FeaturedSpecial

MLS sau Liga I? Diferențele fundamentale dintre soccer-ul americanilor și fotbalul autohton?

Major League Soccer (MLS) este unul dintre campionatele cu cea mai amplă dezvoltare din ultimii ani în fotbalul mondial. Doar pentru că ei îi spun fenomenului ”soccer” și nu fotbal, sunt luați peste picior de cei care nu urmăresc acțiunea de peste ocean. Inclusiv în România s-a vorbit despre plecarea lui Mitriță în MLS ca fiind un pas înapoi pentru ex-craiovean. Oare așa să fie? Compar seturi de cifre, proiecte și idei regăsite în cele două competiții, Major League Soccer și Liga I. Accentul cade pe campionatul exotic. Prin Liga I știm cu toții în ce ape ne scăldăm.

Infrastructura. În MLS s-au inaugurat 13 stadioane în ultimii 9 ani!

Din 2010 până azi, în Major League Soccer s-a construit intens. Chiar în weekendul trecut, la Minnesota a fost inaugurată a 13-a arenă de fotbal din MLS în acest deceniu Alte 4 stadioane se construiesc acum în Miami (pentru echipa lui David Beckham), Austin, Nashville și Cincinnati.

Din păcate noi nu părem în stare să modernizăm în timp util stadioane deja ridicate, vezi situațiile din Ghencea sau Ștefan cel Mare. Hermannstadt a fost nevoită să joace un sezon întreg numai în deplasare pentru că nu avea un teren la standarde de Liga I și acesta nu e un caz singular.

Sursa foto: Publimedia, Alexandru Hojda

Pe lângă faptul că le construiesc, americanii mai și umplu stadioanele. Un studiu făcut de CIES Football Observatory pe un interval de 15 ani arată că după campionatul Poloniei, MLS este competiția cu cea mai mare creștere procentuală a numărului de spectatori. Media a urcat de la 16 mii în 2003 la peste 21 de mii de spectatori în 2018, deși competiția s-a lărgit constant cu noi echipe.

Liga I se află pe locul 40 în topul celor 51 de campionate analizate de cei de la CIES, cu o medie de doar 3510 de spectatori la meciuri. MLS este pe 8, într-un clasament condus de Bundesliga, Premier League și La Liga.
Campioana americanilor, Atlanta United, este pe locul 10 în topul cluburilor cu cei mai mulți spectatori la meciuri, peste echipe precum Manchester City, Liverpool sau Juventus. E adevărat că îi ajută și bijuteria aceea de stadion, dar totuși sunt cifre impresionante și greu de atins.
Sursa: USAtoday.com
Dacă tot vorbim de infrastructură menționez și că toate echipele din MLS sunt obligate să aibă centre de copii și juniori, condiție imperativă pentru a lua parte la competiție. Ar strica implementarea unei astfel de reguli în Liga I?

Transferuri. Ei cresc jucătorii tineri, noi importăm din lumea a treia.

Las aici 3 nume de jucători transferați în ultimul sezon din campionatul american:

  • Tyler Adams (20 ani) s-a impus ca titular la RB Leipzig, echipă de pe locul 3 în primul eșalon german;
  • Alphonso Davies (18 ani) este un canadian adus de Bayern Munich de la Vancouver Whitecaps, deja cu 5 apariții și 1 gol în tricoul bavarezilor;
  • Zach Steffen (24 ani) este portarul lui Columbus Crew, care va ajunge din vară la Manchester City.
Alphonso Davies, în tricoul lui Bayern, la 18 ani. Sursa: TheStar.com

Cele mai importante plecări din Liga I în ultimul an care au fost?

  • Cristi Ganea (26 ani) ajuns la Bilbao, de unde a fost imediat pasat către Numancia în liga secundă.
  • Alex Băluță (24 ani) a plecat la Slavia Praga, dar de multă vreme nu mai prinde echipa acolo.
  • Alex Mitriță (23 ani) – cel mai mediatizat transfer din Liga I s-a făcut chiar în Major League Soccer…

Concluzia ar fi că ei exportă jucători în campionatele puternice din Europa și aceștia chiar evoluează la noile echipe, pe când ai noștri nici măcar în campionatele mai slabe nu reușesc să se impună (vezi cazurile Chipciu, Stanciu, Băluță, ca să nu mai spun de Steliano Filip sau alții).

În timp ce în Liga I patronii cluburilor se plângeau de regula care-i obligă să aibă în teren un jucător de U21, americanii profită la maximum de regulile ”homegrown players”. În ultima etapă de campionat, Sporting Kansas City, echipă ajunsă până în semifinalele Champions League, a obținut un punct grație unui gol marcat de un copil de numai 16 ani, Gianluca Busio!

Sursa: DCunited.com

E suficient însă să ne gândim că noi importăm jucători trecuți de prima tinerețe din Angola, Comoros sau Kenya. Nu avem puterea financiară a americanilor, care își permit să plătească salarii mari lui Nani, Ibra sau Rooney (deși sunt reguli stricte și în privința salariilor), dar în același timp refuzăm să investim în centre de copii și juniori.

Calitatea echipelor. Noi cu apărarea, ei cu atacul.

Din punctul de vedere al defensivelor, americanii mai au de lucrat. Vezi gafe multe în special la portari, iar apărările sunt destul de dezorganizate, lipsind disciplina tactică. Este un capitol la care campionatul românesc stă mai bine (mai ales de la revenirea lui Dan Petrescu:) ). Au încercat să schimbe lucrurile prin aducerea unor manageri care au antrenat prin Europa: Gerardo ”Tata” Martino, Frank de Boer sau Domenec Torrent. Zvonurile cele mai recente îl dau pe Thierry Henry ca viitorul antrenor al celor de la New York Red Bulls!

Ofensivele echipelor din campionatul american sunt însă la un alt nivel față de ceea ce propune Liga I. Nu mă refer aici doar la Ibrahimovic, Rooney sau Vela. Acestea sunt numele care în primul rând vând bine.. Americanii încep să aducă însă în competiția internă și jucători pe care să îi folosească la îndeplinirea obiectivelor pe termen mai lung: Gerardo Martinez a venit direct de la câștigătoarea Copei Libertadores, River Plate. Chiar Alex Mitriță e un exemplu că formațiile de peste ocean sunt dispuse să plătească bani serioși pentru jucători mai puțin cunoscuți, dar care le sunt benefici. La fel este și cazul lui Alejandro Pozuelo de la Toronto FC, un transfer făcut pe baza unei analize serioase a nevoilor clubului, nu un jucător adus pentru imagine exclusiv.

Ritmul partidelor din MLS este la un nivel extrem de ridicat, aproape la toate echipele. Deși cluburile fac deplasări extrem de lungi între state și sunt afectate inclusiv de diferențele de fus orar, pregătirea fizică pe care o au le permite să evolueze la parametri înalți.

Media golurilor pe meci depășește mult ceea ce vedem în Liga I. În ultima etapă din MLS s-au înscris 38 goluri în 12 partide. La noi am văzut 12 goluri în 7 meciuri. Da, numărul mare de goluri din campionatul lor este influențat și de apărările modeste, dar la fel de adevărat este că partidele din Liga I au devenit extrem de sărace în faze de poartă, iar spectacolul lipsește cam pe toate stadioanele. Nu e de mirare că lumea nu mai merge la fel la stadion, pentru că nu are ce să vadă…

Aceste 3 secțiuni reprezintă doar o mică parte din toate lucrurile și conceptele care ne diferențiază de americani. Poate ar trebui să privim peste Atlantic cu mai multă atenție și să implementăm soluțiile care dau rezultate la ei. Altfel, fotbalul nostru stagnează sau regresează, iar peste vreo 10 ani o să ne întrebăm mirați de unde a răsărit generația incredibilă de fotbaliști a americanilor.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail. Ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud

Tags

Nicu Vădan Marc

Fan al echipelor antrenate de Guardiola, urmăresc cu interes tot ce mișcă în Premier League. Mă găsești pe pagina Football Scan, unde scriu din pasiune pentru fenomen.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close