La nici 30 de minute de casa unde Paul McCartney și John Lennon au început să scrie muzică împreună, o pereche de monumente închinate unei alte forme de artă domină peisajul. Două stadioane despărțite de un parc, la nici doi kilometri distanță unul de celălalt: unul roșu, altul albastru, ambele legendare. Privind de sus, ochiul nu poate decât să admire pitorescul orașului și senzația de armonie pe care detaliile ar putea s-o risipească. Tocmai în acele detalii intrăm astăzi, pentru că nimic nu poate fi mai serios în Liverpool decât Derby-ul Merseyside.

Istoria derby-ului Merseyside

1892. Pe 3 iunie se naște Liverpool Football Club.

Apariția noului club a fost posibilă din pricina unei dispute între câțiva membri din conducerea lui Everton (club înființat în 1878).

John Houlding, conducătorul lui Everton din acele timpuri,  era deopotrivă proprietarul stadionului unde echipa își disputa meciurile de pe teren propriu încă din 1884 – Anfield. Istoria a consemnat că neînțelegerile dintre Houlding și ceilalți membri ai board-ului, deși păreau de natură financiară (suma anuală a chiriei), aveau un puternic background politic. Houlding era membru al Partidului Conservator, iar câțiva dintre ceilalți reprezentanți ai comitetului de conducere erau liberali.

În 1892 Everton a fost evacuată de pe Anfield, fiind forțată să se relocheze în zona actualului Goodison Park. Rămas fără echipă, Houlding răspunde prin înființarea unui nou club de fotbal. Deși ar fi dorit ca numele echipei să fie Everton Athletic, FA a interzis acest lucru, astfel că noul club va fi denumit Liverpool Football Club.

1894 – Primul meci oficial dintre cele două rivale. Everton se impune pe Goodison Park cu 3-0 în derby-ul Merseyside, partidă din First Division.

1962-2017 – În istoria primei divizii a Angliei, confruntarea dintre cele două echipe de pe Merseyside reprezintă și astăzi cel mai longeviv derby din punct de vedere al continuității înfruntărilor oficiale.

Sigur, echipele s-au întâlnit pentru prima dată în secolul XIX, dar au existat perioade când cluburile au retrogradat în cea de-a doua divizie, întrerupând astfel continuitatea disputelor. Cele două războaie mondiale au contribuit și ele la această întrerupere.

1984 – Wembley: Finala de Cupă din acel an aducea față în față cele două rivale din Liverpool.

În tribunele celebrului stadion londonez nu au existat zone separate pentru fiecare galerie. În schimb, susținătorii celor două echipe au privit spectacolul fotbalistic și au cântat împreună pe toată durata întâlnirii.

Confruntarea dintre cele două cluburi de pe Merseyside a primit de-a lungul timpului titulatura de ‘derby-ul prieteniei’. Rivalitatea dintre Liverpool și Everton nu era de natură politică, religioasă sau rasială, ca în alte părți ale lumii. Nu exista o ură între cele două galerii, iar violența a fost și încă este extrem de rară. Familii întregi din Liverpool își împărțeau susținerea între cele două și mergeau la meciuri împreună.

Sigur, pacea din tribune avea să se disipeze cu timpul, din pricina creșterii rivalității sportive din teren din anii ’80. Ambele cluburi reprezentau o prezență puternică în fotbalul englez, în special la finalul anilor ’80. Gradual, derby-ul Merseyside a devenit confruntarea cu cele mai multe cartonașe roșii din Premier League.

Jamie Carragher, jucător exponențial pentru cormorani, rememorează într-un articol recent din The Telegraph tranziția pe care a făcut-o în tinerețe de la Everton la Liverpool. Născut într-o familie de evertonieini, cariera lui Jamie îi rezervă un loc la clubul pe care l-a urât o viață întreagă – Liverpool FC. Carra a experimentat emoțiile derby-ului Merseyside din ambele tabere și susține că ‘derby-ul prieteniei’ este pur și simplu un mit.

Dorința de victorie era imensă, însă nu la fel de mare precum frica de înfrângere. Să pierzi în fața rivalilor din oraș, de cele mai multe ori prieteni, colegi sau membri ai familiei era un sentiment groaznic. Până la următoarea întâlnire trebuia să faci față unui ‘banter’ continuu. Astfel, ziua meciului este dominată de o puternică angoasă în rândul fanilor locali, care se pot calma abia la finalul lui. În acest context, înțelegem de ce pentru suporterii echipelor din Liverpool derby-ul Merseyside nu poate fi etichetat prin ‘prietenie’.

1985 – Heysel: 35 de fani își pierd viața în confruntarea dintre supoterii italieni ai lui Juventus și cei din Liverpool. Tragicul eveniment avea loc în timpul finalei de Cupă Europeană disputată la Bruxelles.

Consecințele au fost drastice pentru fotbalul britanic. Cluburile din Anglia au primit o interdicție de 5 ani de a evolua în competițiile UEFA.

În acea perioadă, Everton beneficia de un lot valoros, terminând aproape fiecare sezon din prima ligă pe locuri care i-ar fi permis să evolueze în cupele europene. Mulți dintre evertonieni au considerat că Liverpool le-a răpit astfel oportunitatea de a-și demonstra valoarea la nivel european.

1989 – Hillsborough: 96 de fani ai cormoranilor își pierd viața din pricina unor grave erori de organizare a semifinalei de cupă. În paralel, Everton evolua în cealaltă semifinală a competiției.

Tragedia a lovit în egală măsură ambele grupuri de supoteri. După cum aminteam anterior, majoritatea familiilor din Liverpool împărțeau susținerea celor două cluburi.

În urma anchetei dezastrului, care a demonstrat clar că publicația ‘The S_n’ a contribuit direct la manipularea opiniei publice, ambele tabere au impus un boicot total ziarului.

1991 – Schimburile directe de jucători dintre cele două cluburi erau extrem de rare. De cele mai multe ori jucători de la una dintre echipe ajungeau la rivali făcând un popas în prealabil la altă echipă. Astfel, a fost destul de șocant ca una dintre vedetele cormoranilor – Peter Beardsley – să părăsească pe Liverpool în dauna rivalilor locali. Cu siguranță o asemenea mutare a contribuit la creșterea animozității.

Era sfârșitul deceniilor de dominare a fotbalului britanic și european pentru Liverpool. Urma o perioadă tumultuoasă în istoria clubului. Un an mai târziu Everton învingea în derby-ul Merseyside de pe Goodison, ajutați și de golul marcat de Beardsley împotriva fostei echipe (2-1).

1999 – pe 27 septembrie caramelele învingeau ultima oară pe Anfield.

2010 – pe 17 octombrie, Everton reușea să se impună pentru ultima oară împotriva rivalilor din Liverpool.

Episod ‘Derby Days’ dedicat derby-ului Merseyside

Statisticile care au scris istorie în Derby-ul Merseyside

  • Istoria confruntărilor la nivel profesionist între cele două arată așa: Liverpool –  118 victorii; Everton – 82 victorii; Egaluri – 82.
  • Jurgen Klopp – singurul manager din istorie care a câștigat primele sale 3 derby-uri Merseyside.
  • Ian Rush este golgheterul absolut al derby-ului, cu 25 de reușite, urmat de legenda caramelelor, Dixie Dean (19).
  • Neville Southall este jucătorul cu cele mai multe apariții în derby-ul Merseyside.
  • Primul hattrick din derby-ul Merseyside a fost înscris de evertonianul  Alex „Sandy” Young în 1904, iar cel mai recent îi aparține lui Steven Gerrard în 2012.
  • Abel Xavier a fost singurul fotbalist care a jucat în Merseyside derby, atât pentru Liverpool, cât și pentru Everton, în același sezon. Se întâmpla în
  • David Johnson și Peter Beardsley sunt singurii jucători care au înscris în derby pentru ambele formații.
  • Doar de două ori în istoria Merseyside Derby a câștigat una dintre echipe 3 meciuri într-un sezon împotriva rivalei: Everton în ’84/’85 (Charity Shield și meciurile din campionat) și Liverpool în (semi-finală de FA Cup si meciurile din campionat).

Evertonieini care au ajuns să joace pentru Liverpool: Ian Rush, Michael Owen, Steve Mc Mannaman, Jamie Carragher, Adam Lallana.

Liverpudlieni care au ajuns să evolueze pentru Everton: Nick Barmby, Garry Abblett (singurul fotbalist care a câștigat FA Cup cu ambele echipe de pe Merseyside!), Ashley Williams.

Surse: Wikipedia – Merseyside Derby, The Telegraph, lfchistory.net, 11vs11.compremierleague.com.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    4 replies on “Derby-ul Merseyside: istoria rivalității Liverpool – Everton”

    • Alex Avram
      09/12/2017 at 18:40

      Cu prilejul asta, las si linkul asta aici. Acum cativa ani, astia de la BBC opreau random oameni pe strada prin Liverpool si ii intrebau de un anume meci Liverpool – Everton din ’67. Care erau sansele sa-l opreasca fix pe nenea asta? 😀
      https://www.youtube.com/watch?v=0U_PUbQGA4U

      • Mihai Rotariu
        09/12/2017 at 23:56

        Super tare faza, indiferent ca a fost regizata sau nu. Am vazut-o la vremea respectiva, iar Lawrence m-a emotionat extrem de mult prin modestia cu care vorbea cu acel reporter. Stiu ca s-a facut si follow-up la BBC tot cu cei doi dupa intamplarea asta.

    • 08/05/2019 at 13:47

      Ce înseamnă, concret, titulatura de Merseyside? De unde vine?

      • Mihai Rotariu
        08/05/2019 at 14:01

        Merseyside e ca un judet, o zona administrativa, din care face parte si zona metropolitana Liverpool. Ii spune asa pentru ca zona contine ambele maluri ale raului Mersey. Mai multe: https://en.wikipedia.org/wiki/Merseyside