A mai trecut un sezon de Premier League, iar Manchester City a mai adunat un titlu de campioană – al patrulea la rând. A fost al șaselea titlu luat de Pep Guardiola în ultimele șapte sezoane petrecute în Premier League.

De multe ori, pe final de carieră, mulți mari antrenori ne-au arătat că sunt mai puțin inflexibili și încetul cu încetul ajung doar o amintire a ceea ce au fost cândva. Am văzut asta la nume mari precum Brian Clough, Arsène Wenger sau apoi José Mourinho, dar Manchester City-ul lui Pep a evoluat încetul cu încetul într-o echipă tot mai puțin guardiolistă, așa cum remarca excelent la final de sezon Jonathan Wilson în The Guardian.

„Champions have become less guardiolista to allow Haaland to flourish and it is telling the best player of late has been Gvardiol.”

Accidentarea lui Timber din prima repriză a sezonului, startul exploziv al lui Tottenham la debutul lui Postecoglou în Premier League, dubiile asupra lui Havertz, accidentările și problemele care continuau la Chelsea în tur, victoriile în serie ale lui Unai Emery pe teren propriu, jocul slab, conflictele și conferințele de presă surprinzătoare ale lui Erik ten Hag, șocul anunțului lui Klopp, cursa în trei pentru titlu, revoluția lui Palace cu Glasner pe bancă, toate au făcut ca sezonul 2023-2024 să fie trăit extrem de intens.

În redacția Tackle.ro, ne-am strâns să ne dăm cu părerea și să votăm superlativele sezonului.

Tradiționalele Premii Tackle.ro sunt aici și deschidem discuția despre cele mai bune (și rele) momente ale campaniei Premier League. La butoane au fost Alex Avram, Dan Mihăescu, George Pîrcălabu, Mihai Ianoși și inegalabilul Vlad Bogos.

Cel mai bun meci al sezonului

Liverpool – Newcastle 4-2, 1 ianuarie 2024 – genul de meci care ne face să ne întrebăm cum ar fi arătat Liverpool în a doua jumătate a sezonului dacă nu își anunța Klopp plecarea. (Dan Mihăescu)

Aston-Villa Manchester City 1-0. Nu țin minte să fi văzut o echipă să joace atât de bine un meci cap-coadă împotriva lui City în acest an. (Alex Avram)

Alte nominalizări au fost Chelsea – Manchester City 4-4 (George Pircalabu) sau Newcastle United – West Ham 4-3 (Mihai Ianoși).

Cel mai bun gol al sezonului

Foarfeca lui Garnacho vs Everton. A fost golul care ne-a dat flashback-uri cu reușita celebră a lui Wayne Rooney dintr-un Manchester Derby și care ne-a făcut pe mulți să punem mâna pe telefon și să le scriem prietenilor: „Bă, ești nebun?! Ai văzut golul lui Garnacho?”

O nominalizare a primit și reușita lui Alexis MacAllister din partida cu Fulham și o mențiune de onoare a fost acordată și pentru golul lui Oscar Bobb din assistul lui KdB, vs Newcastle (pentru controlul și naturalețea cu care a umilit apărarea adversă, la vârsta lui)

Cel mai reușit transfer al sezonului

Cole Palmer, unde ar fi fost Chelsea fără el? (Mihai Ianoși, Vlad Bogos, George Pîrcălabu)

Declan Rice – nu cred că Arsenal ar fi fost în lupta pentru titlu fără el. (Dan Mihăescu)

Matheus Cunha, Mo Kudus, Anthony Elanga, Cole Palmer, Morgan Rogers (Villa) sau Declan Rice. De-a lungul sezonului, m-am gândit că fiecare dintre ei au fost transferuri foarte bune din diverse motive. (Alex Avram)

Chelsea seal Cole Palmer transfer from Manchester City for £42.5m - as treble winners cash in on yet another academy product | Goal.com UK

Cel mai nereușit transfer al sezonului

Mi-e greu să aleg între Sandro Tonali, Matheus Nunes sau Mason Mount. Toți jucători foarte buni, dar timingul transferurilor și impactul lor n-a fost reușit. (Alex Avram)

Vlad Bogos l-a ales pe Sandro Tonali, la fel ca Dan Mihăescu care are mari dubii că italianul s-a adaptat la Newcastle. Cred că ar fi fost un eșec și dacă nu ar fi fost suspendat. Își pierduse deja postul de titular înainte de teribila veste.

Matheus Nunes. Pasul de la Wolves la City s-a dovedit prea mare iar portughezul a fost folosit prea puțin de Pep, chiar dacă a fost mai mereu disponibil. (George Pîrcălabu)

Kalvin Philips. (Mihai Ianoși).

Tonali's gambling a 'massive shock' to Newcastle

Jucătorul sezonului

Mihai Ianoși și George Pîrcălabu l-au votat pe Phil Foden, Vlad Bogos l-a ales pe Ollie Watkins, iar Alex Avram și Dan Mihăescu îl consideră jucătorul sezonului pe Rodri.

Prezența lui pe teren este o condiție importantă pentru ca City să obțină rezultate pozitive. Are o influență majoră asupra echipei și dirijează cu succes mijlocul terenului. (Dan Mihăescu)

Managerul sezonului

Pep Guardiola – este primul an în care îmi pare că City este un proiect încununat cu succes. Deși nu vor câștiga Liga, este clar că Pep a reușit ceva deosebit. Viitorul este imprevizibil, dar prezentul arată că City a cheltuit cu cap de la venirea lui Pep.

Mențiune de onoare pentru Oliver Glasner, care a luat Premier League pe sus. În primul articol în care am scris despre el când îi antrena pe Frankfurt în Ligă, am spus că este un nume de ținut minte. Cred că îl vom vedea în curând la un club mare. (Dan Mihăescu)

Alex Avram și George Pîrcălabu l-au votat pe Unai Emery pentru perfomanța de a o duce pe Aston Villa în Liga Campionilor după mai mult de jumătate de secol, iar Mihai Ianoși îl consideră pe Eddie Howe managerul sezonului.

Vlad Bogos îi acordă trofeul de managerul sezonului colegului Mihai Ianoși pentru sezonul impecabil făcut de acesta la Fantasy Premier League.


Clubul sezonului

Tim Howard și Bobo Vieri Vlad Bogos și Alex Avram au votat-o pe Arsenal, care a reușit după peste 20 de ani să ajungă să joace ultima etapă din sezon cu titlul pe masă.

Reacția jucătorilor la accidentarea lui Timber, camaraderia arătată de cei din teren la greșelile lui Ramsdale în deplasarea de la Brentford, felul în care jucătorii și fanii l-au susținut pe Havertz în perioada nefastă de la începutul sezonului sunt doar câteva exemple. Pentru Arsenal și fanii tunarilor au fost victorii în afara terenului care au contat la fel de mult precum cele din teren și un semn că progresul din jurul clubului înseamnă mai mult de 89 de puncte în clasament și alte statistici de genul. (Alex Avram)

George Pîrcălabu și Mihai Ianoși consideră că echipa sezonului e Aston Villa, în timp ce Dan Mihăescu le acordă onorurile campionilor de la Manchester City.

Manchester City – campioni pentru a 4-a oară consecutiv. Și nu pare că se chinuie prea tare. Fără KdB mare parte a sezonului, cu un Haaland clar mai slab ca anul trecut. Tot reușesc să câștige campionatul. (Dan Mihăescu)

Cel mai frumos moment al sezonului

Primul meci jucat vreodată în Premier League pe Kenilworth Road, micuța arenă a lui Luton Town. (Alex Avram)

This Is Kenilworth Road, The Home Ground Of Luton Town The, 41% OFF

Lupta la titlu dusă până în ultima etapă și meciurile care au decis titlul au fost cele mai frumoase momente ale sezonului (GP, MI).

Debutul lui Radu Drăgușin, cel mai bun fundaș romând al generației sale, în Premier League. (DM)

VIDEO | Manchester United - Tottenham Hotspur 2-2. Debut pentru Drăguşin. Meci spectaculos pe Old Trafford

Cel mai urât moment al sezonului

Accidentarea gravă a lui Jurrien Timber în prima etapă din acest sezon. (Vlad Bogos)

Cotul în cap dat de Bruno Guimaraes lui Jorginho. (Alex Avram)

Mihai Ianoși și George Pîrcălabu consideră greșelile mari de arbitraj drept cele mai urâte momente din acest sezon, iar Dan Mihăescu a votat cu dorința fanilor lui Spurs de a pierde partida cu City, doar pentru ca Arsenal să nu câștige campionatul, drept cel mai urât moment.

Watch: Ange Postecoglou rows with Tottenham fan before venting fury at entire club

Revelația sezonului

Cole Palmer.   (Vlad Bogos, George Pîrcălabu). Doar 42 de milioane de lire a plătit Chelsea pentru tânărul englez care are toate premisele să devină unul din cei mai importanți jucători din Premier League în următorii zece ani.

Apărarea lui Arsenal. Echipa care în urmă cu 3-4 ani era renumită pentru gafele din apărare și ușurința cu care primea goluri a fost în acest an o surpriză pentru cât de solidă a avut apărarea. 16 clean-sheet-uri în 32 de meciuri a reușit David Raya, iar meritul este al întregului colectiv. (Alex Avram)

Oliver Glasner – Abia aștept să văd pe Palace sezonul care urmează. (Dan Mihăescu).

Dezamăgirea sezonului

Manchester United și Erik Ten Hag. Cele două nume sunt pe buzele întregii redacții Tackle.ro.

Ar fi mai multe. Newcastle e una. Erik ten Hag este una și mai mare. Dar una mai originală aici ar fi Jurgen Klopp. M-a dezamăgit faptul că a încercat să se folosească de plecarea lui pentru a genera în mod artificial un fel de motivație pentru jucători să câștige. S-a gândit că se va repeta istoria de la Dortmund. Însă aceste lucruri nu se întâmplă la comandă, efectele nu sunt cele pe care le dorești, mai ales când ascunzi o anumită intenție diferită decât cea pe care o declari. Faptul că nu și-a dat seama de lucrul ăsta, a fost pentru mine o dezamăgire. (Dan Mihăescu)

Echipa ideală a sezonului

4-2-3-1: Raya – White, Saliba, Gabriel, Gvardiol – Rodri, Rice – Saka, Palmer, Foden  – Watkins. 

Antrenor:  Unai Emery.

Pe banca de rezerve: Vicario, van Dijk, Odegaard, Gordon, Salah, Isak, Haaland.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *