Mircea Diaconu ne aduce previziunile lui din presezon pentru Leicester 2022/2023.

Leicester City în sezonul trecut

2021/22 a fost un sezon care a început, a continuat și s-a încheiat mediocru. Vulpile ocupau poziția a noua a clasamentului la finalul primei etape, urmând să termine pe locul opt. De altfel, poziția medie de-a lungul sezonului a fost una de mijlocul clasamentului – locul 10. Perspectivele calificării în Europa au fost minime de-a lungul anului, la fel cum nici retrogradarea nu a reprezentat un pericol real. Aici intervin întrebările. Multe.

Sezonul debuta cu o victorie memorabilia în fața cetățenilor din Manchester ce i-a cimentat pe alb-albaștri în istoria modernă a fotbalului englez. În cabinetul cu trofee, Schmeichel și colegii adăugau FA Community Shield. Cu câteva luni înainte, ghiuleaua lui Tielemans aducea FA Cup pe King Power Stadium. Vara lui 2020 marca prima dintre cele două clasări succesive pe locul 5 în Premier League, reușită ce trimitea vulpile în Europa.

Astfel, City deschidea Premier League cu așteptări mari, considerate realiste în baza performanțelor deosebite alte ultimilor ani.

Așa că lipsa unui rezultat important din toamnă și până la finalul ciclului fotbalistic 2021/22 ridica mari semne de întrebare. A fost accidentarea lui Fofana din presezon trenul nereușitelor în care Leicester s-a urcat și din care nu a mai coborât? Putem trece cu vederea eliminările timpurii din ambele cupe naționale și performanța submediocră din Europa League? Și, poate cel mai important, există viață după Jamie Vardy?

Vulpile rămân cu SuperCupa, cu ACEA deplasare în Einhoven – unde aproprierea dintre fani și conducere a fost mai evidentă ca niciodată – și cu câteva victorii memorabile în Europa și acasă.

Verdict final: 2021/22 a fost sezonul what if-urilor, nicidecum al realizărilor…

Transferuri la Leicester City înaintea sezonului 2022/2023

… context în care, la jumătatea lunii iulie, Brendan Rodgers declara că ‘un squad refresh este necesar’, urmând să completeze că ‘acesta nu va fi la nivelul pe care și-l dorește’. Un orizont sumbru, mai ales că tehnicianul a făcut clară dependența rezultatelor de incomings.
Însă politica de transferuri a clubului nu e negociabilă. Venirile sunt condiționate de banii obținuți din plecări. Punct. Istoria recentă o dovedește.

  • Singurul net spend semnificativ a fost înregistrat înaintea celui mai mare upset sportiv al vremurilor noastre, câștigarea titlului Premier League 2015/16 – £82m (din care £60m au fost imediat recuperate prin vânzarea lui Kante, Schlupp, Kramaric și De Laet).
  • Sezonul imediat următor a înregistrat o balanță pozitivă – £75m cheltuite versus £35m recuperate pe vânzarea lui Drinkwater – încă pare SF – și alte £10m venite înapoi pe Tom Lawrence and Ron-Robert Zeiler.
  • Venirea lui Puel la cârma formației în vara lui 2018 a coincis cu plecările lui Mahrez (£60m) și Maguire (£80m) în Manchester. Tot atunci, venirile au costat împreună £100m.

Cu un an în urmă, Leicester înregistra o prima fereastră de transferuri în care niciun mare outing nu finanța potențialele veniri, clubul raportând un deficit de £50m la finalul campaniei. Acestei sume i se adăugau £100m investite în îmbunătățirea facilităților de antrenament din Seagrave. Money-wise, e puțin probabil ca scenariul să se repete și acum.

La momentul scrierii Leicester City era singura formație din EFIGS care să nu fi înregistrat încă vreun jucător nou. Tot atunci, plecările se rezumau la câțiva jucători de lot. Practic, rosterul era cam același cu cel al sezonului anterior, dar nemăcinat de accidentări.

Nevoia de prospețime în lot e evidență și asta e pe buzele tuturor – a fanilor, a analiștilor și mai ales a staff-ului tehnic. Un fundaș central (de preferat de picior stâng), un mijlocaș central și o aripa dreapta sunt ce își dorește Rodgers.

Premier League poate fi un front prea dur pentru o primă luptă, așa că nu ne putem aștepta ca Ben Nelson (fundaș central) sau Sammy Braybrooke (mijlocaș) să facă saltul din academie la prima echipă. Ambii sunt ones to watch for the future, în special Braybrooke al cărui captaincy al reprezentativei naționale U-18 i-a adus porecla de ‘Leicester’s Modric’. Ce-i drept, și asemănarea fizică a contribuit.

Subiectul right winger-ului este unul mai delicat, Maddison fiind deployed recent în acea poziție cu costul limitării opțiunilor creative în centru. Dar despre Madders vorbim imediat. Până atunci…
… puținele transferuri ce-au fost includ strict plecări, fără vreun nume sonor. Eldin Jakupović (portar de rezervă) părăsește clubul împreună cu alți 8 juniori.

Primul nume de marcă, al cărei plecări este iminentă, e căpitanul Kasper Schmeichel (la Nisa). Danezul este foarte aproape de a i se alătura unui alt veteran Premier League, Aaron Ramsey, pe Coasta de Azur. Considerând importanța acestuia pentru Leicester, cel mai probabil o decizie va fi luată înaintea meciului din weekend cu Brentford pentru a permite clubului să întărească poziția imediat.

Când vine vorba de zvonuri ne rezumăm tot la plecări.

Maddison la Newcastle
Punctual, Dan Ashworth și ai săi ar fi pus circa £40m petrodolari pe masă – nu toți odată – iar vulpile ar fi refuzat imediat. Pe 1 august cotofenele reveneau cu o oferta îmbunătățită.
La momentul scrierii acestui articol părțile încă se aflau în negocieri deschise pentru jucătorul în vârstă de 25 de ani, marcator a 12 goluri și 8 pase decisive în cea mai recentă stagiune internă. Ce cunoaștem este că aripa dreapta – poziție în care Maddison a evoluat anterior și se simte comfortabil – este prioritatea #1 pentru Newcastle, club a cărui țintă inițială, Moussa Diaby, pare un capitol închis.
E interesant totuși de privit situația și prin ochii atacantului englez. Contractul actual îl ține pe Maddison încă două sezoane pe King Power Stadium. Se zvonește că acesta ar fi primit deja o oferta de reînnoire anticipată, însă nu puțini sunt cei ce consideră că Leicester nu mai este un motor suficient de puternic pentru a-l propulsa la națională. Cum în toamnă se împlinesc 3 ani de la singura sa apariție în tricoul Angliei și lotul pentru Qatar este departe de a fi definitivat, e probabil ca Maddison să facă orice pentru a reintra în grațiile lui Southgate.

Fofana la Chelsea
Probabil cel mai interesant piece of business pentru formația din Leicester ar fi plecarea lui Wesley Fofana în Londra.
Pe de o parte, vulpile nu au vreun interes în a vinde un jucător de mare perspectiva ce deja este titular incontestabil. Altul decât, evident, cel financiar. City îl evaluează pe Fofana – contractat până în 2027 – la nu mai puțin de £80m. Însă Chelsea speră să coboare acest prag financiar prin a oferi unul sau mai mulți jucători tineri la schimb. E important de menționat că londonezii au alternative în Gvardiol, Cucurella și Dumfries.

Tielemans și Castagne
Ambii sunt văzuți de management drept bankable assets. La începutul verii speranța clubului era că vânzarea celor doi urma să fie un proces facil. Mai mult, pe atunci, plecarea lui Castagne era discutată strict în eventualitatea puțin probabilă în care pe Tielemans nu se încasa o sumă mulțumitoare.
Iată-ne totuși ajunși în ajunul noului sezon și Tielemans încă face parte din lot. Destinațiile vehiculate anterior au picat pe rând. Madrilenii s-au reorientat către mai scumpul Tchuaméni în timp ce Arsenal a ales o opțiune polivalentă în Zinchenko. Cu un singur an rămas în contract și speranțe minime de prelungire, viitorul imediat al mijlocașului Belgian este incert. Cel mai probabil acesta va face un final tour pe King Power. Dacă randamentul mijlocașului va fi similar celui arătat în stagiunile precedente, șansele sunt ca vulpile să nu regrete păstrarea lui.
Nici pentru compatriotul său nu au curs ofertele. S-a vorbit la un moment dat despre Atletico Madrid, însă fără vreun rezultat. Evaluat la circa £23m, Castagne ar fi probabil lăsat să plece doar pe o suma cu un prefix mai atractiv. În cazul concretizării unui astfel de deal, clubul englez ar încasa o suma cel puțin dublă față de cea achitată Atalantei în urmă cu doi ani. Not bad business, mai ales că belgianul are toate pozițiile pe care poate evolua în tricoul lui Leicester acoperite de jucători cu experiență.

Plecare definitivă a lui Praet înapoi în Italia a rămas la stadiul de zvon.

Echipa probabilă Leicester City 2022/2023

Multe depind de schimbările de lot ce vor pot veni în luna august.

Cel mai probabil, Rodgers va alinia un 4-3-3 în majoritatea meciurilor, puține fiind situațiile în care echipa va evolua cu doi atacanți de careu (Iheanacho și Daka). Anterior, disponibilitatea a mai mulți utility players (ce a fost vizibilă mai ales atunci când infirmeria clubului dădea pe afară) l-a împins pe tehnicianul nord-irlandez să propună un back 5. Dar scenariul nu pare a se repeta în noul an.

Portar: Ward (sau un jucător nou transferat)
Fundași: Justin Evans Fofana Castagne
Mijlocași: Tielemans Ndidi Dewsbury-Hall
Atacanți: Barnes Vardy Maddison
În roșu titulari a căror plecare reprezintă un risc real, în albastru titulari a căror plecare este posibilă.

Jucători importanți ce nu au fost incluși în primul 11 probabil Tackle.ro Pereira (fundaș), Praet (mijlocaș), Iheanacho și Daka (atacanți)

Sperând că sezonul de vânătoare nu va executa vulpile anterior etichetate drept risc, concluzionăm că lotul este unul bun, dar cu bancă subțire. Și dacă ne gândim la impactul accidentărilor asupra efectivului, Leicester a fost anul trecut la bătaie cu Leeds pentru titlul de ghinionista sezonului. Însă rămâne de văzut dacă cele trăite i-au învățat vreo lecție.

Jucători de la Leicester City pentru FPL

Cum opțiunile par a fi aceleași ale anului anterior, cel mai probabil vom sta departe de vulpi în draftul inițial.

Leicester propune așa numiții grey area players – nici top scorers, nici budget picks. Pentru Fantasy, aceste alegeri sunt departe de a fi optime. Primul 11 prezentat anterior are o valoare cumulată de 64.0 (dintre care o mare parte sunt Vardy). În ipoteza imaginară a unui astfel de draft, ne-am uita la probabil cea mai scumpă banca din FPL.

  • Jamie Vardy (FWD, 9.5) costă prea mult pentru ce oferă, existând opțiuni mult mai bune la acești bani.
  • James Maddison (MID, 8.0) este streak-dependent. Bugetul de 8.0m propune o alternativă superioară în Luis Diaz. Singurul atu al lui Maddison sunt fazele fixe, trademarks ale englezului.
  • Harvey Barnes (MID, 7.0) depinde de performanțele echipei și poate fi o opțiune doar când Leicester prinde o formă bună.
  • James Justin (DEF, 4.5) este singura variantă defensivă cu attacking threat al cărei loc în primul 11 este asigurat.

Merită urmărită evoluția transferului lui Schmeichel la Nice în contextul în care Danny Ward (GK, 4.0) poate fi titular măcar primele etape. Veteranii își vor aminti un caz similar cu Balogun în atacul lui Arsenal, deci tratamentul galezului trebuie să fie unul de risk-heavy differential.

Previziunea din presezon pentru Leicester City?

(Prea) multe depind de ce se va întâmpla behind closed doors în următoarea luna. În rubrica transferurilor am discutat posibilitatea reală a plecării unor jucători cheie pentru echipă, însă mai nimic despre veniri. Cum va arăta lotul la 1 septembrie… este un mister ce ne limitează la a vorbi strict nominal.

  • Așteptările sunt mari de la Justin în flancul stâng al defensivei, tânărul țintind un bilet spre Qatar.
  • Tielemans, dacă va rămâne, va produce câteva masterclass-uri și va arăta o constanță enervantă pentru adversari.
  • Minutele oferite celor trei atacanți de careu (Vardy, Iheanacho și Daka) nu au o împărțire clară.
  • Iar de la Maddison pretențiile sunt mai mari că niciodată. De nu va fi Maddison, nici că putem spera la momente maradonesti.

Cel mai probabil, disciplina și organizarea în teren sunt soluțiile lui Brendan Rodgers pentru a compensa lipsa star performance-urilor tipice anilor anteriori.

King Power Stadium va retrăi cu siguranță momente de Muzzet Magic și va vedea și prestații à la Mowhawk Vardy. Leicester are în continuare jucători cu calități extraordinare ce pot decide meciuri. La fel cum Leicester poate alinia oricând un Jamie Vardy în formă maximă.

Pentru Rodgers, spectacolul este poate mai puțin important decât rezultatele. Revenim, deci, la ideea constanței prin disciplină și organizare.

Un lucru e cert. Fanii se așteaptă la o nouă clasare în top 10. Totuși, Cupele Europene par departe. Unde cădem cu toții de acord e că lupta pentru retrogradare nu e o opțiune. Măcar atât.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *