După ultimul fluier al etapei 19 din Premier League ne aflăm exact la jumătatea sezonului de fotbal din Anglia: 190 de meciuri jucate, 190 rămase. Niciodată în istoria primei ligi engleze nu au fost primele două clasate cu diferență atât de mare: 13 puncte avans are Manchester City. N-avem nici 72 de ore până la tradiționala rundă de Boxing Day, așa că să trecem pe hârtie plusurile și minusurile etapei, începând cu nebunia jucată pe Emirates!

Rezultate și marcatori în etapa 19 din Premier League

  • Arsenal  Liverpool 3-3 (goluri: Coutinho 0-1, Salah 0-2, Sanchez 1-2, Xhaka 2-2, Ozil 3-2, Firmino 3-3)
  • Everton  Chelsea 0-0
  • Brighton  Watford 1-0 (gol Gross)
  • Manchester City – Bournemouth 4-0 (goluri: Aguero 1-0 și 3-0, Sterling 2-0, Danilo 4-0)
  • Southampton  Huddersfield 1-1 (goluri: Austin 1-0, Depoitre 1-1)
  • Stoke  West Brom 2-1 (goluri: Allen 1-0, Choupo-Moting 2-0, Rondon 2-1, Shobi 3-1)
  • Swansea  Crystal Palace 1-1 (goluri: Milivojevic 0-1 din penalty, Jordan Ayew 1-1)
  • West Ham  Newcastle 2-3 (goluri: Arnautovic 1-0, Saivet 1-1, Diame 1-2, Atsu 1-3, Andre Ayew 2-3)
  • Burnley  Tottenham 0-3 (hattrick Harry Kane)
  • Leicester  Manchester United 2-2 (goluri: Vardy 1-0, Mata 1-1 și 1-2, Maguire 2-2)

Plusuri

+ 388 de secunde de fotbal marca Arsenal. După lovitura lui Salah se făcea 0-2 în minutul 52 și meciul de pe Emirates părea închis. 388 de secunde mai târziu, Arsenal conducea cu 3-2. Explicația? Au jucat fotbal timp de câteva minute. Și ce fotbal!

+ Jack Wilshere. De mai bine de 3 ani nu mai începuse Wilshere două meciuri consecutive de Premier League în tricoul lui Arsenal, dar acesta nu a fost singurul motiv de bucurie pentru jucător și pentru club. Wilshere a jucat excelent, timp de 90 de minute, împotriva lui Liverpool, asumându-și rolul de coordonator în multe momente în care Ozil dispărea din joc. Welcome back, Jack!

+ Mohamed Salah. Golgeterul Angliei este, la mijloc de sezon, un egiptean de 25 de ani și 1.75m, cu viteză uluitoare, care a punctat de 15 ori în 19 etape!

+ Harry Kane. Încă un hattrick pentru acest atacant fantastic pe care avem plăcerea să-l vedem în fiecare weekend, depășind orice așteptări. Kane l-a egalat pe Salah în clasamentul golgeterilor, dar are recorduri diferite în vizor. În anul calendaristic 2017, King Harry a marcat 53 de goluri; doar Messi are mai multe (54), englezul fiind la același nivel cu Edison Cavani, Cristiano Ronaldo și Robert Lewandowski. Tocmai l-a egalat pe Alan Shearer la goluri înscrise într-un an calendaristic în Premier League (36). Și să nu uit: Kane mai joacă un meci anul ăsta: cu Southampton, pe Wembley!

+ Manchester City. Cea mai bună echipă pe care am văzut-o în acest sezon în marile campionate și în cupele europene, una dintre cele mai bune din istoria Premier League. Guardiola își mai poate propune doar să termine neînvins sezonul de campionat, pe lângă Liga Campionilor…

+ Sergio Aguero. Golul 100 în fața propriilor suporteri pentru golgeterul all-time al lui Manchester City.

+ Stoke. Victorie după 3 înfrângeri consecutive, cu Joe Allen în prim-plan: ol și pasă decisivă în același meci, pentru prima oară în carieră!

+ Big Sam. 2 clean sheet-uri în 14 etape obținuse Everton înainte de numirea lui Sam Allardyce. În era Big Sam lucrurile stau altfel: au 5 meciuri fără înfrângere, dintre care 3 fără gol primit!

+ Newcastle. Echipa lui Benitez dă semne clare de viață, înscriind de 3 ori din 4 șuturi pe poartă. Victoria de pe Olympic Stadium scoate Coțofenele din zona retrogradării și îl menține pe Rafa Benitez pe bancă preț de 2-3 etape.

+ Pascal Gross. Poate cel mai bun transfer făcut în afara Big 6 vara asta lovește din nou și ajunge la 4 goluri și 9 pase decisive, din totalul de 15 reușite ale echipei.

+ Charlie Austin. A marcat al cincilea său gol în ultima lună (7 meciuri). Ca-n vremurile bune de la Queens Park Rangers, dacă mai sunt pe-aici dinozauri care să-și amintească.

+ Laurent Depoitre. Marcator în a treia etapă consecutivă.

+ Juan Mata. Două goluri, dintre care unul dintr-o lovitură liberă impecabil executată.

Minusuri

Defensiva lui Liverpool. 23 de goluri încasate în 19 meciuri, la egalitate cu Arsenal și cu Brighton, duc apărarea lui Klopp mai apropae de zona retrogradării decât de performațele maxime ale ligii (Man City, Man United și Burnley au câte 12). O temă de gândire pentru noi toți: găsim, în istoria fotbalului la care am fost martori, o echipă atât de fracturată, în materie de valoare, între atac și apărare, cum e Liverpool în acest sezon?

Simone Mignolet și Petr Cech. Orice portar greșește, dar Mignolet o face constant, de ani buni deja. Liverpool are nevoie de un portar mai bun, nu cred că se mai îndoiește nimeni de asta. Despre Cech cred că putem spune că e la capăt de drum în Premier League. Va avea 36 de ani la finalul stagiunii și, oricând va alege să iasă din scenă, o va face ca o legendă.

Marco Silva. L-am lăudat de multe ori, dar Watford-ul său a luat un singur punct din ultimele 18 puse în joc. Pentru Viespi sunt 11 puncte până la cupele europene și doar 6 până la retrogradare… Mă tem că portughezul, care în mod cert își construiește un CV pentru o echipă cu pretenții, va avea aceeași soartă precum precedenții doi manageri de pe Vicarage Road: demitere la final de sezon.

West Ham. David Moyes a speriat puțin Premier League cu jocul lui West Ham din ultimele etape, asta până să-l salveze de la ghilotină pe Rafa Benitez…

Defensiva lui Burnley fără James Tarkowski. Doar de două ori a încasat Burnley mai mult de un gol cu Tarkowski: în victoria 2-3 cu Chelsea și în înfrângere 3-0 cu Man City, englezul fiind integralist în toate meciurile jucate până acum. În primul meci după suspendarea sa… 0-3 acasă (cu Spurs, ce-i drept).

 –  Antonio Conte. Chelsea pierde două puncte într-un meci pe care l-a controlat autoritar, la aproape orice statistică imaginabilă. Morata revine din runda următoare, la spaniol pare să fie cheia victoriilor lui Conte, iar asta e o slăbiciune de care a suferit Man United în sezonul trecut (cu Ibra) și, parțial, în stagiunea curentă (cu Pogba). Chelsea e pe 3, 16 de City. Top 4 e unica țintă în PL.

  Manchester United. Crystal Palace o desfăcuse pe Leicester ca pe o conservă de sardine în runda trecută. 0-3 sec pe King Power Stadium. United, echipă cu individualități world-class, s-a chinuit mult să înscrie, reușind să conducă în urma unei execuții fantastice marca Juan Mata, dar și-a bătut joc de ocazii și a fost egalată la ultima fază, în Fergie time… Pogba încă nu și-a băgat mințile în cap și suporterii se întreabă dacă o va face vreodată, pentru a putea echipa beneficia de talentul fantastic al acestui jucător. City e la 13 puncte distanță, titlul e jucat.

Până să ne delectăm din nou cu fotbalul din Premier League, adică pe 26 decembrie, avem un Crăciun de supraviețuit și, cu puțină bună-voință, chiar de sărbătorit. Fiți cu ai voștri, avem permisie de la zeul fotbal zilele astea!

Sursa foto: PremierLeague.com, sursa informațiilor: Opta, PremierLeague.com.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *