Continuă mini-seria despre FM wonderkids, începută săptămâna trecută cu poveștile lui Bogdan Stancu și Aguero (printre alții) cu alți 5 jucători legendari din seriile Football Manager. De Kerlon ați auzit?

Kerlon – FM2005 și FM2006

Kerlon a fost perla Braziliei în FM2005 şi FM2006. Putea fi cumpărat de la Cruzeiro cu până în 5 milioane de Lire în ambele salvări şi ajungea un jucător world class în FM2005 şi cel mai bun jucător din lume în FM2006. Pentru mine, FM2007 a fost primul an de “pauză” de Football Manager. Pur şi simplu nu l-am cumpărat pentru că nu mă puteam despărţi de o salvare cu Liverpool din FM2006, în care îi aveam pe Kerlon şi Aguero în atac!

Kerlon putea juca atât mijlocaş ofensiv cât şi atacant (de ce nu?) şi era spaima fundaşilor în ambele ipostaze. Finishing, dribbling, technique, composure şi agility aproape de maxim făceau din el un atacant letal. Cuplat cu Aguero în atac puteai să fi sigur de un parteneriat de 100 de goluri pe sezon.

În viaţă reală Kerlon nu a impresionat decât cu o tehnică ce îi poartă numele şi anume “Kerlon seal dribbling”, în care fotbalistul balansează mingea pe cap ca focile şi face slalom printre adversari. Priviți:

A plecat de la Cruzeiro la 20 de ani după 79 de apariţii şi 5 goluri. În Europa a fost cumpărat de Chievo cu 1.3 mil eur şi ulterior luat în co-ownership de Inter. După un an a rămas la Inter, pe hârtie, şi a fost împrumutat la Ajax, Parana (Brazilia) şi Nacional (Brazilia) în 3 ani consecutivi, timp în care a jucat 5 meciuri fără gol marcat. Ulterior a ajuns în liga a treia din Japonia, apoi în Barbados, Statele Unite şi Malta. Ultimul club la care a evoluat a fost Spartak Trnava, în Slovacia, de unde a fost concediat după doar 4 meciuri.

Dacă episodul trecut spuneam despre Maxim Tsigalko ca este în top 3 dezamăgiri din FM, Kerlon se ţine de mâna cu acesta pe podium. Spre deosebire de Maxim însă, Kerlon nu are scuza accidentărilor. Unii ar spune că nu s-a adaptat la viaţa din Europa, în timp ce alţii, mai răutăcioşi, spun că nu s-a adaptat nici în Asia, nici în America de Nord, nici în America de Sud, nici în Caraibe.

Nu vom ştii niciodată dacă scouterii FM s-au înşelat, dacă era Kerlon un inadaptat sau dacă parteneriatul cu Mino Raiola l-a stricat. Cert este că ajuns aproape de 30 de ani, Kerlon deşi nu s-a retras oficial, nu reuşeşte să bifeze încă o echipă exotică în carieră lui de “journeyman”. Mai are de bifat Africa şi Oceania că să fi jucat pe toate continentele.

Antony Vanden Borre – FM2005

Am realizat că topul nostru conţine foarte mulţi jucători de profil ofensiv, ceea ce este normal, pentru că ne este mult mai uşor să ţinem minte atacantul care a înscris 50 de goluri pe sezon decât fundaşul sau portarul care ţi-a asigurat 20 de clean sheet-uri într-un an. Aşa că am zis că trebuie să includem şi un fundaş în top, poate şi un fundaş lateral, un mijlocaş defensiv, poate şi o extremă.

Noroc că există Antony Vanden Borre care bifează toate căsuţele! Conform FM putea să joace pe orice post defensiv în centru şi în dreapta. Avea o clauză de reziliere de 1.4 milioane de Lire la Anderlecht în FM 2005 şi ajungea să fie cel mai bun fundaş dreapta din joc.

Nu prea era jucător de FM care să joace în Anglia şi să nu caute să îl cumpere pe Vanden Borre încă din primul sezon, pentru că acoperea foarte multe posturi datorită versatilităţii lui ceea ce era un mare plus în Anglia unde aveai voie doar la 5 rezerve la vremea respectivă.

În viaţă reală nu l-a eclipsat pe Vincent Kompany cum prevedea FM-ul, dar putem spune că s-a descurcat mult mai bine decât mulţi alţii din top-ul nostru. A jucat pentru Anderlecht între 2003 şi 2007 de unde a fost vândut la Fiorentina pentru 4 milioane de Euro după ce a căzut în dizgraţia antrenorului. La Fiorentina a avut doar 2 apariţii în sezonul de debut şi a fost vândut la Genoa anul următor. După un împrumut nereuşit la Portsmouth, Vanden Borre s-a întors în ţara natală la Genk (2010) şi apoi la echipa care l-a lansat – Anderlecht (2012).

După încă un împrumut nereuşit la Montpellier în sezonul 2016-2017, Antony şi-a anunţat retragerea pe 10 Ianuarie 2017 la doar 29 de ani. După doar câteva luni însă, a revenit asupra deciziei şi a semnat, atenţie, pentru TP Mazembe din Congo. Ce l-a determinat să facă asta, nimeni nu ştie (poate doar faptul că e născut în Congo fosta colonie belgiană), dar părerea mea personală este că acesta este un sfârşit obscur de carieră ce promitea mult mai multe la început.

Pentru echipa naţională a Belgiei are 28 de apariţii şi 1 gol într-un amical contra Arabiei Saudite.

Nathan Delfouneso – FM2010

Nu putem face un top al celor mai răsunători wonderkids din FM fără să includem un englez nu? Sunt destule exemple de fotbalişti britanici care au avut statutul de wonderkid în FM şi nu au confirmat ulterior, însă după cum spuneam în articolul precedent, toţi jucătorii pe care i-am ales au avut onoarea să colaboreze cu subsemnatul (sau viceversa) la un moment dat. Orice wonderkid englez este mereu foarte scump în FM şi ,de obicei, există suficiente alternative mult mai bune că raport calitate preţ pe alte “pieţe de desfacere”, motiv pentru care nu am crescut mulţi wonderkids din Albion în cariera mea de antrenor virtual. Nathan a avut însă “onoarea” să lucreze cu mine într-un save cu Villa, în 2010.

Villa avea 3 wonderkids în 2010: Fabian Delph (englez), Eric Lichaj (american) şi Nathan Delfouneso, ceea ce-i făceau să fie în top 3 cele mai atractive cluburi pentru pasionaţii de FM din acel sezon.

 


După cum se vede în screenshot-ul de mai sus, Nathan debuta repede în naţionala mare a Angliei şi în 75% din save-uri dacă era ferit de accidentări, devenea recordman de selecţii şi de goluri! În 2-3 ani ajungea să-l ţină pe Rooney pe bancă, dar s-a apropiat măcar Nathan de potenţialul intuit de FM2010? Nici pe departe.

A fost legitimat la Villa pentru 6 ani între 2008 şi 2014 pentru care a jucat 31 de meciuri şi a înscris 2 goluri. În acest răstimp a avut împrumuturi short-term la Burnley, Blackpool, Leicester şi Coventry unde în 81 de meciuri cumulate de Championship a înscris 10 goluri. Din 2014 până în prezent, a mai jucat la Blackpool în League 1, Blackburn în League 2 (a patra divizie engleză), Bury şi Swindon Town, tot în eşaloanele inferioare a fotbalului britanic.

Între timp, Nathan a ajuns la 26 de ani, iar Wayne Rooney poate răsufla uşurat. Recordul lui de 53 de goluri la naţională nu este încă pus în pericol de Delfouneso, dar cine ştie, o fi şi Nathan vreun “late bloomer” ca Jamie Vardy sau Rickie Lambert (glumesc!).

Hatem Ben Arfa – FM2005 și FM2006

Hatem Ben Arfa era un fotbalist care ajungea cam în orice echipa la care jucăm în FM2005 şi FM2006. O extremă versatilă, ce putea juca pe ambele benzi, şi lovea la fel de bine mingea cu ambele picioare, era un jucător foarte bun pentru campionatul britanic (din același motiv al rezervelor limitate la 5). Putea juca şi atacant, dar nu prea avea loc acolo, cel puţin în echipa mea cu Kerlon si Aguero. În joc îţi asigura 5 goluri şi 15 assisturi+/ sezon ceea ce era suficient de un rating mediu de 7.7 – 7.8 per sezon.

Putea fi achiziţionat după 1-2 sezoane gratis sau sub 1 milion de Lire, de la Lyon, pentru că nu prindea echipa şi cerea să fie pus de lista de transferuri pentru a avea şansă să joace titular, cerere care era de cele mai multe ori aprobată. Altfel, dacă voiai să îl achiziţionezi la începutul jocului trebuia să plăteşti 5-7 milioane de Lire, ceea ce era o parte semnificativă din bugetul unei echipe de Premier League în 2005.


În viaţa reală, Hatem a avut parte de o carieră cu multe suişuri şi coborâşuri, datorate fie accidentărilor, fie temperamentului său vulcanic, ce îl aducea des în situaţia de a fi certat fie cu antrenorii, fie cu colegi de echipă.

A jucat pentru:

  • Lyon (2004-2008, 7 goluri în 64 de meciuri);
  • OM (2008 – 2011, 9 goluri în 63 de meciuri);
  • Newcastle (2010-2015, 13 goluri în 76 de meciuri);
  • Nice (2015-2016 , 17 goluri în 34 de meciuri);
  • PSG 2016 – prezent pentru care nu a înscris deloc în primul sezon şi unde a cam pierdut echipa de când a venit Neymar.

Pentru naţionala Franţei a debutat de tânăr şi a prins 13 selecţii între 2008 şi 2012, până la venirea lui Didier Deschamps, care nu l-a mai chemat datorită unui conflict dintre cei doi din perioada în care Hatem juca la Marseille, unde Didier îi era antrenor. A mai prins 2 meciuri în 2016 după ce evoluţiile de excepţie de la Nice i-au forţat mâna antrenorului Franţei și are 2 goluri înscrise pentru Cocoși.

Ajuns la 30 de ani, Hatem Ben Arfa este spre apusul carierei şi cred că FM a avut dreptate cu el: potenţialul era acolo şi era enorm, dar jucătorul și-a cam bătut joc de el.

Carlos Vela – FM2005, FM2006 și FM2007

Wonderkid în 3 versiuni diferite de FM, Carlos putea fi cumpărat la un raport bun calitate/preţ doar în FM2005, când era încă la Guadalajara (800k – 1mil), așa că FM2005 e singură versiune în care am avut plăcerea să “colaborez” cu el. În FM2006 era deja la Arsenal în viaţa reală şi nu putea fi cumpărat fără un preţ ridicol.

În FM2005, venea relativ “necopt” din Mexic, dar exploda în atribute şi ratinguri în aproximativ 3 sezoane, cât timp juca titular şi era ferit de accidentări. Nu era doar rapid, ci şi suficient de înalt încât să îmbine jocul la limita offside-ului cu rolul de atacant de careu. Cam în orice salvare de FM2005, în 3 sezoane, Carlos, împreună cu un prieten sud-african pe care îl vom prezenta în episodul următor, ajungeau în top 5 al celor mai buni atacanţi din joc, cel puţin excluzând newgen-ii (jucătorii generați automat de joc în academiile cluburilor).

În viaţa reală, Carlos nu a avut succesul intuit de scouterii de la Football Manager, dar stă mult mai bine faţă de unii din predecesorii în acest top.

A fost legitimat la Arsenal (doar 125.000 de Lire suma de transfer, pentru că… Wenger) între 2005 şi 2012, unde a prins 29 de meciuri de campionat cu doar 3 goluri. În aceeiasi perioada a avut câteva împrumuturi la Salamanca, Osasuna, WBA şi Real Sociedad. La albi-albaştrii a avut cel mai mare succes cu 12 goluri în sezonul 2011-2012, motiv pentru care Sociedad a ales să activeze opţiunea de cumpărare din împrumut de 3 milioane de Lire.

Evoluează şi în prezent în San Sebastian şi avea 53 de goluri în 171 de apariţii la sfârşitul sezonului trecut. Pentru naţională Mexicului, Carlos are 18 goluri în 62 de meciuri.

Duminică vom publica ultimul episod al seriei dedicată copiilor minune din Football Manager. Ghiciţi în comentarii cine este prietenul sud-african al lui Carlos din FM2005? Va avertizez că e o întrebare la care au răspunsul doar fanii die-hard a seriei FM!

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Fan Liverpool și jucător de Football Manager din secolul trecut.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    4 replies on “Football Manager wonderkids: puștii minune din fotbalul virtual și carierele lor din viața reală. Episodul 2: Ben Arfa, Kerlon, Vanden Borre, Delfouneso și Carlos Vela”

    • 26/10/2017 at 10:27

      O fi vorba de Lebohang Mokoena?

      • 26/10/2017 at 10:35

        Sunteți cunoscător!

        • 26/10/2017 at 10:47

          Nu neaparat, dar dupa 12 ani (spre 13) de Fm, mai stii ceva jucatori 🙂

    • Alex Avram
      26/10/2017 at 12:29

      Sherman Cardenas, Mika Aaritalo, Nicolas Millan , Celsinho , alte legende de care nu s-a mai auzit nimic.
      Of, cum imi lustruia Messi banca de rezerve la Sportul Studentesc la FM2005 🙂