San Marino), iar vestea incredibil de bună, e că România joacă, pentru prima oară din 1998 încoace, în elita fotbalului internațional. Generația asta e naționala care contează.
Drumul către EURO 2019 a început pentru echipa națională U21 a României cu Daniel Isăilă în rol de selecționer, dar brașoveanul a decis să plece în Arabia Saudită, pentru a antrena o echipă de club nou promovată. Din fericire, a lăsat în urmă un grup bine sudat și o linie de clasament în preliminarii care păstra calificarea în ghetele unor fotbaliști precum Alex Pașcanu, Ionuț Radu sau Ianis Hagi. Mirel Rădoi și-a asumat misiunea și a reușit să ne facă să mai și zâmbim când vorbim de fotbalul românesc, pentru că România U21 a câștigat grupa de calificare, în fața marii favorite, Portugalia.
Pe cine a convocat Mirel Rădoi în echipa națională a României la EURO U21?
Liderul grupului este portarul Ionuț Radu, pe Inter l-a pescuit de la echipa de tineret a lui Dinamo, la 16 ani. Îl știți deja și începe să-l cunoască și lumea fotbalului european, pentru că în sezonul trecut a preluat postul de titular la Genoa, devenind primul român după Ștefan Radu și Cristi Chivu care joacă, meci de meci, în Serie A. La 22 de ani! El e vocea de care Mirel Rădoi are nevoie pentru a motiva grupul și, deloc surprinzător, are cea mai mare cotă de piață (13.5 milioane de Lire, conform Transfermarkt), din lotul actual al României. Căbuz și Vlad sunt acolo doar în caz de vreo accidentare sau suspendare, altfel nu au cum să prindă vreun minut.
Alex Pașcanu (Leicester City U23) și Ionuț Nedelcearu (Ufa) sunt titularii din centrul defensivei, iar Cristian Manea (CFR Cluj) va juca pe dreapta. Florin Ștefan (Sepsi) completează cea mai bună linie defensivă din preliminarii (cu 4 goluri primite).
Marele absent este Răzvan Marin, fotbalistul cumpărat de Ajax vara asta, de la Standard Liege. A jucat puțin în preliminarii, deci eligibil ar fi fost. La naționala mare deja s-a infiltrat de ceva timp, absența lui Marin este cauzată de refuzul Ajaxului. Nu comentăm decizia clubului, argumente se găsesc în ambele părți. Până la urmă, Răzvan Marin a jucat mai mult la seniori decât la tineret…
Nici Marco Dulca, mijlocașul dreapta de la Swansea U23, nu face deplasarea cu naționala. Doar ce a revenit după o accidentare care nu i-a permis să joace câteva luni.
Fără ei, mijlocul naționalei va începe cu Băluță (care-și începe cariera în Premier League la toamnă, cu Brighton) și cu Dragoș Nedelcu (FCSB). Într-un 4-2-3-1, în spatele atacantului vor juca, cel mai probabil, Ianis Hagi (playmaker), alături de Mann și de Florinel Coman pe aripi. Vlad Dragomir (care a atins play-off-ul de promovare în Serie A cu Perugia), Alexandru Cicâldău (Craiova) și Andrei Ciobanu (Viitorul) pot veni oricând de pe bancă pentru a oferi opțiuni noi.
George Pușcaș (Palermo), care deja înscrie la naționala mare, va fi vârful lui Rădoi, iar Adrian Petre, arădeanul care e golgeter al lui Esbjerg, îi va fi concurent pentru rolul de titular. Pe hârtie, România nu are niciun fotbalist de top, dar nu-i lipsește deloc talentul. Sigur, nici Luis Figo, Andrea Pirlo, Davor Suker sau Petr Cech nu și-au ros degeaba genunchii înainte să intre în istoria fotbalului, la EURO U21. Fiecare la timpul lui.
Nu pot trece mai departe fără a puncta vectorii de crestere ai acestei generații: regula U21 din Liga 1, academia lui Hagi de la Viitorul și ambiția unor tineri fotbaliști de a își construi cariere în Vest (Radu, Pașcanu, Dragomir, Petre, Pușcaș).
Ce așteptăm de la echipa națională a României la Europeanul de tineret?
Mirel Rădoi a vorbit, de câteva luni deja, despre semifinale. Acolo merg câștigătoarele grupelor, dar și cea mai bine clasată echipă de pe locul 2. Cum România joacă în grupă cu Anglia, Franța și Croația, ambiția selecționerului poate părea hilară, dar fără ambiție nici nu poți trece strada uneori. Sir Alex Ferguson spunea:
Unii oameni nu vor decât să meargă până pe coastă, lângă Glasgow, pentru vacanță. Iar alții… alții vor să meargă pe Lună.
Analiștii tind să aibă aceeași linie a discursului: România în semifinale și, automat, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din 2020. Formatorii de opinie greșesc. Chiar dacă echipa națională muncește și visează la semifinale, așteptările pe care le creează discuțiile despre o mare performanță sunt nerealiste și vor atrage un nou val de scârbă de la fanii sătui de contra-performanțe.
Am multă încredere în acest grup, dar pe mulți dintre adversarii extrem de puternici, i-am văzut adesea jucând și… să spunem doar că provin dintr-un fotbal în care ai noștri abia încep să pătrundă. Da, România POATE să dea peste cap cotele turneului, dar nu asta contează acum.
Adevăratul câștig al lui EURO 2019 e schimbul de generații de la naționala de seniori. Turneul final U21 este aperitivul de care grupul lui Ionuț Radu are nevoie pentru a îmbrăca, cu mândrie, tricoul naționalei României și la Mondialul din Qatar și la Europeanul din Germania. Acești puști n-au jucat niciodată un turneu adevărat cu naționala, unul în care tribunele vor fi pline de suporteri și de scouteri. Experiența asta, fiorul competiției, este miza acestui EURO și presiunea n-ar trebui să fie în meniu.
Fotbalul nostru depinde de acest EURO U21, nu pentru vreun trofeu sau pentru calificarea la Olimpiadă, ci pentru viitorul în care românii revin la stadion să susțină echipa națională a țării lor.
Hai ai noștri!
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.