S-a încheiat prima și probabil singura „telenovelă” din fereastra de transferuri din ianuarie. După ce în ultimele săptămâni apăruseră o mulțime de știri care vorbeau despre interesul și ofertele lui Arsenal pentru jucătorul ucrainean, după ce fotbalistul lui Shakhtar făcea publica simpatia sa pentru Arsenal și Arteta, Mykhailo Mudryk a semnat cu Chelsea, clubul care a oferit mai mult pentru club și jucător.

Transferul lui Mudryk la Chelsea a stârnit multe comentarii în online și e un bun reminder legat de cum funcționează fotbalul și transferurile în ziua de azi. Ce-ar fi de reținut?

Puțini dintre noi auziserăm măcar de Mykhailo Mudryk înainte de sezonul acesta. După multe luni de pauză, campionatul ucrainean de fotbal reîncepea în august, iar câteva săptămâni mai târziu Shakhtar Donetsk evolua și în grupele Ligii Campionilor. Câteva șarje ofensive și prestații bune în deplasările de la RB Leipzig și Celtic Glasgow și Mudryk a devenit o adevărată atracție pe Twitter, acolo unde fanii multor cluburi din Anglia distribuiau videouri, se arătau încântați de „descoperirea” făcută și recomandau cluburilor lor să arunce un ochi pe acest jucător necunoscut care părea un adevărat diamant neșlefuit și în schimbul căruia te-ai fi gândit că o sumă de 30-40 de milioane de euro ar fi suficientă.

Prețul de 100 de milioane

„Dacă Antony a costat 100 de milioane, noi de ce să-l vindem pe Mudryk cu mai puțin?” era declarația patronului lui Shakhtar la începutul anului. Alimentat de interesul manifestat de Arsenal, de clipurile în care ucraineanul arăta calități impresionante cu mingea la picior, de poziția neclintită în negocieri a lui Rinat Ahmetov și de sentimentul de FOMO arătat de Arsenal și Chelsea, licitația a urcat până spre 100 de milioane. În doar 5-6 luni, Mudryk a trecut de la un jucător necunoscut publicului larg la un (nou) jucător de 100 de milioane.

Mudryk e încântător în videoclipurile din meciurile lui Shaktar, a fost cel mai rapid jucător din grupele Champions League, are o tehnică impresionantă în regim de viteză și lovește foarte bine mingea de la distanță. Mai mult, abia a împlinit 22 de ani, e departe de a fi un „produs final”  și jocul său se mai poate dezvolta mult în anii următori.

Dar pe lângă toate astea, Mudryk e un jucător care la 22 de ani are doar 44 de meciuri jucate la nivel de seniori pentru Shakhtar. Dacă un jucător cu un astfel de background costă 100 de milioane de euro, cât mai valorează cei mai buni jucători de pe același post din Europa? Dacă un jucător care încă e în faza de dezvoltare valorează 100 de milioane de euro, cât mai costă un jucător cu experiență mai mare în campionatele tari din Europa și care te poate „ajuta” în teren încă de la debut? Cât ar trebui să ceară AC Milan pentru Rafa Leao, un jucător de profil similar cu Mudryk, doar cu un an mai mare, dar cu o experiență și o medalie de campion în Serie A în plus?

Caracterul

Mi-au plăcut și mie story-urile lui Mudryk de pe Instagram, acolo unde arăta lumii cum deodată urmărește meciurile lui Arsenal, cum se roagă pentru transfer sau cum îl laudă pe Mikel Arteta.

Dar încă de atunci mi s-a părut un mare red flag. Dacă faci asta acum când ești sub contract cu Shaktar, vei face același lucru când vei vrea să pleci de la Arsenal la City, Barcelona sau Real Madrid. Și atunci nu-ți va mai plăcea.

Ce face Chelsea?

Un contract pe 8 ani și jumătate, 70 de milioane sumă fixă de transferuri și potențiale bonusuri în valoare de 30 de milioane de euro. Asta a fost oferta acceptată a Albaștrilor pentru serviciile lui Mudryk.

Dincolo de glumele din online despre multitudinea de fețe noi de pe Stamford Bridge, Albaștrii dau senzația că transferă compulsiv, fără o strategie clară. Sau dacă e o strategie care se vede la orizont, aceea e că vor să pună mâne pe cei mai talentați tineri din Europa și să-i „asigure” cu contracte pe o durată cât mai lungă, după modelul din unele sporturi americane.

Probabil că în vară se va trage linie și împreună cu Graham Potter, conducerea clubului va tria lotul care pare în prezent disproporționat, cu aglomerație în avanposturi și subțirime în zona defensivă. În Mudryk, Sterling, Havertz, Pulisic, Ziyech, Mount au o mulțime de talente în zona mijlocașilor ofensivi, iar lor li se va adăuga din vară unul din cei mai buni jucători de atac din Bundesliga, Christopher Nkunku.

Ce face Arsenal?

Când supărarea fanilor pentru ratarea transferului se va mai risipi, Tunarii vor vedea că lucrurile nu sunt atât de sumbre și că Mudryk nu e ultimul jucător de bandă tânăr și talentat care poate fi ademinit cu o astfel de sumă.

Tunarii s-au ars în trecut când au transferat un jucător unproven pe bani mulți (Nicolas Pepe) și s-au ales cu un figurant care arăta prea puține pe teren și care avea o atitudinea delăsătoare, departe de pretențiile Arsenalului cu valori non-negotiable creat de Mikel Arteta.

Mai mult, absența din Champions League în ultimii ani și absența din cupele europene de anul trecut au făcut ca Tunarii să fie mult mai chibzuiți când vine vorba de banii cheltuiți și de alegerea atentă a țintelor. Mulți au criticat clubul pentru că nu a licitat mai mult pentru jucători ca Buendia, Vlahovic sau Lisandro Martinez. Dar pentru fiecare dintre ei, clubul a identificat și integrat jucători mai slab cotați, dar care s-au pliat mai bine pe filosofia lui Arteta. S-a scris mult că Arsenal nu dorește să intre în licitații și bidding wars pentru jucători. Cu Mudryk, au intrat la licitație, poate mai mult decât trebuia, dar s-au oprit la timp.

Shakhtar

Cea mai câștigată din toată povestea e Shakhtar Donetsk. Clubul îi vânduse în trecut pe cei mai talentați jucători pe care i-au avut în curte (Douglas Costa, WIllian) cu sume în jur de 30 de milioane de euro. „Brazilienii lui Lucescu” aveau însă câteva titluri în palmares și un trofeu european cu Shakhtar. Mudryk are mult mai puțin, dar vârsta ucraineanului, talentul său și sentimentul de FOMO au făcut ca trupa lui Rinat Ahmetov să încaseze o sumă fără precedent pentru un club din estul Europei.

Presiunea sumei de transfer

În curând, praful se va pune pe telenovela mercato-ului din ianuarie, iar mingea va fi în terenul ucraineanului lui Chelsea care va avea de impresionat urmăritorii Premier League și va juca sub presiunea sumei plătite pentru el.

Orice pasă greșită, orice șut pe lângă poartă, orice dribling nereușit, toate vor veni la pachet cu un comentariu legat de sumă plătită de Chelsea. Nu-i ușor, dacă vedem cazurile lui Jack Grealish sau Darwin Nunez, cei luați la mișto la fiecare nereușită în acest fotbal în care arătatul cu degetul și așteptatul după colț al fiecărei greșeli pare al doilea sport preferat al fanilor.

Arsenal s-a temut ca Mykhailo Mudryk să nu fie următorul Nicolas Pepe și acum speră ca ucraineanul să nu fie următorul Eden Hazard. Ciudată și frumoasă lumea asta a transferurilor…

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *