
Am auzit prima oară numele lui Theodor într-o listă de fotbaliști cu mare potențial în Football Manager 2019. Puștiul român împlinise 16 ani cu 3 luni în urmă și tocmai făcuse un pas important în carieră, lăsând Canada în urmă pentru a veni în Europa, unde avea să joace fotbal acolo unde fotbalul s-a născut: în Anglia. Transferându-se de la Toronto FC la Wolverhampton Wanderers, un club în plină creștere, proaspăt promovat în Premier League, Theodor Corbeanu deja a călătorit mult prin fotbal.
Theodor e un atacant care are viteza și tehnica pentru a juca pe ambele flancuri, dar preferă banda dreaptă. A debutat pentru România U16 și a înscris de două ori în 4 apariții până acum. Ne-a povestit cum e să joci fotbal pe două continente cât nu ai încă vârsta necesară pentru a conduce pe vreunul dintre ele, despre viața de fotbalist și despre visul de a îmbrăca tricoul galben al naționalei de fotbal a României.
Tackle.ro: Theodor, mulțumesc că ai acceptat să ne povestești despre cariera ta de până acum. Hai să începem cu rădăcinile tale în fotbal. Cum ajunge un puști român să joace în academia unei campioane din Major League Soccer? Spune-ne cum ai început fotbalul profesionist!
Theodor Corbeanu: Am început să joc în academia lui Toronto FC la sfârșitul lui 2016, după ce am dat probe acolo. Aș fi ajuns acolo cu câțiva ani mai devreme, dar drumul dintre Hamilton, orașul unde locuieam cu familia mea, și Toronto (aproximativ 60 de kilometri), pe care-l făceam zilnic pentru a ajunge la antrenament, a făcut dificil începutul. Am petrecut un an și jumătate la club, perioadă de care-mi voi aminti mereu cu plăcere.
Ești născut și crescut în Canada, de părinți români, așa ca hai să vorbim despre locul fotbalului printre alte sporturi, în special cele de iarnă, în țara ta natală.
TC: În Canada, footbalul nu este atât de cunoscut pe cât ar trebui să fie. Alte sporturi precum hockey-ul sau fotbalul amaerican sunt mult mai populare, dar fotbalul crește destul de repede și europenii nu trebuie sa subestimeze calitățile jucătorilor canadieini, în special U21 și mai tineri!
Cât de important e sportul pentru canadieni? Cum consumă oamenii obișnuiți sportul?
TC: Am trăiat în zona Greater Toronto toată viața, așa că pot spune că suporterii tuturor echipelor profesioniste sunt incredibili. În mod special, atmosfera de la meciurile lui Toronto FC în timpul sezonului de campionat din Major League Soccer este ceva cu totul special de experimentat.

Ai avut oportunitatea de a fi aproape de campionii din MLS. Cum te-a ajutat experiența asta, să-i vezi antrenându-se și jucând meciurile oficiale?
TC: Perioada petrecută de mine în academia de la Toronto a coincis cu cea mai importantă performanță din istoria clublui. Fotbaliști ca Sebastian Giovinco, Victor Vasquez sau Jozy Altidore au creeat un stil foarte atrâgător de fotbal acolo, care a atras atenția lumii fotbalistice. Din păcate, sezonul care a urmat n-a mai fost atât de bun pentru club, dar așa e fotbalul…
Care a fost fotbalistul tău preferat de la Toronto și de ce? Ce ai învățat privindu-l?
TC: Jucătorul meu favorit, all-time, de la Toronto FC este Giovinco, pentru că a fost și este un fotbalist special. În plină formă, poate juca la orice club din lume. E un jucător care poate schimba un meci în orice moment pentru echipa sa și este genial la faze fixe. Acestea sunt calitățile pe care îmi doresc și eu să le aduc în echipa în care joc.
Dacă tot suntem aici, cine e jucătorul tău favorit?
TC: În general admir fotbaliștii cu fler, care nu se tem să se exprime pe teren și care fac diferența pentru echipă. Ca să răspund punctual, favoritul meu e Cristiano Ronaldo.
Crezi că e vreun jucător tânăr care poate câștiga Balonul de Aur?
TC: Alegerea evidentă e Kylian Mbappe. Știu că e răspunsul oricul la această întrebare, dar dacă ar trebui să mă gândesc la alte nume, cred că Jadon Sancho și Vinicius Junior au, de asemenea, calitatea necesară pentru a ajunge la acel nivel în anii care urmează.
Așadar joci în Anglia, la o echipă în plină creștere: Wolverhampton Wanderers. Cum ai ajuns din Canada în Anglia?
TC: Totul a început în primele luni ale anului 2018, când am decis că e timpul să trec Atlanticul pentru a a face următorul pas în carieră: trebuia să joc în Europa pentru a-mi face un nume și, la 16 ani, cred că a fost momentul potrivit să fac schimbarea asta. Alegerea n-a fost ușoară, pentru că asta a însemnat să fiu departe de familia mea. După asta, am vizitat câteva cluburi din Anglia și am decis că Wolverhampton mi se potrivește cel mai bine. M-am simțit ca acasă din prima zi și mi-a plăcut mult modul în care clubul promovează tinerii talentați la prima echipă.

Vine managerul echipei de seniori, Nuno Espirito Santo la antrenamentele de la U18? Urmărește tinerii talentați din club încă de la acest nivel?
TC: Nuno și staff-ul lui sunt cu ochii pe echipele U18 și U23. Chiar am avut ocazia să mă antrenez cu echipa mare de mai multe ori, e o experiență extraordinară, să poți învăța de la un manager atât de bun cum este Nuno Espirito Santo.
Cum e să fii fotbalist profesionist? Cum arată ziua ta, programul pe care-l urmezi?
TC: În fiecare zi fac un antrenament de două ore, plus o sesiune de sală după fiecare antrenament. Mă trezesc la 6:45, merg pe jos până la centrul de pregătire pentru a fi acolo la 8:00, pentru micul dejun. După asta, cu toții avem 90 de minute de școală, organizate de club. Fiecare zi e diferită: într-o zi facem matematică, în altă zi limba engleză, în alta spaniolă… sunt materii diferite mereu. După antrenament luăm prânzul. Apoi se termină ziua la club și fie merg acasă, unde locuiesc cu o familie care mă găzduiește sau merg în oraș cu ceilalți, poate la cumpărături.
Ce faci în timpul liber? Joci jocuri de fotbal? Football Manager, FIFA, PES?
TC: După antrenamente am destul timp și-mi place să mă relaxez cu FIFA Ultimate Team sau jucând împotriva prietenilor din Canada.
Am citit despre povestea primei tale selecții pentru România U16. E o poveste remarcabilă, care spune multe despre cât de determinat ești să joci fotbal la cel mai înalt nivel. Spune-ne despre cum ai ajuns la U16!
TC: Fratele meu mai mare a montat un video cu mine jucând și am contactat departamentul de Scouting al Federației Române de Fotbal. Câteva luni mai târziu, am primit vestea că am fost convoncat la U16 pentru doua amicale cu Irlanda din acel an. Așa a început cariera mea la echipele naționale de tineret ale României. Sunt foarte recunoscător celor din echipa de scouteri și întregii Federații.

Când închizi ochii și te imaginezi pe tine purtând tricoul României, ce vezi?
TC: Ca orice alt fotbalist, vises să câștiga Cupa Mondială pentru țara mea.
Echipa națională a României U21 tocmai s-a calificat la EURO 2019, reaprinzând speranțele într-o nouă generație. Ce crezi că pot reuși ei la turneul final?
TC: Sunt în lot câțiva fotbaliști foarte promițători și cred că au arătat că se pot lupta cu orice națiune din Europa la nivel U21. Acum depinde de ei să progreseze și mai mult în timpul acestui sezon și sa meargă în Italia cu obiectivul de a câștiga Campionatul European.
Când crezi că vei debuta pentru naționala de seniori a României?
TC: Greu de spus, dar muncind din greu și cu ambiție, orice este posibil!
În încheiere: Theodor, unde te vezi la 21 de ani?
TC: Lucrurile se pot schimba foarte repee în fotbal, așa că e greu de spus, dar sigur mă văd jucând la cel mai înalt nivel în Europa.
Îl găsești pe Theodor Corbeanu pe Facebook și pe Twitter, dar cel mai adesea pe terenul de fobtal, îmbrăcând tricoul lui Wolverhampton U18 sau pe cel al naționalelor de tineret ale României.
O versiune în limba engleză a interviului este disponibilă aici.
Interviu de Vlad Bogos și Mihai Ianoși. Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.