
Etapa 34 din Premier League trebuia să fie una dedicată marelui derby dintre Manchester United și Liverpool. Adiacent, City putea obține matematic titlul, în cazul în care Cormoranii se impuneau pe Old Trafford. La rândul lor, Liverpool puteau ieși din lupta pentru un loc de Champions League, dacă nu bifau acea victorie. Nu s-a întâmplat asta, pentru că fanii lui United au ales momentul propice pentru un protest împotriva patronilor, inițial pe străzile din vecinătatea stadionului. Asta nu era o problemă în sine, dacă un grup de suporteri rătăciți, și nițel mai euforici decât media, nu intrau chiar pe stadion, punând în pericol disputarea partidei.
În cele din urmă, meciul nu s-a mai jucat, unul dintre motivele invocate fiind imposibilitatea asigurării securității celor două echipe până la stadion. Este totuși greu de înțeles de ce nu s-a reprogramat imediat, a doua zi, pentru că alte sloturi nu există, fără a muta alte meciuri deja programate în calendarul competițional. Sunt multe întrebări fără răspuns, după o astfel de inițiativă, dar în primul rând încercăm să ne imaginăm cum va arăta finalul de sezon în Anglia, în condițiile în care pericolulul replicării unor astfel de inițiative nu a dispărut. În plus, loc în calendarul competițional pentru ‘urgențe’ de genul nu mai este.
După ce am tolerat un fotbal fără fani mai bine de un an, concluziile sezonului ar putea fi stabilite în birourile FA-ului. Așa se demonstrează că fotbalul este al fanilor și nu al patronilor de club? Hai să fim realiști, pe lista celor afectați de amânarea meciului familia Glazer poate fi plasată abia la coadă, nefiind direct implicați în pregătirea lui. În lipsa celei mai așteptate partide a etapei, echipele aflate în cursa pentru Champions League au câștigat pe linie, cu excepția lui Leicester, care și-a pus singură piedică la Southampton. City a câștigat din nou fără emoții și așteaptă coletul cu un nou trofeu, care va ajunge probabil în etapa următoare. Iar la retrogradare, speranțele celor de sub linie rămân teoretice.
Rezultate și marcatori în etapa 34 din Premier League
- Southampton – Leicester 1-1 (James Ward-Prowse 1-0, Johnny Evans 1-1)
- Crystal Palace – Manchester City 0-2 (Sergio Agüero 0-1, Ferrán Torres 0-2)
- Brighton – Leeds 2-0 (Pascal Groß 1-0, Danny Welbeck 2-0)
- Chelsea – Fulham 2-0 (Kai Havertz 1-0 & 2-0)
- Everton – Aston Villa 1-2 (Ollie Watkins 0-1, Dominic Calvert-Lewin 1-1, Anwar El Ghazi 1-2)
- Newcastle – Arsenal 0-2 (Mohamed Elneny 0-1, Pierre-Emerick Aubameyang 0-2)
- Manchester United – Liverpool (amânat)
- Tottenham – Sheffield Utd. 4-0 (Gareth Bale 1-0, 2-0 & 3-0, Heung Min-Son 4-0)
- West Brom – Wolverhampton 1-1 (Fabio Silva 0-1, Mbaye Diagne 1-1)
- Burnley – West Ham 1-2 (Chris Wood 1-0, Michail Antonio 1-1 & 1-2)
Plusuri
+ Gareth Bale. Galezul a arătat în sfârșit ce poate face pentru a-și duce echipa mai sus în clasamentul Premier League. Împotriva unui adversar total demotivat, Bale a zburdat efectiv printre fundașii adverși, pe tot parcursul partidei, și a marcat un hattrick care menține încă șanse teoretice pentru Spurs la un loc de Champions League. Gareth are deja 9 goluri și 2 assist-uri, după 16 meciuri jucate, dintre care doar jumătate începute ca titular. Nu e rău deloc!
+ Pierre-Emerick Aubameyang. Gabonezul a dispărut de pe radare, imediat ce și-a pus semnătura pe un nou contract. Tunarii erau dependenți de golurile sale, dar și așa, cu Auba în topul golgheterilor, echipa nu areușit să ajungă pe loc de Champions League. Ei bine, anul acesta Arteta a trebuit să compenseze și deficitul de goluri din compartimentul ofensiv, pentru că vedeta echipei pare să-și fi pierdut motivația, pentru lungi perioade de timp. Totuși, contra lui Newcastle am văzut frânturi din ceea ce poate aduce Aubameyang la masă – gol și pasă de gol, în victoria cu 2-0 din deplasare.
+ Brighton. Echipa lui Potter a făcut un meci excelent contra roboțeilor lui Marcelo Bielsa. E adevărat, se întâlneau două echipe care adoră să atace, chiar dacă de multe ori fac asta cu riscul de a rămâne descoperiți decisiv în spate. Deși oaspeții au avut posesia, băieții lui Potter au asaltat careul lui Meslier, trimițând 17 șuturi la poartă, dintre care 5 pe spațiul porții, iar aici ar mai trebui să contabilizăm și 4 mari șanse de gol irosite. După această victorie, Pescărușii urcă pe 14 și par a fi scăpat de grijile retrogradării.
+ Kai Havertz. Dubla germanului bifează încă un hop în traseul de neclinit al londonezilor către grupele Champions League. Havertz a avut parte de un start de sezon dificil, presărat cu critici din partea specialiștilor și o serie de meciuri în care a fost lăsat pe bancă. Suma astronomică de transfer pe care a fost adus nu a contribuit cauzei jucătorului. Totuși, Tuchel pare că a reușit pe moment să-i insufle încrederea necesară, iar Kai a livrat la momentul potrivit.
+ Michail Antonio. Tot o dublă îl plasează pe jolly-joker-ul lui West Ham printre remarcații etapei. Ajuns la 31 de ani, Antonio este un exemplu atipic de jucător care, odată cu înaintarea în vârstă, avansează în poziția ocupată în teren. L-am văzut pe Antonio jucând fundaș dreapta. mijlocaș dreapta, winger dreapta, iar acum excelează pe postul de atacant. Chapeau!
+ Sergio Agüero. Sezonul 2020/21 nu a fost unul în care Agüero să panicheze defensivele adverse, ci mai degrabă propriul staff medical. Argentianul are deja 10 ani în tricoul Cetățenilor, va pleca la vară de pe Ettihad, dar lasă în urma lui o candidatură incontestabilă la Hall of Fame și probabil o statuie. Imaginea lui Sergio rămâne profund legată de acel final nebun de sezon, când a smuls trofeul rivalilor de la United, cu un gol marcat la ultima fază a campionatului. Ciclul putea fi închis definitiv în weekend, cu o nouă reușită superbă contra lui Palace, dar câțiva suporteri ai Diavolilor din Manchester au hotărât să mai lase trofeul câteva zile pe Anfield…
Minusuri
– Unii fani rătăciți ai lui United. Mesajul pe care aproape toată comunitatea fobtalului l-a dat în urma amânării meciului dintre United și Liverpool a fost unul neutru. Astfel de evenimente sunt regretabile, nu trebuie să se repete, dar sunt de înțeles, pentru că tot fanii au oprit și Super Liga Europei. Dar sunt ele de înțeles, dacă se vor mai repeta? Dacă s-a ales soluția boicotării meciurilor, pentru a capta atenția lui Glazer, trebuie să continue aceste acțiuni disruptive, nu? Asta ar însemna pericolul pierderii unor meciuri la masa verde, sau chiar depunctări serioase, care ar pune în pericol locul de Champions League. Ar fi un impact financiar destul de serios, pentru ca Glazer să-și pună niște întrebări. Este baza de fani ai Diavolilor pregătită pentru scenariul în care clubul pe care îl iubesc își riscă locul în clasament, pentru a duce la capăt un astfel de plan diabolic? Aș paria că nu.
– Fulham. Doar un punct adunat în ultimele 6 etapte pentru băieții lui Parker, iar încrederea că londonezii pot evita retrogradarea s-a năruit aproape definitiv. Ultima victorie a lui Fulham a fost chiar împotriva celor de la Liverpool, pe Anfield, la începutul lui martie. Șanse matematice mai sunt, dar speranța că pot răsturna un deficit de 9 puncte în 4 meciuri este ușor absurdă, în condițiile actuale.
– Newcastle. Singurul lucru care i-a salvat pe Newcastle în acest sezon a fost evoluția extrem de slabă a contracandidatelor pentru evitarea retrogradării. Coțofenele se pot lăuda cu un fotbal interesant în puține meciuri. Totuși, reziliența din jurul acetui club greu încercat de tentative interminabile de a-și găsi liniștea financiară s-a transformat în eficiență pe terenul de joc. Cu toate acestea, dacă în fiecare an cochetezi cu lupta la retrogradare, dar nu înveți din neajunsuri și nu întărești lotul în fereastra de transferuri, la un moment dat vei ceda.
– Leicester. Vulpile au evoluat cu un om în plus încă din minutul 10 al partidei de la Southampton, o echipă aflată într-o criză de formă și de efectiv. Rezultatul a fost unul dezamăgitor, în acest context (1-1). Și așa ne amintim că băieții lui Rodgers au mai ratat locul de Champions League și sezonul precedent, deși nimeni nu prevestea asta, la începutul returului. Vor fi meciuri de foc pentru Leicester în ultimele trei etape, când vor întâlni pe United, Chelsea și Tottenham. Momentan sunt 5 puncte față de primul loc de sub linia ce delimitează slot-urile pentry Champions League, dar puteau fi ceva mai liniștiți cu un ecart de 7.
– Everton. Puțini pot explica ce se intîmplă în fiecare sezon la Everton, echipa din Liverpool care e mereu campioana primelor trei etape, dar care termină de cele mai multe ori în afara locurilor europene. Lotul devine din ce în ce mai valoros, cu fiecare fereastră de transfer. Au adus un antrenor de cinci stele, unul cu un palmares mult peste posibilitățile Caramelelor, dar ceva tot nu se leagă. Everton are doar o victorie în ultimele 7 partide de Premier League și este în pericol de a rata din nou Europa.
Astăzi revine Champions League, cu returul semifinalei dintre Manchester City și PSG, iar mâine vom afla cea de-a doua finalistă, după înfruntarea de pe Stamford Bridge dintre Chelsea și Real. Vom avea o finală 100% englezească? Sunt șanse.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.