
Astăzi vă supunem atenției o temă intens dezbătută de fanii Premier League în luna ianuarie: piața transferurilor din iarnă.
Riscurile de pe piața transferurilor din iarnă
Iarna în Premier League este un calvar pentru manageri. Seria festivă de meciuri, îndesate în intervaluri de 2 sau 3 zile, este urmată de un mercato de o lună. Din nefericire, redeschiderea pieței transferurilor facilitează vocalizarea nemulțumirilor din lot. Vezi ce s-a întâmplat cu Coutinho la Liverpool, ori cu Mahrez la Leicester.
Totodată, luna ianuarie reprezintă o bună oportunitate pentru reglarea loturilor, atât din punct de vedere financiar, cât și valoric. Tinerii din academii pot fi împrumutați pentru a urma cursul normal al dezvoltării, iar jucătorii pentru care nu mai există viitor la club pot fi cedați, pentru minimizarea pierderilor și reducerea plafonului salarial.

O altă categorie pentru care este necesară o decizie de moment este aceea a jucătorilor rămași în ultimele luni de contract. Cele mai urmărite cazuri au fost Alex Sanchez și Ozil (Arsenal), precum și Emre Can (Liverpool).
Conștienți de faptul că nicio ofertă financiară decentă nu l-ar putea convinge pe Sanchez să semneze prelungirea, Arsenal a încercat să capitalizeze cât de mult posibil de pe urma mutării chilianului. Au dorit să facă acest lucru, indiferent de situația în care Alexis ar fi ajuns la o rivală.
Wenger iese din corzi
Wenger a obținut acordul verbal al șeicilor lui City în vară pentru 50 de milioane de lire. Mutarea depindea însă de aducerea unui înlocuitor. Cum ținta identificată era Thomas Lemar de la Monaco, care tocmai refuzase oferta de a se alătura tunarilor, cele două echipe au intrat în criză de timp și implicit de soluții. În cele din urmă, afacerea a picat.
Asta nu i-au împiedicat pe tunari să mai încerce și în iarnă aceeași schemă (pe o sumă mai mică de transfer). De data aceasta pretențiile astronomice ale lui Alexis i-au îndepărtat pe cetățeni, iar chilianul a aterizat pe un contract astronomic, la rivala Manchester United.

Mai mult, din rațiuni de neexplicat, Mourinho l-a trimis la schimb pe Henrik Mkhytarian pe Emirates, deși armeanul avea o situație contractuală mult mai stabilă. Dar lui Jose deja i se pusese pata pe armean, așa că soarta schimbului Alexis-Miky era pecetluită.
Wenger avea să mai facă un sacrificiu în lot. Giroud a fost vândut la rivala Chelsea, pentru a activa pactul tripartit dintre Arsenal, Chelsea și Borussia Dortmund.
Astfel, de pe piața transferurilor din iarnă tunarii s-au ales cu Aubameyang (58 mil. lire). Gabonezul este cert un atacant de clasă, care ar putea să le rezolve seceta din fața porții, însă cu ceva probleme la mansardă (spun nemții). Borussia l-a primit în schimb pe Batshuayi, sub formă de împrumut, până la vară. Totul s-a produs de Deadline Day, ale cărui mutări le-am raportat live pe site.
Plecările lui Sanchez, Giroud, Walcott sau Coquelin au permis pe de altă parte lui Weneger să fie extrem de generos cu Ozil, care a primit un nou contract idilic (350.00 lire pe săptămână). Practic, deși ‘bătrânul’ Arsene era groggy în lupta din piață, a câștigat la puncte pe final. Teoretic, și-a atins obiectivul de a întări lotul (Ozil, Aubameyang, Mkhytarian), cheltuind net puțin mai mult de 11 mil. de lire. Vom analiza la finalul sezonului dacă tactica sa a fost un succes sau nu.
Se schimbă regulile pieței
Pe parcursul actualului sezon din Premier League, au fost luate câteva decizii majore (la nivel intern sau internațional) ce urmează să remodeleze comportamentul echipelor din Anglia pe piața transferurilor.
Recent, FIFA a confirmat că debutul perioadei de transferuri din vară va fi pe 9 iunie 2018. În caz că nu știați, FA a luat în 2017 o altă decizie, la cererea majorității cluburilor din Premier League (14): Deadline Day va avea loc ÎNAINTE de debutul oficial al competiției!
Principalul argument invocat a fost exact crearea acestui sentiment de neliniște sau chiar de panică pentru board-urile unor echipe cu un start greșit de sezon. În astfel de cazuri, agenții de jucători profitau din plin, ajungând să încaseze comisioane exorbitante. Englezii au și găsit un termen pentru această realitate crudă – panic buy (achiziție determinată de panică).

O altă schimbare care va avea efecte în ceea ce privește abordarea pieței de jucători o reprezintă mutarea Cupei Africii pe Națiuni în perioada de vară. Astfel, ediția din 2019 care va avea loc în Camerun va debuta în luna iunie și va avea la start nu 16, ci 24 de echipe. Aceste decizii au fost aprobate în vara anului trecut de către Confederația Africană de Fotbal (CAF).
Precedentele ediții ale competiției africane erau organizate (din rațiuni climaterice) în luna ianuarie, iar cluburile din Premier League aveau puternic de suferit de pe urma exodului jucătorilor. Spre exemplu, Liverpool ar fi putut rămâne în iarna lui 2019 fără Salah, Mane, Matip și Naby Keita, în perioada cea mai grea din sezon. Ei bine, cu această reorganizare, cluburile din Anglia nu mai trebuie să ia în considerare astfel de limitări, atunci când analizează posibilitatea unui transfer.
Cine a cheltuit cel mai mult pe transferuri?
Trebuie să atrag atenția, încă de la început asupra faptului că cifrele au ca sursă site-ul de specialitate transfermarkt.co.uk. Această sursă nu ia în considerare decât sumele declarate, vizibile, nu și bonusurile incluse în suma finală de transfer!
Liverpool a dominat piața transferurilor din iarnă ca sume de transfer. Klopp a făcut un singur transfer, cel mai dorit fundaș din Premier League, olandezul Virgil Van Dijk. Suma plătită de cormorani pentru el pune în umbră orice investiții dedicate sosirilor din perioada de iarnă: 70.9 mil. de lire.
Locul 2 este rezervat pentru City, care i-a plătit clauza de reziliere a lui Aymeric Laporte (59 mil de lire), după ce nu a reușit să îl convingă pe Van Dijk. Bronzul revine echipei lui Wenger, care a plătit o sumă apropiată pentru Aubameyang.
Cine a încasat cel mai mult din vânzări de jucători?
Liverpool este din nou lider, de această dată detașat, încasând 108 mil. de lire (într-o singură tranșă) pentru ‘magicianul’ Coutinho. Plecarea brazilianului pe Camp Nou va mai aduce aproape 40 mil. de lire sub formă de bonusuri de performanță. Klopp a trimis jumătate din această sumă spre Southampton, pentru fundașul mult dorit, astfel că sfinții ocupă locul secund la încasări.
Surpriza vine de la Chelsea, care a aruncat pe piața transferurilor din iarnă jucători de aproximativ 63 de milioane de lire! Neașteptat, pentru un club care obișnuit în trecut să arunce cu bani, nu să îi adune. 99% din sumă vine însă după mutarea lui Diego Costa la Atletico, transfer forțat de brazilian din pricina certurilor cu Conte.
Cel mai scump prim 11 cumpărat iarna aceasta în Premier League
Formula aleasă se mulează perfect pe prețurile jucătorilor. Așadar, avem un modern 3-4-3: Pontus Dahlberg (Watford, 3.51) – Emerson (Chelsea, 18), Van Dijk (Liverpool, 70.9), Laporte (City, 58.5) – Moura (Spurs, 25.56), Adrien Silva (Leicester, 22.5), Andre Ayew (Swansea, 20.5), Walcott (Everton, 20.25) – Carillo (Southampton, 19.8), Tosun (Everton, 19.8), Aubameyang (Arsenal, 58).
Este vreun club din Premier League pe plus la finalul iernii?
Piața transferurilor din iarnă nu este tradițional abordată de echipele din Premier League ca pe o oportunitate de a își crește veniturile. Campionatul este în plină desfășurare, iar managerii își doresc un loc cât mai sus în clasament. Unii pot fi disperați să scape de retrogradare (care are un impact finaniar negativ major), alții vor calificarea în cupele europene sau titlul.
Competitivitatea din Premier League nu îți permite momente de relaxare. De aceea, așa cum putem vedea în graficul de mai jos, doar 4 echipe din 20 au reușit să obțină mai mulți bani decât au cheltuit.
Liverpool și Southampton au fost implicate în cele mai scumpe transferuri din iarna aceasta (Coutinho și Virgil Van Dijk). Înlocuirea unor piese de bază nu se poate face într-o perioadă scurtă de timp, astfel că au preferat să păstreze o parte din bani pentru vară. Până atunci vor putea identifica relaxați soluțiile ideale.
Surse: Transfermarkt, PremierLeague.com, The Guardian – ACN, Tackle.ro
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.
Abonează-te la newsletter-ul nostru, cu recomandări de articole din fotbal și program de fotbal la TV pentru weekend, livrat în fiecare vineri!