Încheiem mini-seria de articole despre FM wonderkids cu o listă selectă de eroi ai acestui joc fascinant. Doamnelor (wishful thinking) și domnilor, intră în scenă: Moukoko, Mokoena, Samba, Lukaku și… inegalabilul Freddy Adu!

Primele două părți ale seriei:

  1. Bogdan Stancu, Saivet, Guarin, Aguero și Tsigalko
  2. Ben Arfa, Kerlon, Vanden Borre, Delfouneso și Carlos Vela

Tonton Zola Moukoko – CM99-00, CM 00-01 și CM 01-02

Suedezul cu nume neaoş apărea în academia lui Derby County în ediţia CM99-00 şi dacă era uitat din greşeală de catre antrenorul virtual sau de către a.i la Derby în primul sezon, îi ducea de obicei în Europa de unul singur la vârstă de 16 ani.

Că să înţelegeţi, ce a însemnat Tonton Zola Moukoko pentru seria CM/FM, se spune că este primul caz de jucător de CM/FM care apare în dosare de divorţ, citat ca şi motiv al divorţului. În acelaşi timp, în Derbyshire există un număr anormal de tineri care au în jur de 18 ani şi au prenumele Tonton . De asemenea, la aproape 20 de ani de la prima lui apariţie în joc inca are fanclub pe Facebook şi încă are fani care îl sună săptămânal să îl întrebe de sănătate.


Personal am avut plăcerea să “colaborez” cu el în toate cele 3 ediţii de CM în care a fost văzut de joc că şi wonderkid şi indiferent de nevoile clubului sau mărimea bugetului de transfer, Tonton era primul meu transfer. Ţin minte că am plecat la drum într-un sezon de Premiership în CM01-02 fără fundaş stânga, pentru că aveam bani pentru un singur transfer iar acela era Tonton. La ce îţi trebuie fundaşi când dai mai multe decât adversarul nu? Asta pare a fi strategia şi a unor cluburi din zilele noastre *cough* Liverpool.

În viaţa reală, Tonton a fost o mare dezamăgire şi completează topul meu 3 de jucători FM cu potenţial imens, ce s-au pierdut pe parcurs.

După 3 ani în academia lui Derby County, a fost lăsat pe liber în 2002 şi nu a reuşit să îşi găsească echipă până în 2004, când a ajuns innapoi în ţara de adopţie – Suedia, doar după intervenţia lui Sven Goran Ericsson pe lângă cunoscuţi de la Carlstad United. A jucat 2 ani acolo, dar nu a rupt gura târgului, apoi după încă un an de pauză a ajuns la IK Sleipner tot în Suedia. Între 2007 şi 2013 a mai jucat la încă 3 echipe no name din Suedia şi Finlanda. Deşi atacant pe hârtie, nu a reuşit să marcheze niciun gol între 2007 şi 2013 în 30 de meciuri oficiale.

În prezent, Tonton este antrenor la Kongo United FC, în loc să joace la Manchester United F.C, cum sugerează screenshotul de mai sus.

Lebohang Mokoena – FM2005

Teaserul meu din episodul trecut, Lebohang este de departe jucătorul meu favorit de FM din toate timpurile.

Nu era un superstar în FM şi nu ajungea aproape de 200 potential ability ca mulţi alţii din acest top, dar avea atributele distribuite unde trebuie şi cel mai important, venea oriunde aveai nevoie de el. Fie că erai în Championship sau în Liga1, în sau te miri unde, Lebohang abia aştepta să părăsească tărâmul natal ca să joace pentru tine, ceea ce e hilar ţinând cont de faptul că în viaţa reală nu a plecat niciodată din Africa de Sud.

Este primul jucător pentru care am umblat la “editor” ca să îl pot transferă în Liga1 la Universitatea Craiova, pentru că nu aveam 700k în bugetul de transferuri din 2005. Făcea un cuplu de minune cu Jeremy Njock.

Împreună cu Carlos Vela însă, într-un cuplu de deep lying forward + advanced forward, aveai un parteneriat de 80-100 goluri pe sezon garantat şi, deşi costa puţin peste 500k lire preţ de achiziţie, în maxim 2 sezoane puteai să îl vinzi cu 30 de milioane. Dar cine îl vindea? Eu personal, nu l-am vândut niciodată.


În viaţă reală, Lebohang a practicat atletismul innainte să se apuce de fotbal, de unde şi viteza lui ameţitoare din FM. A jucat pentru Orlando Pirates între 2003 şi 2009 pentru care are 13 goluri marcate în campionat în 98 de meciuri. Ulterior s-a mutat la rivalii Sundowns unde are 10 goluri în 80 de meciuri şi, aflat pe final de carieră, joacă în prezent pentru Ajax Cape Town unde nu prinde echipa. Pentru naţională are 8 apariţii, fără gol.

Cherno Samba – CM01-02

Teoretic, e al doilea englez din top. Practic, primul reprezentant din Gambia, pentru că a ales să reprezinte ţara natală după ce a devenit evident că nu are loc în naţionala Angliei.

Cherno a apărut în academia lui Milwall în CM01-02. Putea fi achiziţionat în joc cu până într-un milion de lire, deşi în viaţa reală Milwall a refuzat 2 mil de la Liverpool. Dacă nu exista Maxim Tsigalko, Samba ar fi fost cel mai bun atacant din 01-02, aşa, era partenerul lui în atac. Însă ţinând cont că Maxim se accidenta destul de des, tot Cherno Samba era atacantul în care îţi puneai speranţele pentru sezonul iluzoriu de 100 de goluri.

Închipuiţi-vă o echipa cu Tonton Zola Moukoko la mijloc, Tsigalko şi Samba în atac şi To Madeira rezervă în caz că unul din ceilalţi atacanţi se accidentau. Am avut acea echipa la Liverpool în 2002. Am simulat 5 sezoane şi am lăsat inteligenţa artificială să decidă cât de buni sunt. Le-au câştigat pe toate, iar Owen şi Baros au fost vânduţi după primul sezon pentru ca nu prindeau echipa.

La fotbalul pe iarbă adevărată, Cherno nu a impresionat cu mai nimic şi ratează la mustaţă un loc în top 3 al dezamăgirilor din FM. A impresionat doar la juniori la 13 ani când a înscris 132 de goluri în 32 de meciuri pentru St Joseph Academy din Londra.

Nu a reuşit să între în prima echipa la Millwall, sau Cadiz unde a fost transferat ulterior şi primele apariţii că senior le-a avut la MalagaB în 2005 pentru care a înscris de 11 ori în 18 apariţii. În 2006 a fost transferat cu surle şi trâmbiţe la Plymouth Argyle în 2006 (League1) unde era prezentat de ziarul clubului că marea speranţa a fotbalului englez din Football Manager, dovadă a faptului că a fost unul dintre primii fotbalişti transferaţi cu FM-ul şi nu cu ajutorul scouterilor. A înscris un singur gol pentru Plymouth în 13 apariţii şi a fost împrumutat ulterior într-o liga inferioară la Wrexham. A mai evoluat în Finlanda la FC Haka, în Grecia la Panetolikos şi în Norvegia la FK Tonsberg.

S-a retras la 29 de ani întărind supoziţiile că în momentul în care marca 132 de goluri la juniori era ceva mai bătrân decât scria în buletin. A evoluat de 22 de ori pentru naţionalele de juniori ale Angliei şi ulterior a evoluat pentru Gambia la seniori unde are 1 gol din 4 meciuri.

Romelu Lukaku – FM2010

După atîtea poveşti triste, avem nevoie şi de o poveste de succes. Dacă un supporter Liverpool include un fotbalist care a trecut pe la Chelsea, Everton şi Man United în viaţa reală, în top-ul lui, şi încă pe locul 2, atunci acel fotbalist chiar trebuie să fi avut ceva special.

În FM2010, Lukaku era de departe cel mai bun wonderkid în poziţia de atacant. Uitaţi-va la atributele din screenshot că va lămuriţi repede. Romică (pentru că aşa îl alintam eu) este de departe cel mai bun atacant non-regen/newgen pe care l-am avut într-un joc de FM, mai bun chiar decât Tsigalko sau Aguero. Şi cel mai important, ca şi Lebohang Mokoena, venea şi în România, dacă erai Steaua, Dinamo sau Rapid şi nu aveai ghinionul să concurezi pentru semnătura lui cu cluburi din Premier League.
Putea fi achiziţionat la vârstă de 16 ani de la Anderlecht cu aproximativ 3 mil lire în FM.

Deşi o poveste de succes, încă nu se apropie de statutul de legendă pe care l-a avut în FM, dar la doar 24 de ani, are tot timpul.
Deocamdată este al 4-lea cel mai tânăr jucător din istorie care a înscris mai mult de 50 de goluri în Premier League şi a reuşit această performanţă innainte de 23 de ani.

În acelaşi timp este doar al 4-lea jucător din istorie care a reuşit 80 de goluri în EPL innainte de 24 de ani şi împarte acest clasament exclusivist cu Rooney, Fowler şi Owen.

A jucat pentru Anderlecht (33 de goluri în 73 de meciuri), Chelsea (fără gol în 10 meciuri), WBA (17 goluri în 35 de meciuri), Everton (68 de goluri în 141 de meciuri) şi evoluează pentru Man United în prezent pentru care are 7 goluri în campionat la dată publicării acestui articol.

Pentru naţionala Belgiei are deja 61 de selecţii la 24 de ani şi 25 de goluri.

Freddy Adu – Zeu la FeMeu – CM 03-04, FM2005, FM2006, FM2007 și FM2008

Freddy Adu este singurul jucător din FM care a fost wonderkid în 5 ediţii diferite ale jocului.
Apărea la 15 ani în academia lui DC United în ediţia în care a avut onoarea să colaboreze cu subsemnatul (2005) şi putea fi luat pe gratis oriunde în Europa câtă vreme clubul avea o reputaţie decentă (în România de exemplu nu venea nici dacă îi propuneai statutul de “key player”).

Nu prea există jucător împătimit de FM care să nu fi auzit de Freddy Adu daca a jucat intre 2004 si 2008. Fie era jucatorul tău preferat, fie căpcăunul care pe unde te prindea iţi dadea gol. La orice echipa îl aduceai, atîta timp cât juca şi avea şansa să se dezvolte, ajungea între cei mai buni atacanţi din joc innainte de 18 ani.

Multe echipe din Europa îl curtau încă înainte de a împlini 18 doar datorită hype-ului din FM şi din presă şi Freddy pare a se fi ambiţionat să treacă pe la toate. Carieră lui promiţătoare la început s-a transformat într-o veritabilă carieră de journey man ca şi a lui Kerlon din episodul trecut.

În Europa a ajuns la 18 ani la Benfica pentru care a înscris de 2 ori în 11 meciuri. Ulterior a avut parte de 4 împrumuturi nereuşite la Monaco, Belenenses, Aris şi Rizespor. Apoi s-a întors în ţara natală la Philadelphia unde a jucat 2 sezoane innainte de a îşi încerca dinnou norocul în străinătate, de data asta în Brazilia la Bahia, apoi în Serbia la Jagodina şi KuPS în Finlanda în ani consecutivi. După încă un împrumut nereuşit într-o liga inferioară din Finlanda, Freddy s-a întors pe meleagurile natale în 2015 unde a jucat 12 meciuri fără gol inscris la Tampa Bay Rowdies innainte să fie lăsat pe liber.

Din 2016, adică de la vârstă de 27 de ani nu a mai reuşit să bifeze alte cluburi în carieră lui de journey man, iar faptul că are o burtică şi o aliura de om de 35 de ani, întăreşte supoziţia că certificatul lui de naştere din Ghana a greşit anul naşterii cu vreo 7-8 ani.

Freddy Adu în toată splendoarea sa actuală.

Bonus: To Madeira – CM 01-02

To Madeira este singurul non-regen/newgen care de fapt nu a existat în realitate.

După cum spuneam în articolul general despre FM, Sports interactive plăteşte scouti în fiecare ligă inclusă în joc pentru a îşi construi baza lor imensă de date. Un astfel de scout, Antonio Lopez, fost jucător la Gouveia este responsabil pentru apariţia lui To Madeira. Fiind fost jucător la tineretul lui Gouveia, Lopez a fost văzut că şi candidatul ideal pentru a evalua clubul şi jucătorii pentru Sports Interactive, iar To Madeira şi atributele lui mult umflate este reprezentarea carierei pe care jucătorul Antonio Lopez ar fi visat să o aibă în viaţa reală.

Eroarea s-a strecurat în baza de date din CM01-02 şi To Madeira a ajuns legendă în joc. După cum ştiu mulţi pasionaţi de FM, după lansare apar măcar 2-3 patch-uri unde se corectează bug-uri din joc şi/sau se corectează bazele de date cu transferurile de iarnă.

To Madeira a fost şters din baza de date în patch-ul din Ianuarie al CM01-02, dar mulţi jucători au refuzat să activeze patch-ul jocului, care corecta o sumedenie de bug-uri, doar ca să nu îl piardă pe To Madeira.
Ce s-a întâmplat cu To Madeira/Antonio Lopez în viaţa reală? Nu ştim. Cert e că nu a mai colaborat cu Sports interactive pentru alte ediţii de manager.

Disclaimer

Top-ul 15 prezentat în aceste 3 episoade este un top cu caracter subiectiv şi sunt 15 wonderkids preferaţi de autor. Dacă ar fi fost suficient timp şi spaţiu editorial până la lansarea jocului (BETA-ul deja e live!), ar fi fost probabil loc de un top 100. Dar mai avem de povestit şi de alte lucruri interesante în FM până la lansarea oficială din 10 noiembrie.

Dacă un jucător de care v-aţi îndrăgostit în FM, nu apare în acest top, fie nu a colaborat cu subsemnatul de-a lungul timpului, fie povestea lui nu a fost suficient de interesantă ca să fie inclusă aici.
Am discutat doar despre jucători care au fost wonderkids până în FM2010, ca să fi avut timp să ne facem o idee de cariera lor în viaţa reală ulterior.

În acelaşi timp 2 dintre cei mai buni jucători din lume (Messi şi Ronaldo) nu au loc în acest top. Messi şi Ronaldo, împreună cu alţi jucători mari, sunt genul de jucători la care te uiţi cu jind, treci mai departe şi cumperi 20 de Mokoena cu aceeiasi bani şi îţi faci treaba.

Fiecare are top 15 al lui. Care este al tău?

PS: La finalul mini-seriei mele despre FM wonderkids, iată nişte menţiuni “onorabile”, care fie costau prea mult, fie nu au lucrat cu subsemnatul: Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, Ibrahima Bakayoko, Kennedy Bakircioglu, Zlatan Ibrahimovic, Kim Kallstrom, Balazs Dzsudzsak Nicolae Mitea, Alexandros Papadopoulos, Andres D’Alessandro, Sherman Cardenas, Obafemi Martins, Nicolas Millan, Lulinha, Gabriel Torje, Lucas Romero, Jose De la Cuesta, Emile Mpenza, Wayne Rooney, Sebastien Corchia, Robinho, Sergey Nikiforenko, Hugo Almeida, Vincent Kompany, Sebastian Zuniga, Daniel Sturridge, Igor Akinfeev, Anderson, Andrea Barzagli, Landon Donovan, Răzvan Ochirosii, Marek Hamsik, Micah Richards, Ever Banega, Matias Fernandez, Domenico Criscito, Alan Dzagoev, Mika Aaritalo, Mario Balotelli, John Flek, Bojan, Robert Acquafresca, Fernandinho, Riccardo Montolivo, Miralem Pjanic, Chelsinho, Coutinho, Ezequiel Lavezzi, John Obi Mikel, Ezequiel Garay… şi mulţi alţii, de care sunt convins că îmi veţi aminti în comentarii.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League!

Fan Liverpool și jucător de Football Manager din secolul trecut.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Football Manager wonderkids: puștii minune din fotbalul virtual și carierele lor din viața reală. Episodul 3: Moukoko, Mokoena, Samba, Lukaku și Adu”