Pe 11 martie 2020, la ora locală 19:55, un fotbalist cu un nume atât de german încât ți se face poftă de varză murată când îl pronunți, Mark Uth, marca un gol pentru FC Köln, în Bundesliga. Era un gol de consolare, pentru că Țapii pierdeau cu 2-1 pe terenul lui Gladbach, echipa a cărui nume oficial complet are nu mai puțin de 59 de caractere (Borussia Verein für Leibesübungen 1900 e.V. Mönchengladbach). 2 luni, 4 zile, 20 de ore și 4 minute aveau să mai treacă până la următorul gol marcat în prima ligă din Germania. După o paralizie care a cuprins toată planeta, numită COVID-19 de oamenii de știință, fotbalul s-a întors, iar Bundesliga a deschis drumul catre normalitatea de care avem cu toții nevoie. Așadar, plusuri și minusuri în etapa 26 din Bundesliga? Da, normal. Fußball über alles!

Rezultate și marcatori în etapa 26 din Bundesliga

  • Borussia Dortmund – Schalke 4-0 (Haaland, Guerreiro x2, Hazard)
  • Augsburg – Wolfsburg 1-2 (Steffen 1-0, Jedvaj 1-1, Ginczek 1-2)
  • Fortuna Düsseldorf – SC Paderborn 0-0
  • RB Leipzig – Freiburg 1-1 (Gulde 0-1, Poulsen 1-1)
  • Hoffenheim – Hertha Berlin 0-3 (Akpoguma autogol, Ibisevic, Cuhna)
  • Eintracht Frankfurt – Borussia Mönchengladbach 1-3 (Plea 0-1, Thuram 0-2, Bensebaini 0-3 din penalty, Silva 1-3)
  • FC Köln – Mainz 2-2 (Uth din penalty 1-0, Kainz 2-0, Awo
  • Union Berlin – Bayern Munich 0-2 (Lewandowski din penalty, Pavard)
  • Werder Bremen – Bayer Leverkusen 1-2 (Havertz 0-1, Gebre Selassie 1-1, Havertz 1-2, Weisser 1-3, Demirbai 1-4)

Așa arată clasamentul după etapa 26 din Bundesliga:

Plusuri

+ Borussia Dortmund. De parcă n-ar fi fost nicio pandemie („N-are cum s-avem noi!”), Borussia și-a zdrobit marea rivală în Revierderby, fără cei mai creativi doi titulari: Reus (accidentat) și Sancho (aparent, doar puțin gras). Raphaël Guerreiro ajunge la 7 goluri marcate în acest sezon, din postura de mijlocaș de bandă, care nu are un fundaș lateram să-i țină spatele, Thorgan Hazard pare fratele mai bun în 2020, iar Hakimi și Haaland aduc necazuri adversarilor de parcă n-ar avea, 20-21 de ani. A părut prea ușor, dar așa e fotbalul jucat de cei cu adevărat mari.

+ Julian Brandt. Omul meciului, de la distanță mare, în derby-ul etapei. A inventat faza de 1-0, dintr-o privire și o întoarcere practic. Apoi a mai dat două pase de gol. Tocmai a împlinit 24 de ani și deja se apropie de meciul 200 în Bundesliga.

+ Robert Lewandowski. Robotul lui Bayern (cel actual, nu Haaland) continuă sa marcheze (chiar și din penalty), în drum spre recordul stabilit de Gerd Müller cu 38 de ani în urmă: 40 de goluri într-un sezon de Bundesliga. Mai are nevoie de doar 14, în 8 etape.

+ Gladbach. Joacă frumos și dezinvolt echipa lui Marco Rose, de parcă managerul și-ar fi ascuțit dinții la un club a cărui filosofie implica trofee aduse prin spectacol (cum ar fi, de exemplu, RB Salzburg). Plea și Thuram marchează, iar locul de Liga Campionilor în sezonul viitor e cu un pas mai aproape.

+ Kai Havertz. Dacă e un fotbalist pentru care chiar va plăti cineva o sumă serioasă vara asta (Bayern, Barcelona, orice echipă din Premier League, dacă se mai deschide vreodată), acela este Kai. A jucat pe dreapta, ca mijlocaș central și în rol de vârf în acest sezon, fără să clipească în materie de formă. Havertz e genul acela de jucător care pare că poate face orice, oricând, ușor și… nici 21 de ani n-a împlinit încă. Vedem un fotbalist de clasă mondială, care va mai crește dacă își joacă inteligent transferul.

+ Moussa Diaby. Are 20 de ani și e un dezastru în așteptare pentru apărările din Bundesliga. Tehnică, viteză, centrări, tupeu. Nu-i lipsește nimic micuțului francez pe care Leverkusen a plătit 15 milioane de Euro lui PSG vara trecută.

Nu neapărat plus sau minus, dar să fie distanțare socială

Minusuri

– RB Leipzig. Nu au jucat neapărat rău, dar n-au luat punctele și pare că lupta pentru top 4 e mai deschisă ca oricând

 – Schalke. Până să-și intre Borussia în ghete, am putut remarca doi fotbaliști în echipa lui Schalke. Amine Harit (22 de ani) și Suat Serdar (23 de ani). 15 minute, atât. Jucând pe un Signal Iduna Park pustiu, adică fără presiunea galeriei ireale a rivalei, Schalke era cam în aceeași situație precum Dortmund: punctele neapărat necesare pentru obiectiv (Europa League în cazul lor). Doar că s-Managerul David Wagner (da, cel care a promovat cu Huddesfield și apoi a rezistat 18 luni în Premier League)

Fortuna Düsseldorf – SC Paderborn. Salutare, echipe de la retrogradare din Bundesliga! Poate nu v-a comunicat nimeni însă, dar pe Tackle nu tolerăm rezultatele de 0-0. Am înțeles că a fost pandemie, dar se poate și mai mult de un șut pe spațiul porții fiecare. Mai ales când ai miza supraviețuirii, cu adversară directă pe iarbă…

 – Eintracht. Semi-finalista de Europa League din sezonul trecut nu o duce grozav, după ce și-a vândut cei mai buni fotbaliști vara trecută: Jovic la Real Madrid, pe Rebic la AC Milan și pe Haller la West Ham. Mai aproape de retorgradare (la 5 puncte) decât de cupele europene (la 11). Cred că li se trage și de la oribilele tricouri din această stagiune…

– Oamenii de pe Internet care au plecat pe fentă la interviul lui Haaland. Premise: interviu post-meci cu un fotbalist de nici 20 de ani (care se apropie de 40 de goluri marcate în acest sezon, efectiv peste tot unde a jucat). Pe Twitter și nu numai au circulat 5 secunde de interviu, în care Halaand pare neinteresat de discuția cu reporterul și s-a pornit morișca glumelor. Iar asta ar fi fost OK, dacă interviul întreg n-ar fi fost complet normal. Contextul contează, iar declarațiile adevărate sunt cele din iarbă, nu de la microfoane.

Următoarea etapă din Bundesliga este programată să înceapă vineri, cu un derby în Berlin: Hertha vs Union!

PS: Prima experiență cu Fantasy Bundesliga: sistem de punctare foarte bun, UX foarte slab (site și aplicație, unde, de exemplu, nu poți faci o captură de ecran cu toată echipa).

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *