11 zile de Mondial au trecut și deja privim cu nerăbdare spre faza eliminatorie, care debutează sâmbătă! Runda a doua a grupelor de la Campionatul Mondial a avut de toate: o căruță de goluri, drame și VAR, echipe calificate și speranțe ținute vii. În continuare povestim ce am văzut până acum și încercăm să anticipăm ce urmează (fără ponturi de pariuri).
Citește aici cronica primului tur al grupelor de la Mondial!
Grupa A – Arta de a câștiga cu 1-0 și exuberanța Rusiei
Rușii sunt revelația Mondialului. Nu pentru că n-au ieșit la suprafață violențe masive de stradă până acum (explic la final de ce n-au ieșit), ci pentru că, împotriva tuturor așteptărilor (bine, împotriva așteptărilor mele), neo-sovieticii chiar joacă fotbal. Puștiul Golovin e pregătit să-și ia zborul către o echipă mare din vest, iar Dennis „Pericol public în fața porții” Cheryshev arată că nu a irosit anii petrecuți în La Fabrica (academia lui Real Madrid) și se bucură de fotbal, fiind primul fotbalist rus din ultimii 24 de ani care înscrie 3 goluri la un campionat Mondial.
Exactitatea defensivă a Uruguayului a fost irosită până acum pe adversari fără vlagă. 1000 de minute dacă ar fi jucat echipa lui Tabarez împotriva Egiptului (cu Mo Salah sleit de sezonul fabulos avut cu Liverpool și de umărul dizlocat în finala Champions League) și împotriva Arabiei Saudite (aproape cea mai urâtă echipă din turneu, depășită doar de disperații din Panama).
Rușii au 6 puncte, la fel și Uruguayul, așa că meciul lor direct decide cine câștigă grupa. La egal, grupa o câștigă rușii (golaveraj 8-1). În optimi, îi așteaptă Portugalia și Spania (cel mai probabil), așa că nu-i foarte important cine ia primul loc în grupa A. Programul ultimei runde din grupa A este aici.
Grupa B – Golaverajul și cursa pentru Gheata de Aur
Portugalia și Spania s-au chinuit să învingă Marocul și Iranul (1-0), așa că ne întoarcem cu amintirea superbului 3-3 iberic din prima rundă.Cristiano Ronaldo e în formă și probabil că se va dezlănțui împotriva Iranului (succes lui Fernando Santos dacă ar vrea să-l odihnească), pentru că Harry Kane l-a depășit în clasamentul pentru Gheata de Aur. Furia Roja are Marocul de demontat, iar Hierro probabil că va roti 2-3 fotbaliști pentru că pur și simplu are suficientă calitate pe bancă (poate pentru Diego Costa n-ar avea).
Ultima rundă e despre golaveraj pentru portughezi și pentru spanioli, nefiind niciun fel de calcul posibil pentru adversarul din optimi. Oricare dintre cele două va întâlni Uruguay-ul va avea un meci extrem de greu, pentru ca sud-americanii știu să se apere la infinit, spre deosebire de Maroc și de Iran… Programul ultimei runde din grupa B este aici.
Grupa C – Cocoșii jumuliți și cum pot pleca acasă devreme danezii
Franța nu a intrat încă în turneu, ceea ce trebuie să fie îngrijorător pentru adversarii din optimi. Cu două victorii venite în urma unui joc încâlcit, francezii intră relaxați (și probabil rotiți) în meciul cu Danemarca. Danezii conduși de un Eriksen care strălucește în Rusia, poate rata calificarea pe care ar merita-o pentru că n-au forțat suficient să învingă Australia. Deși meciul a fost foarte echilibrat, senzația mea a fost că danezii au încetinit ritmul și au cedat mingea în partea a doua, iar egalarea australienilor a venit pe o lipsă de concentrare în defensivă (dintr-un penalty).
Teoretic, australienii au o șansă bună pentru optimi, asta dacă nu-și amintesc peruanii că erau favoriții multor neutri înainte de turneu. Un egal în Franța vs Danemarca (0-0 scor corect sau vin francezii cu rezervele și câștigă 3-0?), ambele merg în optimi, iar francezii câștigă grupa evitând Croația în faza elimintorie, dar poate da peste Argentina, care e un balaur dacă se trezește Sampaoli din moțăială. Programul ultimei runde din grupa C este aici.
Grupa D – Campioana mondială Croația?
Știam că Modric e unul dintre cei mai buni fotbaliști ai lumii, dar cine bănuia că Lovren înregistrează două clean-sheet-uri împotriva Argentinei și Nigeriei? Croații arată excepțional, dar au fost ajutați de lipsa fotbaliștilor argentinieni din tricourile Argentinei în acel 3-0 care părea de neconceput înaintea turneului.
Apropo de Argentina, echipa lui Sampaoli (sau a cui o fi, nu e clar dacă au vreun creier în spatele talentului enorm din teren) este singura națională importantă care a jucat mai prost în runda a doua decât în prima. Pariul meu este că nu vor merge în optimi pentru că nu vor învinge Nigeria în ultima etapă a grupelor.
Croația vs Islanda și Argentina vs Nigeria (unde noua generație a africanilor are în față disperarea unui balaur), adică orice se poate întâmpla în ultima etapă, unde doar croații știu sigur că merg în faza eliminatorie. Programul ultimei runde din grupa D este aici.
Grupa E – Marea favorită și micile speranțe
Costa Rica e una dintre formațiile care au venit doar să nu se facă de râs și au reușit. Dar ideea Mondialului e alta: să îți depășești condiția. Asta au făcut Suedia în ’94, Coreea de Sud în 2002, Croația în ’98, echipe pe care le ții minte pentru că au făcut ceva să iasă din propriile limite.
Da, grupa E ar fi trebuit să-i aparțină Braziliei, dar din motive care mie îmi scapă, oamenii lui Tite nu se leagă. Au învins Costa Rica pe final, dar fără să dea impresia că au stofă de campioni mondiali. Cel mai frumos moment al grupei a fost palma lui Kuipers pe ego-ul lui Neymar (care mai executase și o „braziliană” între timp, doar ca să arate că poate face orice, dacă vrea):
Kuipers schooling the Brazilian bitchpic.twitter.com/H4RYdQfRk9
— Ahmed (@Ahmed__Wagih) June 22, 2018
Serbia are un mix de generații care anunță o toamnă urâtă pentru România în Liga Națiunilor UEFA, iar Elveția are un mix de albanezi care e o surpriză pentru că niciodată nu are cum să fie altceva dacă reușesc să iasă din grupe (au Costa Rica în meniu în ultima rundă). Programul ultimei runde din grupa E este aici.
Grupa F – Mexic uber alles
Tradiția spune că o campioană mondială en-titre se respectă doar dacă pierde primul meci la Mondialul unde se presupune că își va apăra titlul. Germania a pierdut în fața Mexicului și a câștigat în ultimele secunde meciul cu Suedia, așa că ponoasele urmează să le tragă Coreea de Sud în ultimul meci al grupei. Da, am folosit cuvântul „ponoase” pe Tackle.ro…
Când am scris despre fotbaliștii U23 pe care-i urmărim în grupa F, a fost simplu să-l aleg pe Hirving Lozano de la mexicani, pentru că puștiul lui PSV e la un alt nivel, unul care-l recomandă pentru Premier League: forță, viteză, tehnică, viziune, nu-i lipsește nimic mexicanului care are un gol și o pasă decisivă la Mondial. Suedia este exact cum ne așteptam: nu are nicio stălucire, dar organizarea o face foarte greu de bătut. Hirving Lozano are legătura pentru ultima partidă a grupei, a cărui program îl găsești aici.
Grupa G – Noua generație a Angliei și forța Diavolilor Roșii
Belgia și Anglia s-au fugărit pe clasamentul golaverajului fără să reușească să se întreacă una pe cealaltă. 8-2 golaveraj împotriva unor echipe slabe (și penibile, în cazul Panama). Lukaku și Kane sunt primii fotbaliști din ultimii 32 de ani care înscriu două goluri în meciuri consecutive la un Campionat Mondial. La 24 de ore distanță unul de altul… Important e că ambele sunt calificate în
Ultimul meci din grupă, cel mai interesant (chit că am văzut 4 partide cu medie de 5 goluri pe meci!), este Belgia vs Anglia, iar adversarele posibile din optimi sunt Columbia, Japonia sau Senegal, dar e imposibil de spus care dintre ele va ieși prima. În plus, grupa G poate marca o premieră la Mondial: un egal în care Anglia încasează cu un singur cartonaș galben mai mult decât Belgia va însemna că pozițiile finale din grupă (1 și 2, evident) vor fi trase la sorți, nefiind valabil niciun criteriu de departajare din regulamentul FIFA.
Grupa H – Calcule complicate și cea mai bună ieșire la offside din istoria fotbalului
Polonia a refuzat să se prezinte la Mondial, poate pentru că se joacă în Rusia, poate pentru că Lewandowski are bagaje de făcut vara asta sau pentru că blestemele românilor chiar funcționează. Japonia cea disciplinată, cu lotul îmbătrânit frumos, are 4 puncte aproape nesperate după primele două runde și va juca împotriva Poloniei care n-are nicio miză. Să vedem oare Samurai în optimi?
Radamel Falcao nu numai că a debutat la Mondial la 32 de ani, dar a și înscris o dublă, confirmându-mi încă o dată că e cel mai bun atacant pe care am avut ocazia să-l văd din tribune în acea finală de la București: Atletico vs Athletic. Columbia trebuie să învingă Senegalul ca să fie sigură de locul în optimi, unde Anglia și Belgia, poate cele mai ofensive echipe din turneu, promit dueluri foarte frumoase.
Ziceam mai sus de cea mai bună ieșire la offside din istoria (filmată) a fotbalului. Evident, doar poporul japonez putea să o orchestreze:
this is the best offside trap in history. #JPNSEN pic.twitter.com/HxVGHkpQLP
— Ann Odong 🐨 (@AnnOdong) June 24, 2018
Mondialul din Rusia e superb până acum și va deveni și mai bun după ce echipele slabe zboară spre casă. Încă aștept acele imagini cu huliganii ruși măcelărindu-se cu englezii, dar nu întâmplător au căzut pe aripi diferite în tabloul Mondialului, nu? Poate în finală. Pe care o vor juca Rusia și Anglia, desigur…
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League, la Mondial și nu numai.