Featured

Pasiunea inexplicabilă a Prințului William pentru Aston Villa

“It’s not often you have the future King as a supporter”

În ziua de azi, dacă te uiți în jur, observi că dacă ții cu o echipă înseamnă că automat te-ai închis la minte și respingi tot ce e de apreciat legat de rivale sau mai rău, te amuzi când cineva ține cu o echipă mică. Ca într-un knee-jerk reaction, dacă ești fan Real Madrid, Messi n-are cum să fie cel mai bun fotbalist din lume. Pentru mulți scouseri, Guardiola e un ”bald fraud”, nicidecum un antrenor genial. Dacă ții cu Arsenal, îi urăști prin toți porii pe Tottenham, dar fără să înțelegi exact de ce. Tot ce fac cei de peste gard e motiv de luat la mișto. Tot ce fac ai tăi e de pus la superlativ. Dar să ții cu o echipă nu înseamnă să îți umfli mușchii și să vituperezi spre ceilalți.

În vremuri în care pasiunea oarbă pentru propriile echipe predomină în peisajul fotbalistic, mă întreb dacă mai apreciază cineva pasiunea genuină a unui om pentru un club de fotbal, altul decât al tău. Mereu mi-a plăcut să găsesc oameni cu o pasiune veritabilă pentru o echipă și să aflu ce i-a împins în acea direcție, spre o loialitate aparent ilogică.

În luna mai a anului trecut, când imaginile de la ceremonia nunții dintre Prințul Harry și Meghan Markle erau peste tot, o glumă a fratelui lui Harry, Prințul William devenise virală: ”Harry e norocos. Dacă Villa juca azi, eram pe stadion, nu aici la nuntă”. Aston Villa se afla după mulți ani la finele unui sezon reușit în Championship și era calificată în finala play-off-urilor de promovare în Premier League, care avea să se dispute peste câteva zile. William evident glumea, nefiind posibil să lipsească de la ceea ce mulți au numit evenimentul anului, dar banter-ul acestuia a scos în evidența pasiunea sa veritabilă pentru clubul din Birmingham.

Nu cred că am fost singurul care s-a întrebat cum se face că Wiliam a ajuns să țină cu un club din Midlands, care are o bază a fanillor asociată mai mult cu middle-class-ul, nicidecum cu Casa Regală. Te-ai fi așteptat ca acesta să fie un apropiat al lui Chelsea, un club renumit pentru valențele aristocrate. Sau dacă nu cu Chelsea, poate cu Reading, dacă iei în considerare un alt loc de unde provine familia sa: The Royal Borough of Kensington & Chelsea sau Royal County of Berkshire.

Răsfățat de mic, cu orice ar fi dorit la îndemână, ai spune că Prințul William ar fi avut toate motivele să devină un fan al echipelor care se luptă an de an pentru trofee. Emoțiile din timpul meciurilor, bucuria și tristețea aferentă vieții de suporter au avut însă importanță mai mare în ”alegerea” echipei favorite, după cum spunea chiar Ducele de Cambridge într-un interviu pentru BBC.

“A long time ago at school I got into football big time. All my friends at school were either Man United fans or Chelsea fans and I didn’t want to follow the run of the mill teams. I wanted to have a team that was more mid-table that could give me more emotional rollercoaster moments. Aston Villa’s always had a great history. I have got friends of mine who support Aston Villa and one of the first FA Cup games I went to was Bolton v Aston Villa back in 2000. Sadly, Villa went on to lose to Chelsea.” 

Precum cei care au făcut parte din cultura Casuals sau cei care aleg să susțină echipa locală, sentimentele de camaraderie și de apartanență la ceva diferit au fost temelia pasiunii bizare a Prințului William pentru Aston Villa.

“It was fantastic, I sat with all the fans with my red beanie on, and I was sat with all the Brummie fans and had a great time. It was the atmosphere, the camaraderie and I really felt that there was something I could connect with.”

Prințul William a fost nelipisit pe stadion când Villa a jucat pe Wembley, iar de câteva ori a mers și pe Villa Park, unde a fost vecin de scaun chiar cu fostul jucător al trupei din Birmingham, John Carew. Iar când West Ham a început să joace pe Stadionul Olimpic, William a fost invitat la meci alături de familie, primind totdată câteva cadouri cu însemnele Ciocănarilor. Acest n-a ezitat să glumească în stilul specific. “Right colours, wrong team.”

Dar oricât de mult mi-ar plăcea mie povestea asta, n-aș putea să trag o concluzie mai bine decât o făcea Steve Bruce, fostul antrenor al lui Villa, acum câțiva ani: It’s not often you have the future King as a supporter.” 

Surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.
Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close