Înainte să facem o excursie în timp prin playlist-urile din FIFA, îți reamintim că pe Tackle.ro găsești două alte articole în care am scris despre impactul subestimat al jocului FIFA în rândul utilizatorilor:

Doar un joc? Să nu fim naivi…

„Miss Dy-na-mi-tee-heeee”. Mâna sus cine recunoaște refrenul din FIFA 2003!

Sunt seri în care mai fac câte un sesh cu băieții și cumva, vrei nu vrei, în boxe aproape de fiecare dată ajunge muzica veche din FIFA. Că vorbim de Jerk It Out, Ja Sei Namorar, Kosheen sau Kasabian, pentru mulți dintre noi, muzica din FIFA a fost soundtrack-ul copilăriei sau adolescenței. Iar într-o vreme fără conexiune la Internet, EA Sports a fost pentru mulți dintre noi Spotify-ul acelor vremuri.

”Pe vremea noastră…”

Nu știu voi cum v-ați descurcat, dar pe la începutul anilor 2000, mi se părea cam complicat să faci rost de muzică nouă. YouTube nu exista, iar de Spotify nici nu mai vorbim. oDC și DC++ încă nu deveniseră populare, iar folosind Kazaa, prin conexiunea de internet Dial-Up dura vreo jumătate de oră să descarci un simplu mp3 de câțiva megabytes. Dacă erai sătul de ce se dădea pe Atomic, dacă nu voiai să aștepți nopțile cu o altfel de muzică pe VH1, alternativele erau cd-urile cu aceleași și aceleași mp3-uri care treceau pe la tot cartierul.

În toată seceta asta, exista o resursă pe care te puteai baza an de an pentru descoperirea de trupe și piese noi: sountrack-urile din jocurile FIFA, produse de EA Sports.

”It feels like FIFA has always been ahead of the curve when it comes to reflecting what the ‘sound’ of football should be.  Whether it was Miss Dynamite’s ‘Miss Dy-Na-Mi-Tee’ on FIFA 2003, ‘Fit But You Know It’ by the Streets on FIFA 2005, or Caribou’s ‘Odessa’ on FIFA 11, the soundtracks nailed a particular sound that chimed with the halcyon days of the Premier League Years.” (Hayden Verdon)

Artiști – EA Sports – utilizatori: win-win-win situation

În vremuri în care piesele și recomandările muzicale nu se pasau în viteza zilei de azi, soundtrack-ul FIFA au fost un succes pentru toată lumea, iar în cazul ascensiunii unor formații, aproape că te întrebi: ”Ce-a fost mai întâi, oul sau găina? Era piesa deja bună încât a fost preluată de cei de la EA Sports? Sau nu cumva jocul FIFA a făcut piesa aia cunoscută?” 

La fel cum citeam de cazul unor seriale americane de la începutul anilor 2000, precum The O.C., soundtrack-ul FIFA a oferit pentru jucători un punct de intrare în universul muzicii indie sau alternative, iar în același timp le-a oferit și trupelor șansa de a rupe bariera și de a intra pe TV sau PC într-o manieră neconvențională, driblând căile clasice și obstrucționate care constau în videoclipuri și apariții plătite de marile casele de discuri care pe ai nici măcar nu-i băgau în seamă.

Fără jocul FIFA poate nimeni nu mai știa de Kosheen. Fără FIFA, niște băieți n-ar mai da play, la bere, la Ja Sei Namorar de la Tribalistas, o trupă de la celălalt capăt al lumii. Vorba puștiului din reclama La Liga: ”That can’t be football, that’s got to be something else.”

”Some songs from the last twenty years have had a chicken and the egg with their success and their appearance on a FIFA soundtrack. Did the chicken hatch before the egg or did it play in the menu right before you scored a pacey counter-attack goal with Gervinho 8 years ago?”  (Peter ONeill)

Eu unul n-am mai avut jocul FIFA de prin 2012, dar prietenii care încă mai joacă îmi spun că trendul celor de la EA Sports și dorința de a promova the next big things au rămas aceleași. Da, muzica s-a schimbat în ultimii 10-15 ani, iar spre deosebire de playlist-urile din anii 2000, acum poți număra pe degetele de la o mână piesele indie din joc, dar ăsta e cursul firesc al lucrurilor.

La o simplă aruncare de ochi pe playlist-urile din ultimii ani e limpede că cei de la FIFA încă ”livrează”. Așa cum L.S.F. a lui Kasabian era în FIFA 04 în vremuri în care nu aveai cum să obții albumul băieților din Leicester în România, It Makes You Forget a lui Peggy Gou a fost inclusă în FIFA 18 cu vreo jumătate de an înainte ca albumul să iasă pe piață, iar exemplele pot continua.

Cum a început totul? Prin 2000, cei de la EA Sports au vrut să vină cu ceva fresh și i-au dat lui Steve Schnur rolul de Head of EA Music Group, cu sarcina de a face din muzica din jocurile companiei ”the most culturally relevant playlist on the planet”.  Schnur spunea că artiștii și casele de discuri mici au fost încântați de idee, majoritatea fiind deja jucători de FIFA: “Every artist we spoke to… they all played FIFA, and they all saw what their potential audiences were doing: playing FIFA.”

Două decenii mai târziu, Schnur spune că playlist-urile de pe Spotify care conțin muzica din jocurile EA Sports FIFA sunt printre cele mai populare playlist-uri de pe plaforma de streaming.

Aproape că-mi aduc aminte pe de rost întreg soundtrack-ul din FIFA 2003 și 2004. Mie cel mai mult mi-a rămas în minte Kosheen cu Hide U, iar dacă închid ochii și aud beat-ul, deja mi-l imaginez pe Freddy Ljungberg în teren la FIFA 03. Ție care piesă din FIFA ți-a rămas pe creier sau ți-a plăcut cel mai mult?

sursa foto: bigtop40.com

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  2 replies on “Soundtrack-urile FIFA au fost Spotify-ul copilăriei noastre”

  • Alexandru Pintilie
   16/01/2021 at 09:59

   Blur – Song2

   • 16/01/2021 at 10:07

    EXACT!!! L-am auzit la radio acum câteva săptămâni, am întinerit 20 de ani instant.