De la golul lui Harvey Barnes, marcat în minutul 85 al unui 4-0 între Leicester și Aston Villa, pe 9 martie, timp de mai bine de 3 luni nu s-a marcat în Premier League. Oarecum firesc, pentru nici nu s-a jucat. Onoarea de a marca primu gol de la reluare, i-a revenit lui Raheem Sterling, iar mie îmi revine plăcerea de a scrie plusurile și minusurile pe care le-am văzut în etapa 30 din Premier League.

Rezultate și marcatori în etapa 30 din Premier League

  • Aston Villa – Sheffield United 0-0, meci amânat din etapa 28
  • Manchester City – Arsenal 3-0 (Sterling, De Bruyne din penalty, Foden), meci amânat din etapa 28
  • Norwich – Southampton 0-3 (Ings, Armstrong, Redmond)
  • Tottenham – Manchester United 1-1 (Bergwijn 1-0, B. Fernandes 1-1 din penalty)
  • Bournemouth – Crystal Palace 0-2 (Milivojevic, Ayew)
  • Watford – Leicester 1-1 (Chilwell 0-1, Dawson 1-1)
  • Brighton – Arsenal 2-1 (Pepe 0-1, Dunk 1-1, Maupay 1-2)
  • West Ham – Wolves 0-2 (Jimenez, Neto)
  • Newcastle – Sheffiled United 3-0 (Saint-Maximin, Ritchie, Joelinton)
  • Everton – Liverpool 0-0
  • Aston Villa – Chelsea 1-2 (Kause 1-0, Pulisic 1-1, Giroud 1-2)
  • Manchester City – Burnley 5-0 (Foden x2, Mahrez x2, D. Silva)

Plusuri

Jack Grealish. Cel mai faultat fotbalist într-un sezon, din istoria Premier League, încearcă să-și tragă echipa după el. Efort, dedicare și câteva sclipiri de Fotbalist. E ultimul sezon al lui Jack Grealish la Villa și indiferent de cum se va încheia campania pentru club, căpitanul va ieși cu fruntea sus.

Phil Foden. Oare se impune un mare „Bine ai venit!” după 3 goluri și o pasă decisivă în două meciuri? În sezonul curent are cifre uluitoare: 0.96 goluri/pase decisive per 90 de minute (deși n-a jucat prea mult). 20 de ani are Foden.

Steve Bruce. Dacă e cineva care e convins că nu Steve Bruce va fi ales să conducă o echipă ireal de bogată (cum se pare ca va fi Newcastle, daca vinde Mike Ashley) acela este chiar Steve Bruce. Iar asta face cu atât mai frumos finalul de sezon pentru echipa lui, care tocmai a demantelat-o pe Sheffield United, în cea mai categorică înfrângere suferită de Săbii, în prima ligă, în ultimii 13 ani. Numai zâmbete a fost Bruce duminică, exact ca un om care se bucură de ceea ce face.

Ralph Hasenhüttl. A semnat un contract până în 2023, în plina pandemie și acum, după categorica victorie de la Norwich, Southampton e la doar 3 puncte de borna de 40, dincolo de care nu prea se mai poate retrograda.

Luka Milivojevic. Știa cineva că bate atât de bine lovituri libere? Un fotbalist cum rar reușește să pescuiască un club „mic” din sălbaticul fotbal european. 14 milioane de Lire a plătit Crystal Palace lui Olympiakos pe sârbul care-i este acum căpitan și golgeter de la venirea lui la club (27 de goluri, majoritatea din penalty), în ciuda faptului că joacă rol de mijlocaș defensiv.

Raul Jimenez. De neînțeles cum de nu l-a răpit vreun club mai mare decât Wolverhampton. 23 de goluri și 10 pase decisive, în acest sezon, în toate competițiile.

Cesar Azpilicueta. Două pase decisive, oare să fie din nou un cartof fierbinte de Fantasy acolo?

Brighton. Ce pas mare au făcut către salvare etapa asta! Conduși de Arsenal, Pescărușii lui Graham Potter au luptat până la final, cu toate mijloacele, pentru puncte. Acest gen de spirit de echipă este cleiul nevăzut care menține echipele pe linia de plutire, iar ascensiunea micului club din Sud nu este deloc întâmplătoare.

Ben Chilwell. Un gol superb a marcat etapa asta, poate ultimul în tricoul lui Leicester. Titularul Angliei în stânga la EURO 2021?

Provocarea etapei

Burnley a folosit un prim 11 cu 10 jucători englezi în Premier League, pentru prima oară de la isprava similară a lui Middlesbrough, din 2006. Provocarea este să-mi spună cineva ce club a folosit ultima oară o echipă de start cu 11 fotbaliști englezi, în Premier League, fără să verifice aici care este răspunsul.

Vezi aici toate transferurile făcute de cluburile din Premier League vara asta.

Minusuri

Arsenal. E tentant să râzi de Arsenal în perioada asta, când echipa suferă din cauza modului aparent aleator în care s-au făcu transferuri în ultimii ani. E simplu să spui „Arteta e depășit de complexitata misiunii pe care o are”. E ușor să observi că Tunarii pur și simplu nu se pot apăra. E greșit însă să credem că ar putea fi altfel. Arsenal TREBUIE să treaca prin chinul acestui final de sezon pentru ca așteptările tuturor celor care iubesc acest club să fie corect temperate. Arteta a studiat jocul alături de două dintre mințile cele mai importante din fotbalul ultimilor 20 de ani: Wenger și Guardiola. De la primul a învățat cum să gestioneze talentul tănăr și flămând, de la celălalt cum să ghideze strategia unui club de fotbal de talie mondială. Este managerul potrivit la clubul potrivit. Va dura cel puțin încă un sezon și va fi nevoie de investiții substanțiale în fotbaliști cheie pentru ca Arsenal sa poata alinia o echipă competitivă în cursa pentru revenirea în Liga Campionilor. Chelsea l-a luat pe Kante pentru un nou titlu. Liverpool l-a luat pe van Dijk pentru un nou trofeu UCL și un nou titlu în Premier League. Manchester City a investit în defensivă cât jumătate de continent pentru două campionate consecutive. Manchester United a cumpărat doi dintre cei mai scumpi 10 fundași vânduți vreodată pentru a-și repara defensivă și apoi a stabilit recordul anului la transferuri pentru a adăuga creativitate și goluri de la mijloc, asta doar în ultimele 12 luni. Tottenham a… Reconstrucția pornește de la fotbaliștii din academie capabili să reprezinte clubul. Doare și durează.

Manchester City în FPL. Să dea echipa 8 goluri în două partide și nici măcar unul singur să nu fie marcat de unul dintre vârfuri, asta înseamnă să fii Manchester City. Vorbim despre o echipă care, în ultimele 3 partide de pe teren propriu, a dat 59 de șuturi pe spațiul porții…

Sheffield United. Remiza cu Aston Villa a fost decisă de cea mai gravă greșeală de arbitraj pe care am văzut-o în ultimii ani, la acest nivel. Nu insist pe subiect pentru că am dezbătut în Tackle Show săptămâna trecută. Eroare imensă de portar advers, anulată de eroare imensă de arbitraj: Sheffield putea câștiga întâmplător acel meci, în care Villa a fost superioară. Apoi a fost vizita la Newcastle și un 3-0 greu de priceput. Cert este că Sheffield United a părut să fie una dintre cele mai ruginite echipe după revenire, cu o scădere vizibilă a nivelului fotbalistic pre-pandemie. De urmărit cu atenție și îngrijorare, mai ales pentru jucătorii de FPL. Urmează o deplasare pe Old Trafford, unde Sheffield merge fără Egan (suspendat) și Henderson (fără drept de joc).

Bournemouth. Extrem, extrem de slabă echipa lui Eddie Howe, care rămâne pariul meu pentru locul 19, având în vedere că ultima poziție este acontată, de ceva timp, de Norwich.

0-0 în Merseyside Derby. După ce că se joacă un astfel de meci fără spectatori, se iese din teren cum s-a intrat, fără deranj la tabelă? Gest urât…

Nicio masă fără pește și nicio zi fără Premier League: marți începe etapa 31 și știm sigur că nu va fi Liverpool campioană la finalul zilei de miercuri nici dacă o învinge pe Crystal Palace, pe Anfield (20 de puncte diferență, 24 rămase în joc, în acest monent), dar ar putea fi la miezul nopții joi, dacă Manchester City nu câștigă pe Stamford Bridge. Ce e cel mai important: avem fotbal în fiecare zi săptămâna asta, mai puțin vineri, zi rezervată lecturii pe îndelete a newsletter-ului nostru.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, pe e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm, Google Podcasts sau chiar YouTube.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *