Așa cum scriam în concluziile Campionatului Mondial din Qatar, turneul final din acest an a fost ultimul așa cum îl știm noi. În goana după aur, începând cu Mondialul din 2026 la turneul final vor lua parte 48 de echipe.
Cum va arăta Mondialul din 2026?
Campionatul Mondial din 2026 va fi organizat de Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic. Pentru acest turneu, numărul de echipe naționale calificate în grupe va crește cu 50%. Vom vedea 48 de țări calificate, dar FIFA încă nu a decis în totalitate care va fi formatul turneului din 2026.
Cum va fi reflectat numărul crescut de echipe naționale în procentajul de națiuni pe care fiecare continent le poate trimite?
În primul rând, SUA, Canada și Mexic vor fi calificate direct. Acest lucru nu este anunțat oficicial, dar va fi confirmat la următoarea întrunire a consiliului FIFA de anul viitor. Faptul că trei țări din America Cetrală și de Nord organizează turneul final „strică” deja numerele, ajungându-se la un număr record de țări participante din acea zonă.
Ce-ar fi de remarcat?
- Oceania (cel mai probabil prin Noua Zeelandă), va avea o echipă la Campionatul Mondial din 2026.
- Europa va avea doar trei echipe naționale în plus
- Africa și Asia vor avea (aproape) de două ori mai multe țări la Mondiale
- America de Sud va avea cel puțin două naționale în plus
Turneul din 2026 mai vine cu o noutate care constă într-un turneu de tip play-off, la care vor participa șase naționale și care are ca miză două locuri la Campionatul Mondial. 1/3 sau 2/3 în tabelul de mai sus reprezintă numărul de naționale pe care fiecare continent le va trimite în play-off.
FIFA a explicat în ultima ședință de consliu că surplusul de 16 locuri a fost îndreptat în special către continentul African și Asiatic pentru că țările din acele zone au evoluat foarte mult din punct de vedere fotbalistic. Cârcotașii spun că e mai mult vorba de piața drepturilor de televizare din Asia care e gata să plătească sume uriașe dacă mai multe țări de pe continent vor fi prezente la Mondial, dar adevărul e că e un progres remarcabil când vine vorba de rezultatele naționalelor africane sau asiatice la ultimul turneu final.
În Qatar a fost pentru prima oară când am avut o echipă din Africa în semifinalele campionatului mondial și a fost pentru prima dată când au fost trei echipe din Asia care au trecut de grupe (incluzând și Australia care participă la premilinariile din Asia).
Dacă la actualul turneu am avut parte de câteva meciuri precum Tunisia – Australia sau Țara Galilor – Iran, un mondial cu 48 de naționale nu poate decât să crească numărul de meciuri care vor provoca un interes similar cu cel al privitului vopselei cum se usucă pe un gard. E clar că mai multe meciuri înseamnă mai mulți bani din drepturi de televizare, mai multe bilete vândute și mai mulți turiști, însă ceea ce se întămplă pe teren are de suferit, iar pentru fanii neutri faza grupelor a competiției va fi mai puțin interesantă.
Voi ce părere aveți despre extinderea la 48 de echipe?
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.