În prima dintre cele două părți a rezumatelor etapei jucate în weekend (27-28 August), dezbatem 5 partide:

  • Tottenham vs Liverpool 1-1
  • Watford vs Arsenal 1-3
  • Everton vs Stoke 1-0
  • Crystal Palace vs Bournemouth 1-1
  • Southampton vs Sunderland 1-1

Tottenham vs Liverpool 1-1 (Florin Banu)

Goluri: Rose (min.72, pasator Lamela) – Milner (min. 43, dintr-un penalty obținut de Firmino)

Derby-ul etapei a fost un meci pe alocuri frumos, cu multă dedicare fizică de ambele părți și un arbitrajul controversat. Prestația jucătorilor de la Spurs este principalul punct de discuție, pentru că atacul gazdelor nu a existat: Eriksen a fost indecis, Kane era ca un golan din Bronx pierdut în zona avocaților din Manhattan, Lamela a greșit multe pase și a comis penalty-ul din care James Milner a deschis scorul. Apărarea însă a fost la înălțime cu Rose și Toby Alderweireld în zi bună, pe când portarul Vorm a fost omul meciului cu niște intervenții de excepție.
Liverpool a controlat meciul până la golul lui Rose, datorit unei noi greșeli în apărarea lui Klopp. Oaspeții au avut câteva ocazii mari, au ratat cu seninătate, iar fotbalul te pedepsește. Mijlocul lui Liverpool nu a putut să țină de minge suficient pentru victorie, iar Milner parcă nu își găsește locul în această echipă. E puțin ciudat ca un jucător de picior drept să joace pe partea stângă, dar ce nu face Mister Reliable pentru clubul său?

Watford vs Arsenal 1-3 (Vlad Bogos)

Goluri: Pereyra (min. 57) – Cazorla (min. 9, dintr-un penalty obținut de Alexis Sanchez), Alexis Sanchez (min. 40, pasator Walcott), Ozil (min. 45+1, pasator Alexis Sanchez)

Prima victorie a lui Arsenal în noul sezon a fost una categorică și fără istorie, cu Alexis Sanchez implicat în toate cele trei goluri și arătând forma de care Wenger are nevoie. O victorie necesară după un singur punct adus din primele două meciuri ale sezonului, ce-i drept în fața unor adversari puternici (3-4 cu Liverpool și 0-0 cu Leicester). Fundașul Mustafi de la Valencia și atacantul Lucas Perez de la Deportivo la Coruna sunt piesele care-i lipsesc francezului pentru a putea termina în top 4 și în acest an. Ambii jucători vor fi confirmați până la închiderea ferestrei de transferuri.

La Watford au debutat fundașul central Kaboul, ca titular, și mijlocașul uruguayan venit de la Juventus, Pereyra, venit de la Juventus și intrat la pauză. Impactul lui Pereyra a fost instant, golul său fiind singura veste bună într-o zi în care formația cu 3 apărători centrali a lui Mazzari s-a dovedit a fi o alegere dezastruoasă.

Everton vs Stoke 1-0 (Mihai Chirobocea)

Gol: Shay Given (min. 51, autogol)

Un meci foarte plăcut ochiului de microbist, mai ales că atmosfera de pe Goodison a fost una frumoasă. Mână lui Koeman se vede, Everton își creează multe șanse: de 21 de ori au tras spre poartă Caramelele.

Penalty-ul a fost acordat la o ușoară împingere, probabil în ton cu noile reguli de arbitraj. Given a parat șutul de la 11 metri al lui Baines, dar mingea s-a respins în bară și a intrat în poartă lovindu-se de capul veteranului irlandez din poarta lui Stoke. Echipa lui Mark Hughes nu a părut că ar fi afectată de golul primit și și-a creat câteva ocazii mari, mai ales prin Arnautovic care i-a pasat lui Walters în fața porții goale, irlandezu nefiind însă sincronizat pentru 1-1.

Everton a alte două sau chiar trei șanse marei să facă 2-0, mai ales la o lovitură libera a lui Lukaku, care a jucat primele minute din acest sezon. Gueye s-a integrat perfect în formula lui Koeman și continuă să joace bine rolul de închizător, același pe care-l făcuse bine și la Aston Villa. Williams pare că-și merită banii, cu intervenții sigure și nu poți să nu te întrebi dacă n-ar fi putut ajunge la o echipă cu ambiții mai mari, cum ar fi vecinii de pe Mersyside, de exemplu.

Deocamdată Everton nu-i duce dorul lui Stones, pentru că Jagielka și Williams fac o pereche de fundași centrali excelentă. Cât timp ei vor fi sănătoși și Stekelenburg își va păstra forma bună pe care tocmai a regăsit-o (cu intervenții excelente și joc bun de picior), Caramelele își vor atinge obiectivele. La finalizare mai trebuie să lucreze Koeman, altfel Everton arată bine.

Crystal Palace vs Bournemouth 1-1 (Mihai Chirobocea)

Goluri: Dann (min 90+3, assist Puncheon) – King (min. 11, assist Arter).

În meciul echipelor cu 0 puncte dupa primele 2 runde, Bournemouth a jucat decent, tipic unei echipe în deplasare, în Premier League. Au deschis scorul după un corner: balon respins de Palace, Arter o lobează frumos peste defensiva vulturilor către King, care preia pe piept și trage în cross, pe jos. 0-1 la doua fază de atac a partidei.

Restul meciului a fost o încercare de a salva ceva din partea lui Palace, ca un pește scăpat pe uscat care se zbate să reintre în apă. Benteke debutează și pare să-i priiască mai mult strategia lui Pardew decât cea a lui Liverpool. Câștigă multe dueluri aeriene și încearcă să creeze șanse pentru cei din linia a doua, dar impotența ofensivă a vulturilor din sezonul trecut pare să fie încă acolo. Pierdea lui Bolasie se simte…

Scott Dann reușește egalarea în minutele suplimentare ale meciului, cu o frumoasa lovitură de cap, din centrarea lui Puncheon, într-un prim și ultim atac prelungit cu folos.

Southampton vs Sunderland 1-1 (Mihai Chirobocea)

Goluri: Jay Rodriguez (min.85, pasator Ward-Prose) – Defoey (min. 80, din penalty)

Confruntarea de pe St. Mary’s Stadium a fost un meci în care ambele echipe au practica un joc steril și părea că se îndreaptă către un 0-0 trist până cu 15 minute înainte de ultimul fluier. Defoe e secerat în careu de căpitanul sfinților și proaspătul campion european, Jose Fonte, se ridică și bate imparabil penalty-ul, chiar dacă Forster plecase pe direcția corectă.

Southampton a presat pe final și a scos remiza după o greșeală a tânărului portar Pickford care n-a putut para un sut nu foarte puternic al lui Jay Rodriguez. Cei 2 noi antrenori mai au mult de lucru. Pare ca Sunderland va duce aceeași luptă pentru supraviețuire pe care o tot câștigă de trei ani, pe când Southampton probabil va termina sub poziția a șasea din sezonul trecut.

În partea a doua a rezumatului nostru de etapă vom trata celelalte 5 meciuri ale rundei:

  • Chelsea vs Burnley
  • Leicester vs Swansea
  • Hull vs Manchester United
  • West Brom vs Middlesbrough
  • Manchester City vs West Ham

Articol coordonat și editat de Vlad Bogos.