Vă povesteam în primul meu articol despre Football Manager pe Tackle.ro că jocul „vede” potenţialul jucătorilor, dar nu şi viitorul acestora. Vă propun să aruncăm o privire pe carierele unor jucători care au atins statutul de vedetă în FM (pornind de la cel de wonderkid) cu mult înainte să aibă un impact în viaţă reală. V-ați gândi vreodată că Bogdan Stancu putea fi un mare fotbalist?

Încep prin a menţiona că această este o lista cu caracter personal, iar jucătorii incluşi în top sunt preferaţii mei de-a lungul anilor, având plăcerea să „colaborez” cu fiecare dintre ei în viaţa virtuală de manager.

Bogdan Stancu – FM2008

Motanul, predestinat să fie pumă de către FM, abia daca depăşit statutul de pisoi în viaţa reală, fără să rupă gura târgului pe unde a fost de-a lungul carierei lui. După un început promiţător la Unirea Urziceni şi apoi la Steaua, a prins un transfer la Galatasaray, ceea ce părea să fie la vremea respectivă doar o rampă de lansare către un club şi mai titrat. Nu a reuşit să se impună în prima echipă, reuşind doar 3 goluri în primul sezon, fiind apoi împrumutat iar apoi vândut la Orduspor. A mai evoluat la Genclerbirligi şi în prezent îmbracă tricoul lui Bursaspor, tot în prima ligă din Turcia.

În FM2008 putea fi cumpărat cu 300k – 500k lire de la FC Argeş şi, dacă era ferit de accidentări ajungea să fie star pentru o formaţie de jumătatea clasamentului din campionatele tari (Premier League, Serie A, Primera) sau o soluţie decentă de backup pentru o formaţie care trăgea la titlu.

Chiar şi cu ceva accidentări cariera lui Bogdan Stancu îl aducea aproape în fiecare salvare în punctul în care devenea recordman de goluri pentru echipa naţională! Deocamdată are 14 în 52 de meciuri în viaţa reală şi, ajuns spre apusul carierei, e greu de crezut că se va apropia măcar de recordul de 35.

Henri Saivet – FM2008

Cel mai bun wonderkid în FM2008 îm materie de raport calitate/preţ, pentru că putea fi achiziţionat la 16 ani, pe gratis, de la Bordeaux. Asta dacă erai la o echipa cu reputaţie suficient de mare încât să îl tentezi să plece de acolo. În maxim 3 sezoane ajungea atacant de 30+ goluri/ sezon.

În viaţa reală, ajuns la 26 de ani, încă nu are 30 de goluri în toată cariera, darămite 30 de goluri/sezon. A înscris un total de 17 goluri în 134 de apariţii pentru Bordeaux în 8 ani, timp în care a fost şi împrumutat în Ligue2, dar hype-ul din FM pare să fi fost suficient de mare încât să-i asigure un transfer în Championship la Newcastle în 2016 pentru 5 milioane de Lire. A jucat 4 meciuri doar în ultimul sezon fără gol marcat.

Deşi iniţial a cochetat cu echipele de tineret ale Franţei, a ales ulterior să evolueze pentru Senegal (cel mai probabil pentru că nu avea şanse să o facă pentru Franţa), pentru care are 1 gol marcat în 18 apariţii.

Fredy Guarin – FM2005

FM2005 a fost un an foarte bun pentru wonderkids. Probabil pentru că a fost primul an de FM după tranziţia de la Championship Manager, am avut parte de o mică inflaţie de wonderkids în joc.

Fredy era unul dintre primii jucători pe care îi transferam în orice salvare de FM2005. Putea fi achiziţionat la 18 ani, cu 1.5 mil £ de la Envigado (Columbia) şi ajungea în 4-5 ani unul dintre cei mai buni DM (mijlocaș la închidere) din joc. Nu era cu siguranţă cel mai bun DM pe faza defensivă, dar atributul de “long shots” care ajungea la 20 (maxim) în mai toate salvările îi asigurau măcar 5-6 goluri de la distanţă pe sezon, ceea ce îl făcea un fan favorite pentru jucătorii de FM. DM-ul este cel care trebuie să distrugă jocul de construcţie al adversarului, dar când un DM înscrie între 5 şi 10 goluri pe sezon, devine repede preferatul antrenorului “virtual”.

Povestea din viaţă reală a lui Fredy este un pic mai fericită decât a predecesorilor lui din acest top. Nu a ajuns chiar superstar, dar carieră l-a purtat pe la St Etienne, Porto şi Inter. La Porto a avut cel mai mare succes chiar dacă iniţial nu a prins prima echipa. După plecarea lui Raul Meireles la Liverpool, Fredy a fost titularizat şi a pus umărul atît la titlul lui Porto din 2011 cât şi la câştigarea Europa League în acelaşi an.

În prezent, ajuns la 31 de ani, Fredy evoluează în China la Shanghai Shenhua. Are 57 de apariţii în naţionala Columbiei pentru care a înscris 4 goluri.

Sergio Aguerooooooooooo – FM2006

Nu e de mirare luând în considerare screenshot-ul de mai jos de ce Sergio Kun Aguero era unul dintre cei mai căutaţi tineri în FM2006. La 17 ani era deja o opţiune bună de titular pentru orice club din joc, iar până în 20 de ani devenea unul dintre cei mai buni jucători din lume.

Dacă erai la un club de reputaţie mare, putea fi achiziţionat cu 5-7 mil £ de la Independiente, cu oferte repetate până destabilizai jucătorul şi clubul. Altfel avea release clause undeva în jur de 10 mil £, dacă nu aveai obiceiul să joci cartea de “divide and conquer”.

În viaţa reală, Sergio Aguero a ajuns un superstar evoluând de-a lungul carierei la Atletico Madrid pentru 3 sezoane (74 goluri) şi Manchester City din 2011, unde evoluează şi în prezent. Kun este legendă a clubului din Manchester pentru care a înscris 128 de goluri până în prezent în 6 sezoane.

A câştigat 2 titluri de campion şi un titlu de golgheter în Premier League şi va rămâne în istoria Premier League cu acest gol, ce a adus titlul pentru Manchester City în ultimul minut al sezonului 2011-2012, primul titlu al cetăţenilor după mai bine de 40 de ani.

Totodată, Aguero are 33 de goluri pentru naţionala Argentinei pentru care a evoluat de 82 de ori.
Ca şi o notă de can-can, Sergio Aguero a fost căsătorit cu fiica lui Maradona, cu care are un copil – Benjamin Aguero Maradona. Mulţi pasionaţi de FM printre care şi subsemnatul abia aşteaptă să îi vadă potenţialul în joc. Mai avem de aşteptat aproximativ 6 ani (estimez eu).

Maxim Tsigalko CM 2001-2002

Maxim Tsigalko este o legendă a jocului de Football Manager şi este, fără dubiu, cel mai bun atacant cu care am „colaborat” în joc.

Finishing 20, Acceleration 20, Pace 20, Off the Ball 20, Jumping, Flair şi Strenght mari, făceau din el un monstru de atacant care îţi garanta 50 de goluri/sezon şi era primul transfer pentru orice jucător de FM în CM01-02. Putea fi cumpărat cu 2mil £ de la Dinamo Minsk în primul sezon.

În viaţa reală, din păcate, nu a atins nici 1% din potenţialul intuit de joc şi a fost nevoit să se retragă la 26 de ani în urma accidentărilor repetate.

A jucat 53 de meciuri pentru Dinamo Minsk pentru care a înscris de 24 de ori, ulterior a fost vîndut la Naftan Novopolotsk din Bielorusia, urmând un periclu prin Kazakhstan, Armenia şi innapoi în Bielorusia la echipe de duzină. Pentru echipa naţională a jucat de 2 ori şi a înscris o dată.

Maxim este cu siguranţă în top 3 flop-uri de jucători din Football Manager, însă după cum mai spuneam, FM-ul vede potenţialul, nu şi viitorul. Accidentările au distrus o carieră ce putea fi legendară.

Continuăm cu următorii 5 jucători legendari din FM în curând, anticipând bucuria unei noi versiuni de Football Manager, care se va lansa pe  noiembrie. Spor la joacă și nu uitați că fotbalul NU E O JOACĂ!

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Fan Liverpool și jucător de Football Manager din secolul trecut.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Un comentariu la “Football Manager wonderkids: puștii minune din fotbalul virtual și carierele lor din viața reală. Episodul 1: Bogdan Stancu, Saivet, Guarin, Aguero și Tsigalko”

  • 22/10/2017 at 20:50

   la FM 2008, Stancu putea fi achizitionat de la unirea urziceni. saivet in realitate din atacant lateral sau central a fost transformat de sagnol in mijlocas la inchidere