Dacă spuneai cuiva în urmă cu câțiva ani că o echipa ce-i are în componență pe Firmino, Henderson sau Wijnaldum poate să domine autoritar Premier League, cu siguranță ți se punea eterna placă legată de nevoia de investiții masive în transferuri.

Artizanul succesului remarcabil reușit de Cormorani e fără îndoială Jurgen Klopp, iar germanul a vorbit de multe ori de-a lungul timpului despre faptul că, în primul rând, își dorește să-și facă jucătorii din lot mai buni și doar apoi să se orienteze spre exterior, pe piața transferurilor.  (”We have to improve, we have to do it again. Focusing on process over performance is the right move.” – Jurgen Klopp)

Fie că actualii jucători ai lui Liverpool erau deja la club în momentul venirii lui Klopp (octombrie, 2015), fie că au venit pe parcurs, progresul făcut de aceștia e unul remarcabil, iar cum o imagine face cât o mie de cuvinte, ce reprezentare grafică mai bună puteam arăta decât o comparație dintre panourile cu atributele jucătorilor campioni din Football Manager în sezonul în care Jurgen Klopp a ajuns pe Anfield (2015-2016) și cele din sezonul actual în care au fost încoronați.

Alisson

”World class goalkeeper” e descrierea lui Alisson din FM20, iar nimeni nu poate să conteste asta. Probabil cei mai mulți dintre noi nici nu auziserăm de Alisson în momentul în care Klopp sosise pe Anfield. Brazilianul încă juca în țara natală la Internacional în toamna lui 2015 și a trecut două sezoane pe la Roma înainte de a veni în Anglia pe 66,8 milioane de lire, fiind cel mai scump portar din istorie la acea vreme…

Trent Alexander-Arnold

Ce-ar mai fi de spus despre traiectoria pe care a avut-o puștiul născut în Liverpool?! Trent juca la echipa U-18 a Cormoranilor în momentul sosirii lui Klopp pe Anfield și avea ca atribute ”6” la Crossing și ”8” la Passing. Ce-a urmat e istorie…

Virgil van Dijk

În 2013, Brighton refuza să plătească 3 milioane de euro lui Groningen pentru van Dijk, considerând că suma este exagerată pentru ceea ce poate arăta pe teren cel care în prezent e poate cel mai bun fundaș din lume. După experiențe la Celtic și Southampton, olandezul a venit la Liverpool pe 75 de milioane de lire, a marcat încă de la debut și a fost piesa care avea să completeze puzzle-ul echipei campioane.

Joe Gomez

Venit de la Charlton în perioada mandatului lui Brendan Rodgers, Joe Gomez e un exemplu excelent de jucător care a trecut printr-o transformare remarcabilă de la statutul de jucător promițător la cel de certitudine, sub comanda lui Jurgen Klopp.

Andy Robertson

“I am still tired to look at Robertson. He makes a 100m sprint per minute! Incredible.” Vorbele îi aparțin lui Jose Mourinho, impresionat de vivacitatea fundașului stânga venit de la Hull City. Probabil doar o scăpare a celor de la Football Manager a făcut ca scoțianul lui Liverpool să nu primească parametrul ”20” la Stamina și Work Rate.

Jordan Henderson

Venit în 2011 de la Sunderland, folosit des în banda dreaptă la început, skipper-ul lui Liverpool a fost reinventat de Klopp și a ajuns la un cu totul alt nivel cu germanul pe bancă. De altfel chiar Henderson recunoștea recent asta: “I could never repay him for what he’s given me as a person.”

Fabinho

Brazilianul juca în toamna lui 2015 la Monaco, iar poziția sa de bază era de fundaș dreapta. Aproape 5 ani mai târziu, descrierea sa din Football Manager spune totul: ”Elite midfielder”. Odată ce a depășit accidentările, i-a ajutat pe Cormorani să fie mai buni și a fost om de bază în sezonul fulminant în care au devenit campioni.

Georginio Wijnaldum

Câți nu îl știm pe olandez încă de când avea 15 ani, părul lung și era un ”Wonderkid” în lotul lui Feyenoord. Ne-a arătat de ce e în stare la Newcastle, iar Jurgen Klopp l-a adus pe Anfield încă din prima vară petrecută de german în Anglia și l-a făcut pe olandez să livreze în mod constant și să devină unul din cei mai buni mijlocași din Europa.

Sadio Mane

La fel ca și în cazul unor colegi de-ai săi, transformarea senegalezului sub umbrela lui Klopp e remercabilă. Adus în aceeași fereastră de transferuri (vara lui 2016) cu Wijnaldum, Mane a impresionat încă de la debutul cu gol de pe Emirates, a fost pe bună dreptate pretendent la Balonul de Aur și își merită pe deplin statutul din Football Manager: ”Elite Winger”

Roberto Firmino

”If he loses the ball, he fights for it back. If he loses it again, he fights for it. He looks like the engine of the team.” Jurgen Klopp l-a găsit pe brazilian deja la club, iar după ce fusese plimbat pe mai mult posturi, Firmino și-a găsit rolul în mașinăria antrenorului german. În prezent, când spui Roberto Firmino, spui False 9 și totodată îți vin în cap pasele no-look celebre ale celui venit pe Anfield de la Hoffenheim.

Mohamed Salah

„Îmi amintesc de prima dată când am vorbit cu Mo, iar el mi-a spus: Da, dar Sadio joacă pe partea dreaptă şi e destul de bun, nu? I-am răspuns că ştiu, dar acesta poate juca şi pe partea cealaltă. E incredibil modul în care s-au dezvoltat împreună. E clar că nu e vorba de unul singur care îl împinge de la spate pe celălalt – pot juca împreună. Funcţionează pur şi simplu, cu Firmino în rolul de conector.” (Jurgen Klopp)

32 de reușite a reușit egipteanul în primul sezon pe Anfield, stilul exploziv al lui Jurgen Klopp potrivindu-se de minune cu calitățile sale.

Chiar și în rândul jucătorilor care au bifat mai puține minute în acest sezon, fie că vorbim de Matip, Oxlade-Chamberlain sau Divock Origi, scouterii din Football Manager i-au cotat mult mai bine decât o făceau cu câteva ediții în urmă, înainte ca Jurgen Klopp să preia banca tehnică.

Adrian

Joel Matip

James Milner

Milner venise pe Anfield cu o reputație bună, iar cu toții eram convinși că englezul încă mai are benzină în rezervor pentru câteva sezoane. Ce-a urmat însă ne-a depășit fără îndoială așteptările, James dând impresia de prea multe ori că e omul bun la toate, că poate juca impecabil pe orice poziție și că în momente cheie își poate găsi concentrarea pentru a transforma penalty-uri decisive. Mai știți vreun jucător a cărui ”panou” cu pozițiile pe care evolua arată în FM precum cel al lui Milner în FM20? Noi nu.

Alex Oxlade-Chamberlain

Divock Origi

***

Text: Alex Avram

Grafică: Dan Dracea

***

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *