
Atlanta e considerată capitala neoficială a Sudului Statelor United. Nu-i puțin lucru ca un oraș cu nici jumătate de milion de locuitori, dar cu o zonă metropolitană cu aproape 6 milioane de oameni să aibă o istorie atât de diversă: oraș făcut scrum în Războiul Civil American, apoi leagăn al mișcărilor sociale pentru egalitate în drepturi și centru economic care găzduiește cel mai circulat aeroport din lume! Și mai e ceva… Din 2014, în oraș a apărut un nou fenomen: Atalanta United, echipa care tocmai a câștigat titlul în Major League Soccer, la capătul unui sezon în care a defilat. Și pare începutul unei hegemonii.
Cum s-a născut Atlanta United?
În 2001, după ce echipele Miami Fusion și Tampa Bay Mutiny au dispărut de pe harta fotbalului, în MLS nu mai activa nicio echipă din sud-estul SUA. Până ca Inter Miami, echipa lui David Beckham, să fie înscrisă în competiție, au apărut Orlando City, în 2013, iar apoi Atlanta United. Formația din Georgia a fost înființată în urmă cu patru ani, dar tocmai în 2017 a debutat în MLS. Până în 2014, autoritățile ezitau să pune bazele unei echipe de fotbal / soccer, pentru că nu aveau un stadion pe măsură. După ce s-a obținut aprobarea pentru construirea arenei Mercedes-Benz din Atlanta, omul care deține și Atlanta Falcons (n.r echipa de fotbal american), Arthur Blank, a hotărât să înființeze Atlanta United. Arthur Blank este un om de afaceri, cu o avere de 4.7 miliarde de dolari, cunoscut pentru că a fondat compania The Home Depot.

Până în 2014, Atlanta era cea mai mare zonă metropolitană din America de Nord, care nu avea o echipă de fotbal. Cu un stadion măreț în stand-by, Arthur Blank a reușit să intre în MLS pe ușa din față. Atlanta United nu a pășit timid pe lângă veteranii L.A Galaxy sau Chicago Fire. Mai degrabă a picat ca o cometă în mijlocul acestora. În 2017, Atlanta United a terminat pe locul 4 în Conferința de Est, dar a fost eliminată în playoff de Columbus Crew, la loviturile de departajare. De la înființare și până acum, Atlanta are același antrenor: Gerardo “Tata” Martino. Da, antrenorul pe care Leo Messi l-a recomandat la Barcelona.
Cum se construiește o campioană din MLS?
În al doilea sezon de la înființare, Atlanta United a fost de neoprit. Jucătorii au început să se înțeleagă mult mai bine, iar asul din mâneca lui “Tata” Martino a fost Josef Martinez. Venezueleanul a reușit să înscrie 35 de goluri în acest sezon, în 39 de meciuri. Școlit în Elveția, la FC Thun și Young Boys Berna, Josef Martinez a fost adus de Atlanta United de la FC Torino. Italienii l-au cedat în schimbul a 4.5 milioane de euro. În finala campionatului, cu Portland Timbers, Josef Martinez a reușit să înscrie un gol și să livreze o pasă decisivă, pentru Franco Escobar. Jucător decisiv? Puțin spus. A fost declarant jucătorul anului în MLS și a stabilit un nou record all-time pentru cele mai multe goluri marcate într-o singură stagiune.
Succesul celor de la Atlanta în MLS a fost influențat și de apariția stadionului. Arena Mercedes-Benz, care a găzduit finala MLS din acest an, e de-a dreptul incredibilă. Dacă noi numim stadionul “Ilie Oană” din Ploiești un “OZN”, atunci nu există termen pentru construcția din Atlanta. A costat 1.7 miliarde de dolari și are o capacitate de aproape 80.000 de locuri.
La finala dintre Atlanta United și Portland Timbers au asistat 73.000 de oameni. Record all-time. În Top 10 audiențe la meciurile din MLS, Atlanta United ocupă primele șapte poziții. Pe locul 8 se află meciul LA Galaxy – NY MetroStarts, din 1996, la care au fost prezenți 69.225 de suporteri. S-a jucat pe Rose Bowl.
Cum poți să nu domini campionatul când ai în spate o armată de oameni și un atacant care înscrie la foc automat? Probabil că și restul echipelor s-au întrebat asta și au ajuns la concluzia că Atlanta e un gigant. Un gigant care nu s-a format de-a lungul timpului, un gigant care a apărut de nicăieri și a pus stăpânire pe fotbalul din America de Nord.
Fotbalul din Major League Soccer nu mai poate fi neglijat
Ca fapt divers: știați că în medie, la meciurile din MLS asistă mai mulți oameni decât la meciurile din Ligue 1? Probabil datorită infrastructurii. MLS e pe locul 8 în lume în ceea ce privește media de suporteri prezenți la meciurile din campionat. Pe podium se află Bundesliga, Premier League, La Liga, iar pe locurile 4 și 5, Superliga Chinei și campionatul Mexicului. Urmează Serie A, MLS, Ligue 1, Superliga Argentinei și Eredivisie.
După Atlanta Hawks, Atlanta Falcons și serialul produs de Donald Glover a.k.a Childish Gambino, orașul din Georgia se poate mândri cu un nou ambasador de marcă. Rămâne de văzut dacă Atlanta United va reuși să domine fotbalul din SUA în următorii ani sau e doar un “boom” care se va risipi cât de curând. Însă după cum se prezintă situația, pare că e începutul unei hegemonii în MLS. De notat și faptul că Forbes a evaluat franciza Atlanta United la 300 de milioane de dolari, sumă record în MLS.
Sursa foto: Getty Images, Wikipedia
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.