Continuăm analiza noastră de etapă (a cărei primă parte o puteți citi aici) cu:
- Bournemouth – Everton 1-0
- Swansea – Manchester City 1-3
- Arsenal – Chelsea 3-0
- West Ham United – Southampton 0-3
- Burnley – Watford 2-0
Bournemouth – Everton 1-0 (Sebastian Lüba)
Bournemouth (4-4-1-1): Boruc – Smith, Francis, Cook, Daniels – Ibe (71′ Gradel), Arter, Surman, Wilshere (86′ Gosling) – Stanislas – Wilson (90′ Afobe).
Everton (4-2-3-1): Stekelenburg – Coleman, Williams, Jagielka, Oviedo – Gueye (81′ Valencia), Barry (55′ Cleverley) – Mirallas (60′ Deulofeu), Barkley, Bolasie – Lukaku.
Goluri: Stanislas (23′, pasator Arter)
Pentru Everton, reculul despre care aminteam în urmă cu o săptămână, s-a concretizat la Bournemouth. Echipa antrenată de Ronald Koeman a încheiat astfel o săptămână dezastruoasă, la capătul căreia „caramelele” au fost eliminate din Cupa Ligii (0-2 pe Goodison cu Norwich) și au pierdut primul meci în campionat.
Bounemouth – Everton s-a terminat 1-0, chiar dacă Everton a avut numeroase șanse de a egala. Eroul gazdelor a fost și în această partidă Junior Stanislas. Mijlocașul de 26 de ani a marcat din nou în poarta echipei din Liverpool, după ce a mai făcut-o de două ori în stagiunea precedentă. Atunci asistam la un egal spectaculos, 3-3, tot de pe Vitality, iar Stanislas egala la 2 cu trei minute înainte de final și stabilea scorul final în al șaptelea minut de prelungire. După victoria în fața lui Everton, Bournemouth urcă pe locul 15, la egalitate de puncte cu alte patru echipe. Everton pierde însă contactul cu liderul Manchester City și cade pe locul cinci, la 5 puncte de „cetățeni”.
Swansea – Manchester City 1-3 (Claudiu Gheorghe)
Swansea (4-2-3-1): Fabianski – Naughton, Àngel Rangel, Jordi Amat, M. van der Hoorn – Cork (73’ Sung-Yeung Ki), Britton (79’ Borja Bastón) – Routledge (73’ Barrow), Fer, Sigurðsson – Llorente.
Manchester City (4-1-4-1): Bravo – Sagna (78’ Zabaleta), Kolarov, Otamendi, Stones – Fernandinho – Sterling, Gündogan (68’ Fernando), David Silva, De Bruyne (81’ Jesús Navas) – Agüero.
Goluri: Llorente (13′, pasator Sigurðsson) – Agüero (9′, pasator Sagna; 65′, din penalty scos de De Bruyne), Sterling (77′, pasator De Bruyne)
Swansea – Man City a însemnat revenirea pe teren a lui Kun Agüero, după o suspendare de 3 meciuri în urma gestului necugetat din partida cu West Ham (un cot ridicat cam sus într-un duel).
Francesco Guidolin a folosit o formula de echipă consacrată, 4-2-3-1, cu Llorente cel mai avansat jucător, ajutat de linia de mijloc formata din Routledge, Fer si Sigurdsson, în timp ce Guardiola a postat patru oameni în spatele lui Agüero, printre care si David Silva, revenit si el după o accidentare.
Meciul a început foarte alert cu execuția lui Kun Agüero în urma centrării lui Sagna, după o fentă scurtă care l-a lăsat singur cu portarul, argentinianul ajungând deja la golul cu numărul 11 în toate competițiile, în acest început de sezon. Replica lui Swansea a venit foarte rapid, după doar 4 minute, atunci când Llorente a fructificat pasa primită de la Sigurðsson printr-un șut puternic în diagonală care s-a oprit în plasa laterală a porții apărate de Bravo. În prima repriză s-a evidențiat De Bruyne printr-un șut din marginea careului care a trecut la distanță mică de poarta apărată de Fabiański.
După o ratare la începutul celei de a doua părți a meciului, Agüero s-a revanșat transformând penalty-ul obținut de De Bruyne, în urma unei lovituri cu cotul a lui van der Hoorn.
Rezultatul final a fost stabilit de Sterling, urmare a unui contraatac rapid, pasa decisivă venind tot de la De Bruyne, astfel că echipa galeză rămâne pe un loc imediat deasupra zonei retrogradării, în timp ce Manchester City își continuă șirul victoriilor, ajungând la 6 consecutive în Premier League, pe primul loc și la 4 puncte distanță de următoarea clasată, Tottenham.
Arsenal – Chelsea 3-0 (Andrei Bejan)
Arsenal (4-2-3-1): Bellerin, Mustafi, Koscielny, Monreal – Cazorla, Coquelin (32’ Xhaka) – Walcott, Ozil, Iwobi (69’ Gibbs) – Alexis (79’ Giroud).
Chelsea (4-1-4-1): Courtois – Ivanovic, Cahill, David Luiz, Azpilicueta – Kante – Willian (70’ Pedro), Fabregas (55’ Alonso), Matic, Hazard (71’ Batshuayi) – Diego Costa.
Goluri: Sanchez (11′), Walcott (14′, pasator Bellerin), Ozil (40′, pasator Sanchez).
În era pre-Abramovich, Chelsea era pentru Arsenal un adversar destul de facil. În ultimii 10 ani însă, albaștrii deveniseră un fel de sperietoare. Pentru Drogba, probabil, Arsenal era adversarul preferat, iar acum părea că a fost înlocuit de Diego Costa.
Arsenal nu mai câștigase de 5 ani cu Chelsea în campionat, iar Conte nu mai pierduse două meciuri consecutive de campionat de 7 ani. Pe acest fond, toate șansele păreau să fie de partea oamenilor lui Conte. Ultimele două meciuri se soldaseră cu eliminări pentru fundașii lui Arsenal, Costa fiind un maestru în provocări care să îi scoată din minți pe aceștia.
Totuși, fanii lui Arsenal aveau un optimism rezervat. Un optimism care a fost recompensat destul de repede. Arsenal a început în forță, a presat pe tot terenul și a arătat un fotbal total în prima repriză. În minutul 11, Sanchez i-a furat mingea lui Cahill la o tentativă de pasă la portar și l-a ”săltat” pe Courtois cu un calm de invidiat. Trei minute mai târziu, un un-doi care părea să aibă rolul de a adormi pe Chelsea a pornit o fază superbă. Iwobi a schimbat câteva pase cu Ozil în partea stânga a terenului, apoi a pătruns spre centru și l-a găsit pe Bellerin cu o pasă filtrantă, care i-a pasat în fața porții goale lui Walcott pentru golul de 2 – 0.
Unul dintre cei mai buni mijlocași din PL anul trecut, N’Golo Kante a fost de nerecunoscut. În minutul 40, Ozil primește o pasă din apărare, îl întoarce pe Kante în jumătatea proprie și sprintează către poarta adversă. Toată echipa lui Chelsea este dată peste cap într-o singură mișcare, iar Ozil cu Sanchez sunt 2 vs. 2 cu fundașii lui Chelsea. Ozil îl găsește perfect pe Sanchez în dreapta, apoi continuă sprintul către poartă pentru a relua din voleu centrarea acestuia. 3-0. Arsenal are o repriză ”aproape” perfectă, așa cum spune chiar Arsene Wenger după meci. În același timp, Chelsea are doar două faze notabile, dar nu reușește să nimerească poarta prin Willian și Hazard.
Repriza a doua este ceva mai cuminte din partea lui Arsenal, care nu mai forțează, însă este în continuare periculoasă. Câteva contraatacuri puteau face ca scorul să fie mult mai mare pentru tunari, însă nu s-a mai marcat. Chelsea înregistrează primul șut pe poartă prin Batshuayi în minutul 82, iar Bellerin îl depășește și îl deposedează pe noul-intrat Pedro într-o situație în care părea că a rămas singur cu portarul. Scorul rămâne 3-0 și Arsenal pare că scapă de încă un blestem.
Arsenal arată bine, Mustafi pare să se înțeleagă excelent cu Koscielny (Diego Costa nu a contat în acest meci), Xhaka și Cazorla îl ajută pe Ozil să se concentreze pe rolul de decar, iar Iwobi este acel jucător care încă nu este pe radarul nimănui și, cu toate acestea, multă lume a spus că a fost omul meciului.
De cealaltă parte, Chelsea și Conte nu par să se potrivească încă. Conte nu are lotul pe care îl avea la Juventus, nu poate să joace cu 3-5-2-ul preferat, iar absența lui Terry transformă apărarea lui Chelsea într-una mediocră.
Pentru Arsenal urmează o serie de meciuri ușoare (Burnley în deplasare fiind primul), în care își poate continua seria de victorii consecutive, iar Chelsea se duce pe terenul celor de la Hull, care au fost demolați în ultimele două meciuri, cu Arsenal și Liverpool.
West Ham United – Southampton 0-3 (Florin Ban)
West Ham (4-5-1): Adrian – Nordtveit (71′ Ashley Fletcher), Reid, Ogbonna, Arbeloa- Antonio, Kouyate, Noble (82′ Fernandes), Lanzini (46′ Feghouli), Payet – Zaza.
Southampton (4-2-3-1): Forster – Cedric (89′ Cuco Martina), Fonte, Van Dijk, Bertrand – Romeu, Hojbjerg – Tadic (80′ Ward-Prose), Davis, Redmond – Austin (74′ Long).
Goluri: Austin (40′, pasator Bertrand), Tadic (62′, pasator Austin), Ward-Prose (90+2′)
Imediat dupa ce Astra a eliminat-o pe West Ham, suporterii echipei din Anglia au simțit ca acela era începutul sfârșitului. Echipa arată ca una din Nigeria, nu din Premier League. În weekend, Southampton a învins-o pe West Ham, fără drept de apel, 3-0.
M-am uitat atent la golurile primte de West Ham și nu înteleg cum poți să ai atât de mulți oameni pe faza defensivă și tot să lași spații mari atacanților adverși în propriul careul. La primul gol, portarul Adrian a a vut reflexele unui om de 80 de ani. Apoi, mijlocul celor de la West Ham e doar o glumă proastă, cei de la Southampton au trecut prin el ca prin brânză, cel putin în repriza a doua. West Ham și Stoke se bat pentru distincția de cea mai slabă defensivă din Premier League sau poate chiar din întreaga istorie a fotbalului englez.
Anul trecut, West Ham a jucat un fotbal de calitate, terminând pe un loc foarte bun în Premier League (7). La ce joacă acum, nu văd cum ar putea Ciocănarii termina în primele 10 echipe, în acest sezon. Sunt cel puțin 9 echipe cu loturi mai bune de jucatori și care joacă un fotbal spectaculos, din multe puncte de vedere: Manchester City, Manchester United, Spurs, Arsenal, Liverpool, Chelsea, Everton, Southampton si Leicester.
Burnley – Watford (Claudiu Gheorghe)
Burnley (4-5-1): Heaton – S. Ward, Lowton, Mee, M. Keane – Boyd, Defour (83’ Arfield), Marney, Hendrick, Guðmundsson (90+3’ Kightly) – Vokes.
Watford (5-3-2): Gomes – Prödl, Holebas, Britos, Cathcart (46’ Zuniga), Amrabat (58’ I. Success) – Behrami, Capoue, Pereyra (75’ Kenedy) – Deeney, Ighalo.
Goluri: Hendrick (38′, pasator Defour), M. Keane (50′, pasator Defour)
După primele 5 etape, Burnley obținuse o singura victorie, pe teren propriu, împotriva lui Liverpool, iar Watford venea după un meci câștigat categoric cu United-ul lui Mourinho, ceea ce îi dădea speranțe la un rezultat pozitiv și în acest meci. Gazdele au început în atac cu Vokes, cel care a trebuit să suplinească influența suspendatul Gray, dar și cu Defour, belgianul transferat în aceasta vară de la Anderlecht, care s-a dovedit decisiv în stabilirea rezultatului final. Mazzarri a folosit aceeași așezare cu o linie de 5 fundași, din care a lipsit însă Janmaat, accidentat, înlocuit pe post de neinspiratul Amrabat.
Ritmul meciului a fost lent, cu o dominare teritorială din partea lui Burnley și cu multiple greșeli de ambele părți. Primul gol a purtat semnătura lui Hendrick, irlandezul punctând cu capul in urma unei lovituri de colț executate de către Defour. Watford nu a reușit să-și revină după acest gol încasat, prestațiile lui Deeney si Ighalo fiind mult sub așteptări. Cei care au punctat din nou au fost cei de la Burnley, tot în urma unei centrări marca Defour, de acestă dată beneficiarul fiind fundașul central Keane, cu o finalizare tipic englezească, cu capul. Introducerea în teren a lui Kenedy și a lui Success a mai animat jocul lui Watford, însă apărarea bine organizată a lui Burnley a făcut ca scorul sa rămână cel stabilit de Keane.
Burnley egalează la puncte (7) echipa cu care s-a duelat in acest meci cât si pe campioana en-titre, Leicester, în timp ce Watford continuă seria oscilantă de rezultate imprevizibile și demonstrează, pentru moment, că rezultatul final contează de forma de etapă a francezului Capoue.
În prima parte a analizei noastre de etapă am scris despre celelalte 5 partide din weekend-ul de Premier League:
- Manchester United vs Leicester 4-1
- Sunderland – Crystal Palace 2-3
- Liverpool – Hull 5-1
- Middlesbrough vs Tottenham 1-2
- Stoke – West Brom 1-1
Clasamentul Premier League, actualizat după etapa din weekend.
Articol coordonat și editat de Vlad Bogos.