La începutul sezonului de Premier League, în îndepărtata lună august, doar doi antrenori aveau locurile de muncă mai sigure decât Mauricio Pochettino. Jurgen Klopp și Pep Guardiola, preocupați unul de celălalt și fiecare de fotbalul echipei lui, probabil că se gândeau, măcar din când în când la echipa argentianului și la progresul enorm din ultimele sezoane. 3 luni mai târziu, Spurs plutea în a doua jumătate din clasament. Demiterea lui Mauricio Pochettino de la Tottenham, ca oricare alt cutremur social, poate fi privită din mai multe perspective.

Cine are de pierdut după demiterea lui Mauricio Pochettino de la Tottenham?

 1. Fotbalul din Premier League. Cel puțin pentru moment, Pochettino nu va mai antrena în Anglia și asta înseamnă un argument în minus pentru progresul campionatului. Evident, Poate doar la Manchester United din vară, dar mai e mult până atunci. Realist vorbind, nu e nicio altă echipă în Anglia care să și-l permită pe Pochettino sau la care să meargă argentianianul imediat după plecarea de la Spurs (iese din calcul Arsenal, marea rivală).
 2. Clubul Tottenham Hotspur. Înainte ca Daniel Levy să-l aducă pe Pochettino de la Southampton, Spurs avusese 6 manageri în 10 ani, plus două interimate. Cel mai lung mandat în acea perioadă, unul de 4 sezoane, a fost al lui Harry Redknapp. Printre isprăvile clubului din acea perioadă se numără și transferurile lui Vlad Chiricheș și Roberto Soldado. Un sezon de mediocritate cu Pochettino după 5 ani de creștere? Da. O reconstrucție cu cel mai potrivit om de pe planetă pentru a reinventa această echipă? Nu, pentru că tocmai l-au demis…
 3. Daniel Levy. Orice manager decent ar alege chairman-ul Levy, transferurile vor fi prima mare luptă pe care o va avea de dat clubul. Cine va semna cu Spurs, va vrea cel puțin doi fotbaliști noi din ianuarie, în schimbul unei curse de accedere în top 4, la capătul căreia singura consulare poate fi un loc de Europa League. O fi Levy un negociator feroce, dar presiunea noului manager îl va face să se îmblânzească și să cheltuie mai mult.
 4. Fotbaliștii tineri din lotul lui Spurs. Harry Winks, Kyle Walker-Peters, Ryan Sessegnon, Oliver Skipp, Troy Parrott. Imaginați-vă că apare Jose Mourinho în peisaj…

Chiar în timpul redactării acestui articol, portughezul a fost confirmat ca fiind noul manager al lui Tottenham, semn că lui Mourinho nu i s-a încheiat cariera la nivel înalt, încă. Succes fotbaliștilor menționați mai sus!

Cine are de câștigat din demiterea lui Mauricio Pochettino de la Tottenham?

 1. Marile cluburi în căutare de manager nou. Barcelona se va despărți de Valverde imediat ce va avea un înlocuitor potrivit și dornic să semneze, Bayern e condusă de un antrenor interimar în acest moment, AC Milan e în derivă cu Pioli, iar Manchester United are nevoie de un arhitect pentru ce va urma după Ole Gunnar Solskajaer. Pochettino va antrena, cel târziu din vara viitoare, un club mai mare decât Spurs.
 2. Jose Mourinho. Un loc de muncă în fotbal, în locul unuia în studiourile Sky Sports (unde chiar era simpatic și mult mai bun decât gloata de comentatori obișnuiți cu meseria).
 3. Abonații Amazon Prime. „All or nothing” este seria originală produsă de Amazon, care a început cu o cronică a primului titlu câștigat de Guardiola în Premier League. Sezonul al doilea al producției, este chiar despre Tottenham și povestea lor în sezonul 2019/2020. Înfrângerea de pe Anfield, de la finalul lui octombrie, a fost primul meci în care echipe de filmare Amazon a avut acces în vestiarul echipei. Nu putea fi ales un moment mai potrivit pentru acest documentar. Puțină dramă ajută povestea să fie mai digerabilă unui public mai larg.
 4. Mauricio Pochettino. După o relație de 5 ani care, în mod evident, nu mai funcționa, Poch va fi eliberat de tensiune, măcar până își va alege următoarea destinație. Puțini sunt cei care se îndoiesc de el, iar reputația de constructor de echipă îi va deschide aproape orice ușă pe care își va dori să intre. Povestea lui abia a început.

Contractele lui Christian Eriksen, Jan Vertonghen și Tobi Alderweireld expiră în vară și din ianuarie ei pot negocia cu alte cluburi. N-au semnat contracte noi acești fotbaliști de bază ai lui Spurs din cauza lui Mauricio Pochettino? Posibil, dar foarte puțin probabil. Situația lor nu se schimbă cu nimic, clubul va trebui să-i înlocuiască, cel târziu din vară. Și dacă semnează contracte noi între timp, citim trădarea printre rânduri?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

 1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
 2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
 3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *