Scriind aceste rânduri, când Diego Armando Maradona nu mai este printre noi, resimt cum se pierde o parte uriașă a acestui sport. Deși nu l-am văzut niciodată jucând, mă încearcă un moment puternic de tristețe. Văzându-l pe tatăl meu cât de frumos vorbea și în ce mod îl elogia pe Diego, spunând că din perspectiva lui e cel mai mare din toate timpurile, îmi amintesc și că el i-a văzut pe Platini, Van Basten, Maldini, Baresi, Ronaldo, Zidane, Cristiano Ronaldo și Messi

Diego Armando Maradona, un copil înzestrat de la Dumnezeu cu atât de mult talent, un copil născut în Lanus, o suburbie a capitalei Buenos Aires. Crescut de Argentinos Juniors, în 1981 a ajuns să se transfere la marea dragoste, Boca Juniors la 21 de ani pe o sumă record la acea vreme, 4 milioane de dolari. În ciuda faptului că a avut o ofertă net superioară din punct de vedere salarial, de la rivala de moarte River Plate, Diego și-a declarat dragostea necontenită pentru Boca, cu care a reușit să câștige titlul în Argentina. Transferul pe Camp Nou nu a fost de bun augur, Diego suferind unele accidentări care l-au împiedicat să-și arate adevărata valoare.

Odată cu sosirea lui la Napoli, San Paolo a devenit adevăratul vulcan din Napoli, eclipsând chiar și Vezuviul. În 57 de ani de existență până în acel moment, a campionatului italian pe care-l cunoaștem și azi drept Serie A, nicio echipă din sudul Italiei nu a reușit să întrerupă hegemonia echipelor din nord, fie că acestea se numeau Juventus, Internazionale, AC Milan, AC Torino sau Bologna, până a apărul EL. Faptul că a reușit să ia 2 titluri, o cupă, de două ori titlul de golgheter, în poate cel mai puternic campionat de fotbal din lume în acei ani, l-a încoronat drept regele Italiei la acea vreme. Câștigarea cupei UEFA cu aceeași napoletani, i-a întărit titulatura de Dumnezeu în Campania. Învingându-le rând pe rând pe Juventus, Bayern iar mai apoi Stuttgart-ul marelui Jurgen Klinsmann, a demonstrat din nou forța acelei echipe.

Echipa națională a Argentinei, pentru care a debutat la 16 ani contra Ungariei, dar mai ales cupa mondială din Mexic, 1986, rămâne elementul edificator pentru ceea ce a însemnat Maradona pentru istoria sportului de pe dreptunghiul verde. Conducând naționala din teren ca și căpitan, marcând 5 goluri, cele mai importante fiind cele 2 prin care a ridiculizat Anglia, de asemenea oferind 5 assisturi, a făcut o demonstrație de forță a talentului său.

Pentru mine, cel care nu a putut să vadă măreția lui Diego, 2 povești rămân cel mai elocvent motiv pentru care el este cel mai mare din toate timpurile.

O poveste din Napoli spune că, la ani buni după retragerea lui, într-un pub Maradona a fost jignit și înjurat de către un suporter, iar în momentul respectiv, omul a fost înjunghiat de către un suporter al napoletanilor.

Semifinalele campionatului mondial din 1990, Italia, Napoli. Argentina-Italia, momentul în care un oraș întreg și-a renegat total țara și i-au acordat toată susținerea și dragostea celui mai mare din istorie

Poate că mulți îl vor critica pentru modul în care a trăit, pentru deciziile luate, pentru faptul că putea să realizeze și mai mult decât a făcut-o. Geniile nu trebuie și nu pot să fie niciodată înțelese, trebuie lăsate să-și etaleze adevărata valoare. Îți doresc drum lin spre stele, zeule, Dumnezeu și-a adus însfârșit tizul pământean lângă el.

Maradona es más grande que Pelle!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Arădean mândru, susținător al bătrânei doamne a fotbalului românesc și a realului din Madrid. Student medicinist al UMF Iuliu Hațieganu. În timpul liber, pasionat de geografie

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *