Încă de pe vremea când domina copios Championship, în sezonul care a adus promovarea, opiniile referitoare la Wolves erau divizate în rândul fanilor Premier League. Acolo se implicase super-agentul Jorge Mendes, impresarul lui Cristiano Ronaldo sau James Rodriguez, însă rolul lui în club nu era și nu este clar definit, de unde și speculațiile sau semnele de întrebare cu privire la unele sosiri de jucători.

Mendes oferă practic consultanță celor de la Wolves, în special în ceea ce privește transferurile, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Lupii au un apetit ridicat pentru jucători latini, în mare proporție portughezi. De altfel, Portugalia B a devenit treptat numele de alint al celor de la Wolverhampton. Suspiciunile încă persistă asupra clubului, din cauza unor transferuri ciudate (vezi Fabio Silva de la Porto, transferat la doar 18 ani de Wolves pentru 40 mil de euro), însă nimeni nu a putut demonstra că se petrece ceva ilegal acolo.

Ce știm despre Wolves din sezonul trecut?

Nuno Espirito Santo i-a promovat în Premier League, unde a bifat două sezoane solide, cu clasări consecutive pe locul 7, pentru ca în sezonul trecut să încheie stagiunea pe 13. A urmat o despărțire, ale cărei motive rămân neelucidate până acum. A fost conducerea lui Wolves nemulțumită de Nuno în ultimul sezon, chiar dacă Lupii au suferit accidentări importante, precum cea a lui Jiménez, sau antrenorul era convins că poate face pasul la o echipă cu pretenții mai mari (Tottenham)? Este posibil ca ambele variante să fie valabile în acest caz, iar despărțirea, anunțată pe final de sezon, să fi fost una de comun acord.

Actuala formație este opera lui Nuno, echipa fiind construită pe o tipologie de jucători care pot atrage ușor fanii neutri. Lotul pe care l-au avut la dispoziție încă din Championship abunda de jucători tehnici, rapizi și care oferea un mix de experiență (Moutinho, Saïss, Jiménez) și tinerețe (Neves, Traore, Neto). Contraatacul a devenit principala armă a Lupilor, cu un target man puternic și agil ca Raúl Jiménez, capabil să deschidă spații pentru viteza unor wingeri redutabili ca Adama Traoré, Diogo Jota (plecat la Liverpool) sau Pedro Neto.

Anul trecut, Jiménez a dovedit prin lipsă că juca un rol important în strategia echipei. Accidentat grav la cap, nu a putut termina sezonul, iar Lupii au fost nevoiți să trimită în locul său un jucător neexperimentat, care încă nu deține calitățile necesare de a evolua la nivelul Premier League – Fabio Silva. Tactica nu a mai funcționat la fel ca înainte, iar Nuno a schimbat abordarea din mers, adoptând o strategie mult mai prudentă, una mai defensivă, care însă nu a adus rezultatele dorite.

Echipa de bază a lui Wolves din sezonul trecut

Nuno a folosit în cele mai multe meciuri un sistem cu 3 fundași centrali, însă, în funcție de specificul unor adversari, a încercat să se adapteze în fața potențialelor pericole, schimbând sistemul în 4-3-3, 4-2-3-1 sau chiar 3-4-1-2. Versatilitatea unor jucători noi, precum Daniel Podence  (adus de la Olympiakos în vara precedentă) sau Rayan Aït-Nouri (inițial împrumutat și transferat acum definitiv) au permis Lupilor să improvizeze, atunci când se impunea. Din păcate, aceste încercări nu au dat mereu roade. Astfel, echipa-standard, formată din jucătorii care au evoluat cel mai des în sezonul trecut, ar fi următoarea:

3-4-3: Rui Patricio – Boly, Coady, Saïss – Semedo, Neves, Moutinho, Aït-Nouri – Traore, F. Silva, Neto 

Cum arată lotul lui Wolves înaintea noului sezon?

Una dintre întrebările la care probabil fanii Lupilor caută răspuns se referă la inabilitatea conducerii de a aduce un înlocuitor (sau o variantă de back-up decentă) pentru Raúl Jiménez, omul pe a cărui absență se sprijină motivația pentru clasarea slabă din sezonul precedent. Accidentarea lui a fost una teribilă și se zvonea la un moment dat că nu ar mai putea juca deloc fotbal. Mexicanul a revenit pe teren, dar suntem mai puțini convinși acum că va fi în continuare jucătorul în jurul căruia va gravita tactica lui Wolves. Ideal ar fi ca Jiménez să revină pe teren cu aceeași forță și încredere de care dispunea înainte de accidentare, pentru a-și relua acest rol. Trebuie totuși să avem răbdare.

În acest moment, analizând evoluțiile din sezoanele precedente, se poate concluziona că la Wolves nu este un singur om determinant în echipă. Succesul din atac se datorează de obicei unui parteneriat grozav între Traoré și Jiménez, din combinațiile cărora Wolverhampton a reușit multe contraatacuri-fulger în trecut, de obicei soldate cu gol. La mijloc există două turnuri de control, Rúben Neves și Joao Moutinho, iar căpitanul Conor Coady dirijează o defensivă cu jucători experimentați.

Între timp, portarul titular Rui Patricio a simțit chemarea lui Mourinho la Roma și a fost transferat definitiv în Serie A. În locul lui a venit conaționalul portughez de la Olympiakos, José Sá. Wolves nu a mai pierdut niciun alt jucător, în afara unor tineri trimiși sub formă de împrumut la alte echipe, cum ar fi chiar Theodor Corbeanu, care merge momentan la Sheffield Wednesday.

Mutarea-surpriză pe care a făcut-o Portugalia B  în această vară a fost împrumutul lui Francisco Trincão de la Barcelona. Vorbim despre un jucător cumpărat de Catalani de la Braga pentru 31 mil. de euro. A început doar 3 partide pentru Barcelona, însă a evoluat în 28 de meciuri, a marcat 3 goluri si a oferit 2 pase decisive în La Liga. Va fi extrem de interesant de urmărit unde va fi plasat în teren Trincão, un om de atac extrem de tânăr și evident talentat, așa cum am văzut la Europeanul U21 (2 goluri in 3 meciuri). Portughezul ocupă în mod natural poziția lui Traore, asa că, cel mai probabil va începe o nouă aventură, într-un rol cu care nu este foarte obișnuit – aripă stânga.

Lupii au reușit totodată să îl păstreze definitiv pe Aït-Nouri, un jucător care s-a impus în sezonul trecut pe Molineux, dar și să importe încă un fundaș, tot de sorginte latină, de această dată columbian – Yerson Mosquera, de la Atletico Nacional. Am lăsat la final cea mai importantă decizie luată de conducereea lui Wolverhampton – numirea ca antrenor a lui Bruno Miguel Silva do Nascimento (Bruno Lage).

Surpriză mare, noul tehnician are 45 de ani este tot portughez și a antrenat exclusiv în Portugalia, până acum! Lage are o medie de 2.16 puncte pe meci, bifată de-a lungul carierei, cu specificația că Benfica a fost singura echipă de seniori pe care a condus-o până acum. Așadar, un nou risc asumat de conducerea Lupilor. Deși a fost desemnat antrenorul portughez al anului in 2019, Bruno nu are foarte mare experiență în antrenorat, la cei 45 de ani ai săi. Mai mult, judecând după formulele utilizate în perioada de pregătire, cel mai probabil Wolverhampton va aborda o așezare similară ca în sezonul trecut.

Wolves păstrează acel 3-4-3 cu care ne-a obișnuit, deci cel mai probabil în multe meciuri vom vedea o supraaglomerare în defensivă. De cele mai multe ori, așezarea echipei în teren nu contează decât ca reper, la începutul meciului. Evident, fiecare participant la joc are unul sau mai multe roluri pe care trebuie sa le îndeplinească, atribuții și libertăți pe care le dă antrenorul. Aici este cheia, iar semnele din partea specialiștilor sunt momentan pozitive, pentru că Bruno ar prefera o filosofie de joc mai ofensivă decât Nuno. Vom vedea care vor fi diferențele.

Toate transferurile verii din Premier League le găsești aici.

Echipa probabilă a lui Wolves în Premier League

3-4-3:  – Saïss, Coady, Boly – Semedo, Moutinho, Neves, Aït-Nouri – Traoré, Jiménez, Trincão

Previziunea din presezon pentru Wolves

Inabilitatea conducerii lui Lupilor de a aduce un om care să rezolve problema din sezonul trecut – eficiența în fața porții, cuplată cu semnele de întrebare legate de varianta post-accidentare pe care o va prezenta Raúl Jiménez, ar fi principala nemulțumire pentru suporteri. Wolverhampton a avut o fereastră de transferuri destul de temperată până acum, iar balanța arată momentan un lot ușor îmbunătățit, însă nu unul care oferă foarte multe speranțe pentru un loc care poate duce în cupele europene. Prin urmare, preconizăm că Wolves va termina undeva în zona locurilor 10-12.

Previziunile noastre din presezon pentru fiecare echipă din Premier League le găsești aici!

Jucători de la Wolves pentru FPL

  • Rayan Aït-Nouri (DEF, 4.5). Un alt caz de fundaș care evoluează în principal ca aripă în linia de mijloc, care este cu 0.5 mai ieftin decât colegul de pe partea opusă (Semedo) și care pare să plece favorit la titularizare, după evoluțiile din amicale.
  • Francisco Trincão (MID, 6.0). Portughezul va fi evident titular, având în vedere că a ales să plece de la Barcelona pentru a evolua constant. Prețul este unul excelent, pentru un jucător care va evolua ca winger în atacul lui Wolves. Programul nu este unul facil (vs LEI, TOT, MAN U), însă vorbim despre un jucător de atac, care ar putea fi extra-motivat împotriva unor adversari puternici.
  • Adama Traoré (MID, 6.0). Aceleași argumente ca în cazul lui Trincão pot fi invocate și la Adama. Traoré are totuși avantajul de a fi Premier League proven, fanii cunoscând extrem de bine unde ar putea excela spaniolul.
  • Raúl Jiménez (ATT, 7.5). O alegere mai mult sentimentală, pentru că momentan nu avem foarte multe date despre nivelul la care poate evolua mexicanul. În sezoanele precedente, Raúl a fost principalul om al celor de la Wolves selecționat de managerii FPL. Acum, prețul de pornire nu este unul prohibitiv, iar programul nu este unul de speriat, chiar dacă Lupii încep cu 3 meciuri grele. După această serie vor întâlni echipe abordabile (WAT, BRE, SOU și NEW).

Discuția noastră despre lotul și perspectivele lui Liverpool la Tackle Show:

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România și abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *