Liga Campionilor Preview

Turul fazei grupelor a trecut și încep să apară favorite la calificare în fiecare grupă, iar noi venim cu articolul de preview pentru Liga Campionilor. Ultima etapă ne-a adus dueluri foarte interesante. Au fost din nou unele surprize și cu siguranță nu vor fi și ultimele surprize.

De la duelul incendiar de la Istanbul la victoria foarte muncită de Arsenal la Sevilla, multe meciuri ne-au ținut cu ochii pe ecrane. Sunt sigur că va fi la fel și săptămâna asta, deoarece vom avea aceleași partide, doar cu rolul gazdei schimbat. Galatasaray, Sevilla sau Newcastle vor avea ocazia să se răzbune chiar pe terenul adversarei.

Meciurile etapei:

Dortmund – Newcastle (marți, ora 19:45)

Lecția primită de „coțofene”

Newcastle a fost pedepsită etapa trecută pentru subestimarea nivelului competiției. Dortmund s-a motivat la maximum pentru a mai pune o victorie în dreptul nemților în ancestrala rivalitate anglo-germană. Nivelul unei competiții europene va fi întotdeauna peste nivelul unui campionat intern. Acest lucru se datorează modului în care reprezentantele diferitelor națiuni luptă pentru a se impune. Este și unul din motivele pentru care găsesc a fi extrem de nepotrivit formatul actual de preliminarii. Răutatea cu care se luptă echipe mai mici din Europa sunt sigur că ar face în fiecare an 2-3 victime dintre echipele care sunt acum calificate automat.

Jucătorii lui Eddie Howe au luptat exemplar cu PSG. Reușita cu aceștia le-a dat o încredere foarte mare și au subestimat nivelul nemților. Dacă ar fi intrat pe teren cu aceeași determinare și concentrare cu care au intrat în fața francezilor, sunt sigur că rezultatul ar fi fost diferit. Ce e frumos este că șansa revanșei vine foarte repede, iar Eddie Howe și ai săi iluștrii jucători pot arăta rapid că și-au învățat lecția.

Dortmund „bușită” de Klassiker

În weekend a avut loc în Germania clasicul derby dintre Bayern și Dortmund. Pentru elevii lui Edin Terzic a fost un rezultat groaznic. Nu numai că înfrângerea a fost clară atât pe teren, cât și pe tabelă, dar a mai fost și în fața propriilor suporteri. Cu un rezultat xG de 0,96 la 3,38, nu se poate accepta nici o contestație a rezultatului. Edin Terzic este trup și suflet pentru Dortmund, dar din păcate nu întotdeauna este de ajuns acest lucru.

Acesta a venit mai întâi interimar după plecarea lui Lucien Favre în Decembrie 2020. Apoi, după ce și următorul principal, Marco Rose, a dezamăgit, a devenit principal cu acte în regulă. Părea să fie soluția perfectă pentru un club care încearcă de la plecarea lui Jürgen Klopp să găsească managerul potrivit. Pe măsură ce trece timpul însă, Dortmund pare tot mai departe de obiective mărețe. Rezultatele din acest sezon nu dau siguranță. Cel mai bun meci l-au făcut pe St. James’ Park, dar acolo consider mai degrabă că a fost un meci pierdut de englezi, decât câștigat de nemți. Poate mă va contrazice, dar cred că vom vedea un cu totul alt Newcastle astăzi. De aceea și mizez pe o victorie a englezilor.

preview liga campionilor newcastle almiron
Miguel Almiron marchează primul gol al „coțofenelor” după revenirea în Liga Campionilor

AC Milan – PSG (marți, ora 22:00)

Criză la rossoneri

Se împlinește exact o lună de zile de la ultima victorie a lui AC Milan în orice competiție. În Liga Campionilor aceștia nu au reușit nici măcar să marcheze în primele trei partide. Este nevoie să revin la problema de la conducerea clubului. Acolo se află patron Jerry Cardinale, un om de afaceri care dorește să transforme AC Milan într-o mașină de bani. Am menționat și în articolul precedent conflictul pe care l-a avut cu Paolo Maldini. Legenda Milanului a plecat de la club și lucrurile au luat-o în jos.

Un om de business american fără dorința de a înțelege cultura fotbalului european nu va reuși să rezolve problemele unui club ca AC Milan. Atât timp cât oamenii din echipa de conducere nu mai au legătură cu istoria clubului, este greu să revii în top. În momentul acesta în conducerea lui AC Milan se mai află doar marele Franco Baresi. Dar acesta are doar un titlu onorific.

Din 20 de oameni de management, 12 se ocupă exclusiv de lucruri care țin de partea financiară, de marketing sau de brand a clubului. Pe lângă ei mai sunt oameni care se ocupă de IT, resurse umane, stadion, comunicare, legal. Nici una din pozițiile de management nu mai au legătură directă cu fotbalul. După plecarea lui Maldini, poziția de director sportiv a fost ocupată doar de formă de Antonio D’Ottavio. Dar acesta nici nu apare pe pagina oficială a clubului unde este prezentată echipa de management. Și în nici un caz nu are puterea pe care ar trebui să o aibă un director sportiv.

Ultimii ani au arătat o încercare a Milanului de a reveni în top. Am văzut cum aceștia au reușit să câștige campionatul și să ajungă în semifinalele Ligii Campionilor. Acest lucru se pare însă că nu prea le-a plăcut americanilor care l-au dat afară pe Maldini. Și au transformat echipa de management într-una de marketing. Stefano Pioli, antrenorul echipei, nu pare impresionant și atunci vine întrebarea cum a reușit AC Milan performanțele ultimilor ani?

Factorul Ibrahimovic

Răspunsul meu ar fi Zlatan Ibrahimovic. În cartea sa „Andrenalină. Poveștile mele nespuse” Zlatan ne povestește cum a ajuns la AC Milan. El și-a dorit să revină în fotbalul mare, de la Los Angeles. Întâi a ochit pe Napoli pentru intensitatea cu care fanii de acolo trăiau partidele. Voia să simtă acea intensitate deosebită. Dar demiterea lui Carlo Ancelotti i-a dat un sentiment de nesiguranță față de proiectul patronului și a trebuit să caute mai departe. Ideea de a veni la AC Milan a fost bazată pe provocarea de a readuce la viață monstrul care era Milan.

Unele lucruri descrise de el în carte spun multe despre situația clubului sub conducere americană. „Mi-am studiat noii coechipieri și mi-am zis: Ăștia nu știu ce înseamnă să joci la AC Milan!” sau „îi vedeam pe toți antrenându-se superficial iar eu nu puteam să asist la așa ceva!”. Într-o altă relatare grăitoare povestește o scurtă replică față de Hakan Calhanoglu: „Hakan, tu știi ce înseamnă să porți pe spate numărul 10 al lui AC Milan cu toată istoria lui? Tu știi cine a purtat tricoul ăla? Trebuie să obții rezultatele remarcabile, iar tu până acum n-ai făcut nimic!”. Asta înseamnă să insufli identitate. Să îl faci pe Calhanoglu să simtă că aparține unui club uriaș.

AC Milan este momentan un club rupt complet de identitatea europeană puternică pe care și-o crease în atâtea decenii. Plecarea lui Ibrahimovic se simte puternic. O luminiță la capătul tunelului pentru Milan ar putea fi faptul că Jerry Cardinale dorește să-l readucă în club pe Ibrahimovic. Asta nu înseamnă însă nimic încă și depinde foarte mult de modul în care va fi folosit Ibra. Un nou episod Maldini nu va folosi nimănui.

Zlatan Ibrahimovic AC Milan
Zlatan Ibrahimovic este eroul ultimelor sezoane ale italienilor de la AC Milan
Situația la Paris

PSG rămân și ei într-o situație nu foarte roz. Dar cu AC Milan momentan o a doua victorie nu ar părea o misiune imposibilă. Rezultatul partidei nu este unul ușor de anticipat. Având în vedere că și identitatea clubului parizian, la fel ca și cea a milanezilor, este foarte vagă și neclară momentan.

Lupta lui Kylian Mbappe cu proiectele conducerii va avea probabil un final abrupt la finalul acestui sezon. Poate doar sentimentul eliberator al plecării să ridice presiunea de pe umerii lui și să facă un sezon deosebit. Dar legătura cu colegii săi nu poate fi la un nivel foarte mare. Plecarea sa iminentă și eșecul proiectului condus de el și de Cristophe Gaultier sunt motive care pot influența negativ atmosfera.

Mă aștept la un meci în care calitatea individuală a jucătorilor va fi mult peste forța celor două grupuri. Și este foarte posibil ca PSG să triumfe din nou. Acest rezultat ar asigura în proporție mare calificarea francezilor mai departe.

Arsenal – Sevilla (miercuri, ora 22:00)

Forța Sevillei

Un mare semn de întrebare în acest moment este pe unde se află Sevilla cu nivelul de joc. Dacă ar fi să urmărim ultima partidă din campionat cu Celta, nu pare că și-au revenit foarte mult. Diego Alonso a adus un suflu nou, iar primul meci cu Real Madrid a fost un succes. Dar se pare că este un pic mai mult de muncă pentru a obține rezultatele cu care fanii sunt obișnuiți.

În aceste condiții este foarte posibil ca partida de la Londra să nu fie una cu final fericit pentru spanioli. Ei își vor dori din tot sufletul să răzbune rezultatul meciului tur. Forța grupului, leadership-ul lui Sergio Ramos din teren și al lui Diego Alonso de pe bancă vor fi armele Sevillei. Este foarte posibil însă ca spaniolii să încerce să omoare spectacolul de dragul unui rezultat. Ar fi frumos să îi vedem ofensivi cum i-am văzut cu Real Madrid, dar ar fi poate o tactică prea riscantă la Londra.

Moralul „tunarilor”

Arsenal vine după o înfrângere greu de digerat cu Newcastle. Este însă și un meci care îi poate motiva. Este genul de partidă în care dacă te simți nedreptățit, poți folosi furia aceea pentru a-ți distruge următorul adversar. Asta ar fi o veste foarte proastă pentru Sevilla. Însă mai există și alt scenariu: demoralizarea jucătorilor. Arsenal a dominat teritorial întâlnirea dar a produs un xG de 0,57, jumătate cât cel al lui Newcastle. Lipsa de soluții în ultima treime ar putea să le dea de gândit jucătorilor. Mai ales dacă Sevilla va reuși să se închidă și să reziste fără gol primit o perioadă mai lungă.

Forța grupului spaniol ar putea ieși la rampă în acest moment de cumpănă pentru echipa londoneză. Balanța partidei înclină destul de clar în favoarea lui Arsenal. Dar există anumite circumstanțe care pot crea condiții favorabile unui rezultat bun pentru Sevilla. Diego Alonso are o șansă importantă să transforme echipa andaluză într-una câștigătoare.

preview liga campionilor arsenal
Gabriel Jesus, eroul de la Sevilla al londonezilor, va lipsi la partida retur

Posibile surprize:

Real Madrid – Braga (miercuri, ora 22:00)

Dependentă de Bellingham

Jude Bellingham are un start fără cusur la Real Madrid. În condițiile în care Kylian Mbappe nu a mai fost adus, iar Realul avea nevoie de un vârf, englezul a ieșit la rampă. Era greu de imaginat că el va fi principalul marcator. Dar este exact genul de personaj erou care are mare succes la clubul din capitala Spaniei. Acesta este deja comparat cu marii jucători din istoria recentă a Realului, inclusiv cu Cristiano Ronaldo. Și este greu să te bați la statistici cu portughezul.

Și în afară de asta, este un jucător care iese în evidență în meciurile mari. Îi place să fie în centrul atenției și se potrivește perfect cu profilul jucătorului tradițional al albilor. Realul pare să fi descoperit o mare comoară. Iar declarațiile de loialitate ale englezului față de club nu pot decât să îl bucure pe Florentino Perez. Oare cum ar fi funcționat atacul Realului dacă ar fi existat și un oarecare Kylian Mbappe acolo?

Singura problemă rămâne însă o oarecare dependență de englez. Numărul meciurilor în care Jude i-a salvat pe madrileni este un pic cam mare. Ne gândim la partida cu Union Berlin, deplasarea de la Celta, monstruosul meci cu marea rivală Barcelona. Și mai sunt și altele. Pare mult prea esențial pentru echipă și dependența asta de un singur jucător se poate dovedi toxică.

Partida tur

Înainte de meciul tur, nominalizam și partida de la Braga printre posibilele surprize. A fost 2-1 pentru Real într-un meci în care Braga a avut un xG de 1,54, față de 0,89 al Realului. Jocul curajos încurajat de antrenorul Artur Jorge a fost de admirat. Este un pic ciudat de văzut cum clasamentul grupei pare să indice o respectare clară a nivelului istoric al echipelor. Deși pe teren partidele au fost extrem de echilibrate și de disputate.

Se spune că norocul ține cu cei buni. Sau că norocul ți-l faci singur. Vom vedea în seara asta dacă în această grupă extrem de echilibrată, acest noroc va rămâne de partea Realului. Au mai fost surprize mari pe Bernabeu în ultimele sezoane. Ne aducem aminte de partide mărețe ale Șerifului din Tiraspol sau ale Șahtiorului. În weekend Real a clacat cu Rayo Vallecano. Bellingham nu a mai marcat, deși a fost cel mai bun de pe teren pentru albi.

Jude Bellingham Real Madrid
Noul erou al granzilor de la Real Madrid, Jude Bellingham

Spectacol cu goluri multe:

Manchester City – Young Boys (marți, ora 22:00)

Victoria din Elveția cu 3-1 a arătat o superioritate clară a echipei engleze. Campioana europeană condusă de pe bancă de catalanul Pep Guardiola domină grupa. Partida de acasă va fi o nouă ocazie pentru „cetățeni” să arate un fotbal spectacol pentru fani. Este un meci european și nu trebuie subestimat nivelul adversarei, dar Guardiola cred că are destulă experiență să nu greșească.

Erling Haaland ar putea lipsi, dar englezii au cu siguranță mai mult decât destui oameni care să marcheze golurile. Am văzut în weekend ce meci au făcut Jeremy Doku, Bernardo Silva sau Phil Foden. Mă aștept la spectacol din partea lui City și la o victorie fără emoții.

Bayern München – Galatasaray (miercuri, ora 22:00)

Ar putea fi și un meci foarte tensionat și echilibrat, încadrat la meciurile etapei. Ar putea fi și o posibilă surpriză. Dar am considerat că cele mai mari șanse sunt ca Bayern să o distrugă pe Galatasaray pe propriul teren. Un spectacol cu multe goluri, probabil majoritatea de partea bavarezilor. Tensiunea va exista și în retur. Galatasaray va lupta, însă dacă în tur pe teren propriu nu au reușit să reziste fizic, nu cred că vor reuși nici acum.

Intensitatea jocului lui Bayern și atmosfera fanilor bavarezi vor conta mult. La fel și moralul lui Bayern după victoria din tur și după marea victorie din weekend. Thomas Tuchel este contestat atât de unii fani, cât și de anumiți oameni din presa locală. Dar jocul lui Bayern pare foarte sigur momentan. Cupa Germaniei nu a fost niciodată o prioritate pentru clubul bavarez. Astfel că eliminarea rușinoasă cu Saarbrücken nu îi va afecta foarte tare. Va fi un meci interesant de vizionat și chiar spectaculos. Dar nu cred într-o surpriză majoră.

preview liga campionilor bayern
Jamal Musiala și Harry Kane au făcut liniște pe Rams Park Stadyumu în meciul tur de la Istanbul

Alte lucruri interesante de urmărit:

  • Manchester United va profita de partida de la München și va depăși Galata în clasament. Abia aștept însă ca Erik ten Hag și compania să ajungă la Istanbul. Acela va fi un meci incendiar.
  • Napoli și Union Berlin vor avea un nou meci foarte tensionat probabil. Dacă și de această dată se va impune Napoli, va fi oarecum incorect pentru cât de echilibrată a fost grupa. Dar nu și surprinzător.
  • Între Lazio și Feyenoord va fi probabil din nou spectacol. Lazio e nevoită să scoată un rezultat bun pentru a avansa.
  • Barcelona, Atletico, Leipzig, Porto și Inter sunt favorite în dueluri care le pot aduce foarte aproape de calificare.
  • Un alt meci puternic ar putea fi la San Sebastian, unde Benfica va încerca să își relanseze sezonul european. Vor spera și la un mic ajutor din partea lui Salzburg. Și această grupă este una foarte echilibrată.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România.

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *