Probabil că ați văzut știrea: România U21 a încasat un 5-1 de la Rusia U21, într-un amical, primul al noului selecționer Daniel Isăilă (fost jucător la FC Brașov și manager pentru mai multe echipe din Liga 1). Sună rău o astfel de înfrângere când rămâi doar la aparențele rezultatului, dar privind puțin mai adânc în lot și printre titulari observăm 4 jucători din Premier League convocați la naționala U21 pentru prima oară.

Vlad Dragomir (Arsenal) a fost titular, la prima convocare la U21 (mai adunase alte 6 prezențe la alte loturi de tineret). Va împlini 18 ani în aprilie și a jucat prima repriză lângă Ianis Hagi la mijloc. De 17 ori a jucat Dragomir pentru Arsenal U23 în acest sezon (în Premier League 2 și în UEFA Youth League, competiția de tineret jucată în paralel cu Liga Campionilor) și a înscris o dată. La 17 ani, creșterea lui e remarcabilă și, deși șansele lui de a se impune la Arsenal sunt subțiri, în ciuda antrenamentelor sporadice alături de Alexis Sanchez și Ozil la echipa mare, mă bucur să știu că staff-ul naționalei României îl urmărește. Citiți mai multe despre perspectivele lui Vlad Dragomir aici.

Mihai Dobre (Bournemouth, 18 ani) a fost titular ca aripă dreapta și a fost schimbat la pauză. A ajuns la Bournemouth U21 de Deadline Day vara trecută, transferat din a patra ligă a României (de la FC Viitorul Mihai Georgescu).

Alexandru Pașcanu (Leicester, fundaș stânga sau central, 18 ani) a prins 25 de minute la prima convocare, într-un sezon în care a evoluat de 24 de ori pentru Leicester U23 și a înscris de două ori, o dată în Premier League 2, altă dată în UEFA Youth League. Dan Mirea, de la Prosport, a realizat un interviu cu Alexandru Pașcanu, vi-l recomand.

Marco Dulca (Swansea, mijlocaș defensiv, 17 ani) a prins 15 minute, înlocuindu-l pe Hagi. Este fiul fostului fotbalist și selecționer U21 Cristian Dulca și a ajuns la Swansea U18 în vara lui 2015, de la Universitatea Cluj.

Isăilă a încercat, în acest prim amical 12 jucători de 17-18 ani care încă au unde crește și probabil nu le-ar da prin cap să se îmbete în avion, spre națională. Puștii care cresc în Anglia, Ianis Hagi în Italia, mulți de la Viitorul, alți câțiva stranieri, toți sunt raze de speranță în bezna amatorismul Ligii 1. Au fost 6 titulari sub 19 ani, încă 6 venind de pe bancă în acest 5-1, pe când la ruși au jucat doar 3 jucători sub 20 de ani. Parcă nu mai sună așa rău, nu?

Nu încerc să sublinez faptul că doar în Premier League se pot forma jucători buni, dar salut și admir deschiderea pe care o arată noul selecționer al naționalei României de tineret. S-a făcut mult scandal online pe tema celor 4 zevzeci excluși din lot după ce s-au îmbătat în avionul naționalei, în drum spre turneul spaniol care a început cu Rusia vs România 5-1, dar s-a scris foarte puțin despre fotbal și despre puștii din noua generație de tineret. Ce am remarcat eu însă a fost legătura, cu siguranță intenționat subliniată de un om deștept din FRF: Isăilă s-a sfătuit cu Daum în privința excluderii din lot. Mesajul este clar: neamțul și brașoveanul lucrează împreună, nu în paralel.

De fiecare dată când citiți vreo critică a oamenilor din vechea gardă (Stoichiță, Iordănescu, Cârțu sau Cornel „Vorbă lungă” Dinu) la adresa noului staff al naționalei României, luați-o ca pe un semn că Daum și Isăilă fac ceea ce trebuie pentru ca fotbalul românesc să progreseze.

Dacă vă plac articolele de pe site, ne puteți urmări pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube. Sursele foto: Sport.ro pentru Pașcanu, Arsenal.com pentru Dragomir, AFCB.co.uk pentru Mihai Dobre, FRF.ro pentru Marco Dulca.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    4 replies on “Jucători din Premier League convocați la naționala de tineret a României”

    Comments are closed.