Cosmin Andrei Radu revine pe Tackle.ro cu previziuni din presezon pentru West Ham în 2022/2023.

Recapitularea sezonului 2021/2022

După ce au terminat ultimele doua ediții de campionat pe locurile 6-7 așteptările, atât ale fanilor londonezi cât și a celor din media, sunt ca aceasta echipa sa rămână și în noul sezon implicată în lupta pentru un loc în Europa.

Anul trecut am început sezonul în forță (locul 3 după 11 etape) și l-am terminat în genunchi (3 înfrângeri în ultimele 5 jocuri sau…3 victorii în ultimele 10 jocuri de PL) și pierderea unui loc 6 poate mai accesibil ca niciodată (nu mai adaug și eliminarea fără drept de apel din Cupa Angliei, după un 1-3 lamentabil vs Southampton).

Intrând putin în detalii, West Ham a avut un început de sezon 2021/2022 bun (2 victorii și 2 egaluri), prima înfrângere venind abia în 19 sept contra lui Manchester United (gol târziu marcat de un băiat cu alegeri proaste în ultima perioada). Reversul s-a produs 3 zile mai târziu când West Ham i-a scos din Cupa Ligii pe diavolii roșii.

Lunile octombrie, noiembrie si începutul de decembrie au fost foarte bune, cu 4/5 victorii în PL (printre victime figurând Spurs, Liverpool și Chelsea) și eliminarea lui Manchester City în turul 4 al Cupei Ligii, terminând 2021 cu o victorie la Watford și începând 2022 cu doua victorii (Palace și Norwich).

În februarie a venit victoria memorabila împotriva Sevillei în Europa League și de aici s-a cam rupt filmul pentru West Ham (scădere accentuată în PL și eliminarea aceea meritata dar rușinoasa în FA Cup).

Două, cred eu…și majoritatea fanilor/ziaristilor, au fost motivele acestui recul. Faptul ca în perioada din ianuarie nu am mișcat nimic pe piața transferurilor și subțirimea lotului.

West Ham nu este o echipa care cheltuie în mercato din ianuarie (unde lui Moyes ii place sa dețină controlul asupra tranzacțiilor), iar acest lucru coroborat cu urcarea în acționariat a lui Kretinski pot fi principalele motive pentru apatia din iarna aceasta însă nu pot fi o scuza pentru necesitatea aducerii măcar a unui vârf de atac veritabil. S-a tot încercat revenirea lui Lingard (marea „drama” din ultimul an în privința achizițiilor), e clar ca Moyes are un fix cu băiatul acesta, rotația lui Bowen de pe flancuri în rolul unui nr. 9 fals…parca nimic nu s-a legat iar WH au terminat fără vlaga un sezon ce putea fi remarcabil.

Transferuri la West Ham

În privința nouatilor din aceasta vara, Moyes și Rob Newman au mutat exact acolo unde era cazul:

  • Alphonse Areola – transfer definitiv, 9 mil GBP. Sezonul trecut a prins 18 meciuri în toate competițiile însă numai unul singur în Premier League. Este cazul de jucător care începe rezerva și termina campionatul din postura de titular cert;
  • Nayef Aguerd – 30 mil GBP. 2 goluri marcate în sezonul anterior pentru Rennes, un fundaș atletic (108 dueluri aeriene câștigate, locul doi în topul apărătorilor) dar în același timp pasator desăvârșit (medie de 5.6 pase lungi/meci, în vechiul sezon de Ligue 1). Trebuia sa fie perechea lui Zouma în centrul apărării însă accidentarea din al doilea amical al verii (vs. Glasgow Rangers) pare sa îl tina pe tușa undeva pana în preajma Cupei Mondiale. Cum Ogbonna încă nu este refăcut fizic în totalitate după accidentarea din sezonul trecut iar Diop forțează plecarea la Fulham, se pare ca marele câștigător al acestui transfer va fi legendarul Ballon Dorson (la ora editării acestui „articol” WH avansează vertiginos pe pista Attila Szalai – CB la Fenerbahce);
  • Flynn Downes – 10.5 mil GBP. 39 de meciuri, 1 gol marcat însă un pastor top 3 în ultima ediție de Championship. Fostul mijlocaș al lui Swansea, born and raised aș a hammer, vine sa îl înlocuiască pe Mark Noble și sa continue tradiția transferurilor bune efectuate de West Ham din Championship (Cresswell, Antonio, Bowen, Benrahma);
  • Gianluca Scamacca – 36 mil GBP. Doi ani și jumatate au trecut de când West Ham nu mai achiziționase un atacant veritabil (nu ca ar fi știut cum sa îl folosească pe ultimul…). A venit Scamacca, după un sezon început prost (7 meciuri fără gol marcat) dar terminat totuși cu 16 reușite. Gianluca este genul de jucător care prefera atât 4-2-3-1 cât și 4-3-3 din poziția de vârf împins. La cei 1.95m ai săi este redutabil în duelurile aeriene (atât în ofensiva cât și „pe colțul scurt’ în defensiva) însă și genul atacantului care prefera șutul din orice poziție (6/16 goluri fiind marcate prin suturi de la distanta sau lovituri de cap. Mă gândesc ca deja Moyes atribuie (sau cel putin asta și-ar fi dorit, ținând cont de actualele accidentări) o parte însemnată din pregătire pentru unele faze fixe cu Aguerd, Dawson, Ogbonna, Soucek, Scamacca și Antonio.
  • Maxwel Cornet – 17,5 mil GBP. Pentru mine Cornet rămâne băiatul ala hotărât, care a luat mingea și a ratat penalty-ul (fan fact! Era al 50-lea penalty împotriva lui West Ham, în Premier League, 13 pe London Stadium și 37 pe Upton Park) ce mi-a mai dat de doi bani speranțe pentru un loc 6 în sezonul trecut. În afara de asta se pare ca s-a descurcat mai bine îl alte partide, având 9G și 2A în 26 de meciuri. Vine la West Ham (n-a fost confirmat oficial însă voi, dacă urmăriți tackle.ro, aflați lucruri noi înaintea celorlalți) sa joace intr-o banda stânga slăbită numeric după plecările lui Yarmolenko și King Arthur (Masuaku) și sa ii centreze cât mai mult lui Scamacca/Antonio;
  • Mark Warburton – assistant/first team coace. Domnul acesta i-a luat locul lui Stuart Pearce în stafful lui David Moyes, vine cu o experiență vasta în Championship și începe sa iei pună amprenta pe unele achiziții/decizii tehnice (ex: aducerea lui Flynn Downes).

La capitolul plecări avem una foarte importanta și restul neimportante din punct de vedere tactic sportiv dar deosebit de importante financiar:

  • Mark Noble – Mr West Ham.
  • Andryi Yarmolenko – eliberează aproximativ 105k GBP/săptămână ca și salariu;
  • Arthur Masuaku – rol limitat și performanta inexistenta (mai putin golul norocos marcat lui Mendy);
  • Ryan Fredericks – un jucător mult prea des accidentat ca sa iei dai seama cât și dacă iei lipsește în viitor;
  • Alex Kral – ?

Posibila așezare tactică a lui West Ham în 2022/2023

Din punct de vedere tactic cred ca Moyes mizează în continuare pe 4-2-3-1 cu Coufal, Zouma, Aguerd/Ogbonna, Cresswell – Soucek, Rice – Bowen, Antonio/Scamacca, Cornet/Benrahma.

Vor fi însă destule cazuri când vor schimba în 3-4-3 cu 2 wing back (Coufal/Johnson – Zouma/Dawson, Aguerd, Ogbonna/Cresswell – Cornet/Johnson – Soucek/Lanzini, Rice/Downes/Coventry – Bowen/Fornals, Scamacca/Antonio, Benrahma/Vlasic).

Enigma sezonului

Un mare avantaj pentru West Ham în acest sezon, și un lucru de care sunt tare curios ca și nivel de afectare a Premier League, poate fi prezenta redusă la Cupa Mondiala a unor jucatori. Cred ca cele mai mari șanse de a fi selecționați le au Rice și Bowen, alături de Areola, Fornals și Aguerd (dacă se reface în timp util).

Predicție pentru West Ham în 2022/2023

Sezonul acesta West Ham trebuie sa iei propună acel loc 7 care sa ii asigure continuarea parcursului în Europa și astfel sa iei consolideze creșterea pe plan sportiv, un parcurs cât mai lung în Conference League (suna a șablon dar este o competiție în care pot replica traseul din Europa League) și poate ceva mai mult decât turul 5 în FA Cup.

Premise sunt, Kretinski pare genul de owner care face lucrurile metodic, aducerea lui Rob Newman se simte atât la nivelul primei echipe cât și la achizițiile din academie (sa nu uitam ca în urma cu câțiva ani West Ham avea un singur scouter angajat)

Per total, consider ca West Ham s-a întărit în toate compartimentele, aducând acel depth calitativ ce le-a lipsit pe finalul sezonului (unde poate și concentrarea a fost mai mare pe Europa League).

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *