Prieteni, am vești bune, dar și vești proaste. Să începem cu necazul: a secat fluviul de goluri din Premier League. 19 goluri, doar atât… Vestea bună e că avem un campionat deschis absolut oricărei povești frumoase, pe care nimeni nu pare să insiste prea tare să-l câștige, așa că… obișnuita noastră colecție de plusuri și minusuri pentru etapa 6 din Premier League e singura certitudine.

Rezultate și marcatori în etapa 6 din Premier League

  • Aston Villa – Leeds 0-3 (Bamford x3)
  • West Ham – Manchester City 1-1 (Antonio 1-0, Foden 1-1)
  • Fulham – Crystal Place 1-2 (Riedewald 0-1, Zaha 0-2, Cairney 1-2)
  • Manchester United – Chelsea 0-0
  • Liverpool – Sheffield United 2-1 (Berge 0-1 din penalty, Firmino 1-1, Jota 2-1)
  • Southampton – Everton 2-0 (Ward-Prowse, Adams)
  • Wolverhampton – Newcastle 1-1 (Jimenez 1-0, Murphy 1-1)
  • Arsenal – Leicester 0-1 (Vardy)
  • Brighton – West Brom 1-1 (Livermore 1-0 autogol, Grant 1-1)
  • Burnley – Tottenham 0-1 (Son)

Plusuri

+ Patrick Bamford. Cel mai inapt fotbalist titular din Premier League a marcat un hattrick (incluzând un gol de generic) și are 6 goluri în primele 6 etape ale sezonului. Ce antrenor trebuie să fie Bielsa dacă a reușit să-l facă pe Bamford să se lupte pentru Gheata de Aur din Anglia.

+ David Moyes. Abia au trecut 6 etape și David Moyes apare deja a doua oară aici (a fost și West Ham), dar sunt motive serioase să fim cu ochii pe echipa lui. Într-un sezon complet impredictibil, în care absolut toate echipele cu vreo șansă la titlu scârțâieȘi arătați-mi un golgeter mai atipic decât Michail Antonio.

+ Danny Ings. Să fie oare Ings mai mult decât un număr 9? Două pase decisive în această etapă îl duc pe Ings la 6 contribuții ofensive în 6 etape, precedat în acest clasament doar de Son, Kane, Calvert-Lewin și… Bamford.

+ Crystal Palace. După 3 meciuri consecutive fără victorie, Vulturii nu aveau voie să-i ierte pe cei de la Fulham. Nu i-au iertat, chiar dacă au luat gol în ultimele secunde ale meciului, spre intensa disperare a jucătorilor de FPL care i-au avut pe Mitchell sau pe Guaita.

+ Jamie Vardy. Simte miros de sânge și se duce după el pentru că la capătul mirosului e poarta, singurul obiect din lume care pare să-l intereseze, cu adevărat pe Jamie Vardy. Fotbalistul care deține recordul de meciuri consecutive cu gol marcat în Premier League și o Gheată de Aur din 2020

+ Parteneriatul civil Kane & Son. Dacă un singur lucru bun a reușit Mourinho la Tottenham, acela e să perfecționeze jocul colaborativ al celor mai buni doi fotbaliști din lot. Kane are 8 pase decisive și 4 goluri în 6 etape, iar Son este golgeterul Premier League cu 8 puncte (niciunul din penalty, ceea ce e și mai impresionant). Mai lipsește doar să-l facă pe Kane să paseze decisiv din postură de fundaș central și Mourevoluția de la Spurs va fi completă.

Minusuri

 – Arbitrajul din Premier League. Când m-am apucat de scris despre fotbal în mod serios, eram convins că mă voi putea ține departe de chemarea subliminală de a critica arbitrajul. Și așa a fost, preț de vreo trei ani. Sezonul trecut am început să alunec pe panta asta, dar acum… NU SE MAI POATE. Este absurd ce se întâmplă tocmai acum, când fotbalul ar putea intra în secolul curent în materie de tehnologie. Două faze menționez:

  • În Liverpool – Sheffield, Mike Dean ascultă cuminte instrucțiunile din cască și dă penalty la un contact în afara careului, care cu greu ar putea fi catalogat drept fault de orice persoană capabilă să înțeleagă noțiunea de echilibru din fizică. La cât de lipsită de incisivitate a fost și Liverpool, acea fază putea decide meciul. Aberantă nu e decizia, ci modul în care a fost luată. Are Mike Dean posibilitatea de a vedea cu ochii lui faza, pe ecranul de la marginea terenului? Are. Ce face Mike Dean? Nimic, ascultă cuminte decizia din camera VAR și și-o asumă.
  • În Man United – Chelsea, cel mai scump fundaș transferat vreodată în fotbal îl ia în brațe pe Azpilicueta, în propriul careu, probabil pentru tradiționalul dans al căpitanilor. Un penalty extrem de clar pentru Chelsea, pe care arbitrul nici nu-l bagă în seamă mai mult de o secundă, nu doar că nu-l acordă.

– Everton. Nicio dorință de a câștiga un meci de fotbal nu a fost risipită în tabăra Caramelelor etapa asta. Fără Richarlison și cu un James Rodriguez probabil forțat să revină pe teren înainte să fie 100% apt (nea Carlo ne spunea că e accidentat săptămâna trecută), dar și cu Digne grăbit să-și ia tradiționalul cartonaș roșu anual, Everton rămâne lider, dar pierde destul de categoric duelul cu Southampton.

 – Mikel Arteta sau Arsenal? Greu de zis cine merită minusul pentru înfrângerea de pe Emirates, cu Leicester. Cert e că revoluția lui Arteta continuă, dar face niște victime pe drum, sub forma unor puncte pierdute în dueluri echilibrate.

 – Manchester City. Se întâmplă ceva acolo. Dintr-o colecție de fotbaliști excelenți și un manager legendar… doar Kevin de Bruyne joacă și oricât de bun ar fi playmaker-ul jumătății albastre din Manchester, de unul singur nu poate câștiga fiecare meci. Sterling și-a uitat finalizările pe undeva, Aguero s-a accidentat din nou, Mahrez nu reușește să fie decisiv și doar puștiul Phil Foden mai pare absolut convins că echipa lui se bate la titlu. Se bate, nu?

 – Fulham. Cel mai slab lot din Premier League, condus de un manager care pare să-și aștepte semi-liniștit concedierea, asta este Fulham Football Club acum. E prea târziu pentru ei să schimbe ceva? Nu, nicidecum, e un campionat întreg de jucat, dar nu e deloc evident ce ar putea fi schimbat. Din păcate, în fotbal, managerul achită nota de plată când o echipă suferă.

 – Autorul acestui articol, Vlad Bogos. Pentru că a fost forțat de soarta crudă, să-l treacă, din nou, pe Bamford, la plusuri.

Ne delectăm cu Liga Campionilor și cu Europa League săptămâna asta (programul complet al transmisiunilor îl găsești aici), iar Premier League se întoarce vineri seara cu etapa în care Manchester United joacă împotriva lui Arsenal. Va fi bine.

Hai ai noștri!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *