
Așa cum râul Mureș izvorăște din Munții Hășmașu Mare, ideile bune apar prima oară în chat-ul redacției Tackle.
Pentru a afla dacă o echipă s-ar salva de la retrogradare, ne trebuie un lot, așa că…
Lotul echipei antrenorilor din Premier League
Portar
Nuno Espirito Santo (Wolves). E singurul fost portar dintre managerii din Premier League, așa că, deși a jucat mai puțin de 100 de meciuri în carieră, în primele divizii din Portugalia, Spania și Rusia, nu avem pretenții. Fără rezerve, titular etern, până la urmă omul este câștigător de Liga Campionilor (a fost în lotul lui FC Porto în 2003/2004) și are… numele pe care-l are.
Fundași
Jumătate dintre antrenorii actuali din Premier League, au jucat în apărare, iar 7 dintre ei au fost fundași centrali. Vreunul foarte bun? Hai să vedem:
Marcelo Bielsa (Leeds), fundaș central. S-a retras la 25 de ani pentru a se concentra pe cariera de antrenor, începută de la echipele de juniori a lui Newell’s Old Boys, unde a debutase și ca jucător. La 36 de ani câștiga acolo Apertura și Clausura, intrând pe traiectoria unei cariere care l-a adus, 30 de ani mai târziu, în Premier League.
Jurgen Klopp (Liverpool), fundaș central. Aproape 300 de meciuri jucate pentru Mainz, în a doua ligă din Germania, acesta a fost nivelul de jucător al carismaticului manager al Cormoranilor. Cariera de fotbalist și-a rezumat-o chiar el însuși:
Aveam picioare de liga a patra și minte de Bundesliga.
Steve Bruce (Newcastle), fundaș central. Prototipul fundașului central limitat, Bruce s-a cizelat în călătoria sa prin fotbal, și are în spate o carieră de invidiat, cu peste 100 de goluri marcate pentru Norwich, Manchester United și Sheffield United (113 mai exact, este în top 10 fundași marcatori all-time). A fost triplu campion în Premier League și căpitan al Diavolilor, dar nu a fost niciodată convocat la națională.
Sean Dyche (Burnley), fundaș central. Crescut de Nottingham Forest pe când legendarul Brian Clough încă era managerul clubului, Dyche a suferit o accidentare serioasă la începutul carierei (și are un picior strâmb până în zilele noastre). A reușit însă să adune peste 450 de meciuri în carieră, jucând în liga secundă engleză cu Bristol City, Milwall și Watford.
David Moyes (West Ham), fundaș central. Campion cu Celtic în sezonul de debut în fotbalul profesionist, scoțianul Moyes a jucat pentru numeroase echipe din Anglia și Scoția, încheindu-și cariera cu 150 de prezențe la Preston North End, echipă unde a și debutat în management.
Brendan Rodgers (Leicester), fundaș central. S-a retras la 20 de ani din cauza unei afecțiuni la genunchi, a jucat fotbal amator și a lucrat în retail pentru a-și întreține familia și visul de a fi antrenor. O rezervă cu personalitate pentru echipa antrenorilor din Premier League.
Dean Smith (Aston Villa), fundaș central. A jucat pentru Sheffield Wednesday și Port Vale, dar nu a fost niciodată aproape de nivelul mediocru al primei ligi. Rezervă și aici.
Slaven Bilic (West Brom), fundaș central. Fundașul cu cea mai importantă carieră internațională dintre toți apărătorii din echipa noastră, Bilic a jucat semifinală de Mondial pentru Croația, împotriva Franței, la Coupe du Monde, în ’98. Are 74 de meciuri jucate în Premier League, pentru West Ham și Everton. Sună ca un titular, nu?

Graham Potter (Brighton), fundaș stânga. Doar 8 meciuri a jucat Potter în Premier League, pentru Southampton, la sfârșitul mileniului trecut. În rest a avut o carieră decentă în ligile inferioare și chiar o selecție la naționala Angliei U21. Ca antrenor a reușit să-și croiască drum înapoi spre prima scenă a fotbalului englez după ce a obținut performanțe uluitoare în fotbalul scandinav.
Chris Wilder (Sheffield), fundaș dreapta. Fotbalist de primă ligă la Sheffield United, la finalul anilor ’80, Chris Wilder s-a lansat la Southampton, dar marea majoritate a carierei și-a petrecut-o în ligile inferioare din Anglia, la echipe ca Rotherham sau Halifax Town. Fotbalist de lot în actuala construcție.
Roy Hodgson (Crystal Palace), fundaș dreapta. Crescut în academia lui Crystal Palace, Hodgson a înțeles repede că nu va ajunge fotbalist profesionist, așa că la 23 de ani avea deja calificarea de antrenor, deși a continuat să joace fotbal amator în Anglia și Africa de Sud. Probabil singurul fost-fotbalist-actual-manager mai irelevant decât translatorul lui Bobby Robson de la Barcelona. Hodgson a reușit performanța de a fi antrenorul altor doi antrenori din actuala configurație a primei ligi engleze: Parker și Lampard.
Mijlocași
Pep Guadiola (Manchester City), mijlocaș defensiv. Fotbalist născut în Catalunia și crescut de FC Barcelona și care a jucat 382 de meciuri pentru echipa blau grana, a cărei căpitan a fost timp de 4 sezoane. De 6 ori campion al Spaniei, câștigător pe teren al ultimei Cupe a Campionilor Europeni și a Cupei Cupelor, Guardiola și-a încheiat cariera cu un pelerinaj prin Italia, Qatar și Mexic. După care a condus probabil cea mai eficientă echipă de fotbal pe care am văzut-o vreodată.
Carlo Ancelotti (Everton), mijlocaș ofensiv. Triplu campion al Italiei (cu Roma și cu AC Milan), de 4 ori câștigător al Cupei Italiei, Carlo Ancelotti a jucat toată cariera sa în Serie A, adunând aproape 450 de meciuri și peste 40 de goluri. A fost titular în ambele finale de Cupa Campionilor Europeni câștigate de Milanul lui Arrigo Sacchi, așa că nu e de mirare că Ancelotti este astăzi unul dintre cei mai importanți manageri din istoria fotbalului modern.

Jose Mourinho (Tottenham), mijlocaș central. Fiul unui fost fotbalist, Mourinho a primit debutul la seniori ciar de la tatăl său, care l-a antrenat la Rio Ave. Până la 24 de ani a jucat în ligile inferioare din Portugalia, dar a realizat că nu are calitățile necesare pentru a fi profesionist și s-a apucat de antrenorat. A câștigat de două ori Liga Campionilor, cu FC Porto și cu Inter, și de două ori Europa League, plus campionate în Portugalia, Italia și Anglia.
Scott Parker (Fulham), mijlocaș central. La 13 ani, puștiul născut în Londra, junior al lui Charlton, devenea cunoscut întregului Regat. Tocmai jucase într-o reclamă la McDonalds, jonglând cu mingea. A ajuns la Chelsea la 10 ani după acel spot, într-o echipă care tocmai schimba generațiile, trecând de la Gianfranco Zola și Graeme Le Saux, la Claude Makelele și Joe Cole, dar nu a rezistat mult. A jucat însă aproape 500 de meciuri în Premier League în carieră, cele mai multe pentru Tottenham și Fulham, trecând și pe la Newcastle și West Ham.
Mikel Arteta (Arsenal), mijlocaș central. Crescut în academia Barcelonei, Arteta și-a început cariera la Real Sociedad, apoi a trecut pe la PSG și pe la Glasgow Rangers, înainte să ajunga în Premier League, la Everton. 350 de meciuri și 50 de goluri mai târziu, pentru două cluburi a căror căpitan a fost (Everton și Arsenal), Arteta s-a retras și a început munca de ucenic al unui fost coleg… Pep Guardiola. Astăzi este managerul lui Arsenal și… are enorm de mult de muncă, cam ca pe vremuri, când purta tricoul cu numărul 8, la mijloc
Frank Lampard (Chelsea), mijlocaș ofensiv. Cel mai mare fotbalist dintre managerii de azi: golgeterul all-time al lui Chelsea, multiplu campion al Angliei, câștigător al Ligii Campionilor și actual manager al unei echipe cu potențial enorm.
Atacanti
Ole Gunnar Solskajaer (Manchester United), atacant. 26 mai 1999 este data când numele norvegianului a intrat în istoria fotbalului, după ce Solskajaer a marcat golul decisiv, în prelungirile finalei UCL, Bayern Munchen – Manchester United (1-2). 91 de goluri, din cele 237 ale carierei, le-a marcat, în total pentru Manchester United, echipă pe care o antrenează de aproape doi ani. A mai fost pe banca lui Cardiff și a norvegienilor de la Molde.
Ralph Hasenhüttl (Southampton), atacant. Doar 6 goluri peste totalul carierei fundașului central Steve Bruce, dar să punctăm că a jucat mai puțin de jumăte din meciurile reușite de englez. Simpaticul Ralph rămâne o rezervă de nădejde pentru Baby Faced Assassin.
Cum arată echipa antrenorilor din Premier League
Espirito Santo – Potter, Bruce, Bilic, Wilder – Guardiola (c), Arteta, Parker – Ancelotti, Lampard – Solskajaer.
Un 4-3-2-1 cu un mijloc de elită, care poate fi condus doar de seniorul Roy Hodgson.
Pe ce loc ar termina echipa asta, în Premier League, concurând cu echipele de astăzi?
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.