Previziuni din presezon: Sheffield United – Cu săbiile ascuțite!

Una dintre cele mai plăcute surprize ale sezonului trecut de Premier League, Sheffield United a încheiat campionatul pe locul 9, deși venea din postura de nou-promovată. A petrecut cel mai mult timp în preajma locurilor de Europa League, dar un parcurs modest post-pandemie a scos-o pe trupa lui Chris Wilder din ecuația locurilor europene.

Primul 11 al lui Sheffield United în sezonul trecut

Jucătorii pe care au contat Săbiile în sezonul încheiat (neobișnuit de) recent au fost în mare parte aceiași care au asigurat și promovarea din Championship în urmă cu doi ani. Echipa de bază a fost următoarea:

Henderson – O’Connell, Egan, Basham – Stevens, Fleck, Norwood, Lundstram, Baldock – Sharp, McBurnie.

Nefiind un antrenor care să rotească jucătorii în echipa de start, Chris Wilder a avut doar câteva schimbări preferate: în zona mediană, Ben Osborn și Sander Berge le luau locul lui John Fleck sau John Lundstram. În avanposturi, Lys Mousset și veteranul Billy Sharp își împărțeau minutele cu Ollie McBurnie și David McGoldrick.

Inovația tactică a lui Chris Wilder și Alan Knill

Filosofia de joc a lui Sheffield United este una aparte, nemaiîntâlnită la nici o altă echipă din Premier League. Deși formația 3-5-2 a fost folosită și de alte echipe în sezonul trecut, în special de către Wolves, doar Sheffield își folosește fundașii centrali pentru a crea superioritate în terenul advers.

Click pe imagine pentru a citi mai multe despre inovatia tactică implementată de Chris Wilder la Sheffield United

Apărătorii O’Connell și Basham ies adesea din propria jumătate și trimit mingi lungi înspre careul advers. Nici un alt fundaș central din Premier League nu a trimis mai multe centrări decât cei doi, care au împreună peste 100 de mingi aruncate înspre careul adversarilor.

În lipsa unui playmaker, Wilder vrea pune presiune pe adversar prin mingi înalte, aruncate ”la bătaie” pentru atacanții săi. Doar Manchester City și Liverpool au trimis mai multe centrări în careu decât Sheffield (866) în sezonul trecut.

Mingile lungi – o caracteristică a stilului de fotbal britanic ”old school” – sunt și o explicație a faptului că atacanții lui Sheffield au fost surprinși de 78 de ori în offside în cele 38 de etape ale ediției trecute de Premier League. Doar Burnley – o altă adeptă a paselor lungi – stă mai rău la acest capitol.

O vară liniștită pe Bramall Lane

La capitolul transferuri aproape că merită să vorbim numai despre portari. ‘The Blades’ nu l-au mai putut ține pe Dean Henderson în lot, astfel că portarul de echipă națională s-a întors la Manchester United. Chris Wilder a adus în locul lui Henderson alți doi goalkeeperi: Wes Foderingham, venit gratis de la Rangers și Aaron Ramsdale, pentru care Bournemouth a încasat peste 20, potrivit transfermarkt.com.

Deși a retrogradat cu Cireșele, portarul de 22 de ani a avut evoluții remarcabile pe Vitality Stadium și a demonstrat că are calități. Întrebarea este: va oferi Ramsdale defensivei aceeași siguranță pe care o dădea Henderson?

Foto: Simon Bellis/Sportimage

Situația lui John Lundstram este una delicată: jucătorul încă nu a ajuns la o nouă înțelegere cu gruparea de pe Bramall Lane, însă clubul a activat o clauză care îi prelungește contractul mijlocașului englez până în 2021. Scopul? Acela de nu-l ceda gratuit în această vară. Brighton, West Ham și Burnley sunt interesate de serviciile lui. Sheffield United încearcă să-l aducă pe John Swift de la Reading în cazul în care Lundstram nu semnează un nou contract.

La secțiunea ‘Plecări’ mai merită menționat doar Luke Freeman, trimis sub formă de împrumut la Nottingham Forrest. În aceste condiții, dacă Wilder nu va mai efectua alte mutări în următoarele zile, echipa de start a lui Sheffield United pentru sezonul 2020/2021 va arăta astfel:

Ramsdale – O’Connell, Egan, Basham – Stevens, Fleck, Norwood, Berge, Baldock – McBurnie, McGoldrick.

Previziunea mea pentru Sheffield United în sezonul viitor

Cred că Sheffield United își va atinge obiectivul și în sezonul următor, de aceea prevăd o clasare finală pe locurile 10-12. Lotul este extrem de omogen, iar pe banca tehnică sunt doi antrenori complementari care fac o treabă excelentă împreună.

Secundul Alan Knill este omul responsabil de tactica echipei, de pregătirea fazelor fixe, de conducerea antrenamentelor și planificarea lor până în cele mai mici detalii. În 2011, pe când Knill era antrenor la Bury, secundul lui era tocmai… Chris Wilder. Calitățile lui Wilder de a gestiona discursurile în fața presei, dar și a jucătorilor înaintea sau în pauza meciurilor i-au făcut pe cei doi să inverseze rolurile.

Slăbiciunile lui Sheffield apar atunci când ne uităm la faza ofensivă: golgheterul lor din sezonul trecut a marcat doar 6 goluri. Vorbim despre echipa care a expediat cele mai puține șuturi pe poartă (353) în ediția anterioară de Premier League. De asemenea, Săbiile nu au la mijlocul terenului un decar care să surprindă adversarul. Din cele 39 de goluri înscrise în sezonul anterior, 38 au fost marcate din interiorul careului.

Apărarea solidă – 39 de goluri primite în 38 de partide de campionat – o va ajuta pe Sheffield să termine în zona de mijloc a ierarhiei. Nu cred însă că asta va fi suficient pentru a termina din nou în prima jumătate a clasamentului.

Jucători de urmărit la Fantasy Premier League

Nu poți să pui ”Fantasy Premier League” în aceeași propoziție cu ”Sheffield United” fără să vorbești despre John Lundstram. Din păcate, domnia Lordului s-a încheiat. Chiar dacă ar rămâne pe Bramall Lane, Lundstram nu va mai puncta la fel de bine ca în campania trecută. Acum apare în joc ca și mijlocaș, iar prețul lui a urcat la 5.5m, astfel că nu mai reprezintă o atracție pentru managerii de FPL.

Oricare dintre fundașii lui Chris Wilder are potențial pentru a aduce multe puncte în viitorul sezon. Cel mai tentant nume aș spune că este Enda Stevens (142p anul trecut), deoarece este fundașul de bandă care urcă cel mai des în careul advers. Ramsdale, Egan și Basham sunt de urmărit, fiind cu 0.5m mai ieftini decât Stevens, dar șansele lor de clean sheet sunt la fel de bune.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Show CommentsClose Comments

Leave a comment