Sezonul 2022-2023 al Premier League s-a încheiat în weekend. Din punct de vedere tactic, a fost un sezon în care inovațiile s-au regăsit mai puțin în formații și tactici de joc și mai mult în rolurile pe care unii jucători din teren le interpretau în anumite momente ale jocului.

Încă de la meciul care a deschis sezonul, am avut lucruri interesante de văzut din punct de vedere tactic. Adaptarea lui Haaland la jocul lui City, sau mai degrabă adaptarea jocului lui City la Haaland ne-a captat atenția în primele săptămâni. Am rămas apoi impresionați de pressing-ul făcut de Newcastle, de fluiditatea din jocul de construcție al lui Arsenal, de rigorile lui Erik ten Hag și de fazele fixe pregătite excelent de cei de la Brentford. Spre final, rolul lui John Stones în jocul lui Manchester City a fost una din surprizele plăcute ale sezonului.

Dar dacă e să vorbim de trenduri, câteva lucruri s-au regăsit la mai multe echipe din Premier League în acest sezon.

Inverted wingback

De-a lungul sezonului, au fost partide în care Fulham, Wolves, Leicester, Leeds și Southampton au apelat la o formație cu un inverted wingback. Dar cea mai mare surpriză a fost atunci când în primăvară, Jurgen Klopp a început să-l folosească pe Trent Alexander-Arnold în acest rol. Așa cum am văzut la Man City și Arsenal, apelarea la acest rol pare a fi una din cheile succesului în acest sezon de Premier League, intrarea în centru a fundașului lateral aducând superioritate numerică la mijloc, aducând o soluție în plus pe faza de construcție, dar și un ajutor în plus la pressing-ul de recuperare.

Trent Alexader-Arnold. then&now

Fundași centrali folosiți în bandă

Sezonul a început cu surpriza Ben White, care a fost forțat să joace în banda dreaptă după ce William Saliba se întorsese într-o formă excelentă după împrumutul de la Marseille. Fundaș central la bază, White a impresionat în rolul său de fundaș dreapta, fiind confortabil cu mingea la picior, construindu-și o relație de joc excelentă cu Bukayo Saka, dar în același timp fiind sigur pe faza defensivă. Manchester City a întors soarta sezonului după o astfel de mutare, Pep începând să folosească fundașii săi centrali în benzile defensivei, spunând că e una din lecțiile învățate în ultimii ani. Ați spune că e ceva atipic pentru un manager „ofensiv” precum catalanul, dar e dovada vie că Guardiola nu e un manager blocat în propriile principii de joc și căută mereu să-și facă echipa mai bună.

I learned this season when you play against Saka, Vinicius, Martinelli and Salah or Mane in the past, you need a proper defender to win duels one v one. Or, in the Champions League, at that level, they need one action to beat you and Nathan gave us that boost that I didn’t have in the past. The biggest boost was having a proper defender and in the past we didn’t have it and Nathan Ake and Akanji did it.”

„Cutia” de la mijlocul terenului

Fie că vorbim de Brighton care pe hârtie întră în teren într-un 4-2-3-1 / 4-4-2, de Manchester City care teoretic joacă 4-3-3 sau de Chelsea care în multe rânduri a evoluat într-un 3-4-3, sezonul 2022-2023 s-a remarcat prin pătratul pe care multe echipe încercau să-l formeze pe faza de posesie în centrul terenului. Fie că mijlocașii laterali intrau în centru, fie că unul din mijlocașii centrali urca între linii, antrenorii au încercat mereu să formeze superioritate în acea zonă a terenului și să-i ajute pe cei din teren să aibă mereu o soluție în plus de pasă. Comparativ cu tradiționalul și rigidul triunghi de pase oferit de 4-3-3 sau 4-2-3-1, „cutia” de la mijlocul terenului oferă trei variante de pase în jurul cercului de la centru sau șansa de a face câteva un-doi-uri spectaculoase cum vedeam la Brighton.

Revine moda atacanților clasici?

După câteva sezoane bune în care jocul principalelor echipe din Premier League era construit pentru a utiliza cât mai bine viteza și penetrarea jucătorilor din bandă și în care golgeterii campionatului erau de regulă atacanți laterali precum Son, Salah sau Mane, în sezonul acesta primii trei marcatori din Premier League sunt atacanți centrali. Haaland, Kaney și Toney au reușit împreună 86 de goluri.

De altfel, cred că aceasta e direcția în care se îndreapta multe cluburi cu pretenții și profilul de atacant care va fi căutat de cluburile de top: atacantul de tip „bestie”, care are un fizic bun, care e capabil să protejeze și să creeze spații ca False 9, dar în același timp să facă pressing agresiv, să fie rapid și să se demarce în profunzime. Haaland și Kane ne-au răspuns deja la toate întrebările. Liverpool îl pregătește pe Nunez pentru același lucru, Arsenal l-a ales pe Jesus, iar Ivan Toney era ultimul nume care ne arăta că e capabil să îndeplinească cerințele unui astfel de atacant. Isak și Sesko sunt alte nume care bat la ușă, senzația fiind că la cluburile mari nu va mai fi loc de un profil separat de False 9 și de atacant de careu, ci de un atacant capabil să le facă pe toate la fel de bine. Erik ten Hag n-a avut resurse financiare în iarnă pentru un asemenea jucător, așa că s-a ales cu Wout Weghorst, dar orientarea către acesta și felul în care l-a folosit pe olandez arată că și mangerul lui United se îndreaptă către aceeași direcție și căuta același profil de atacant, cum spuneam mai sus.

Personal, mutarea care mi-a plăcut cel mai mult din punct de vedere tactic în acest sezon a fost felul în care a fost folosit John Stones în ultimele luni. Am prins vremea în care libero-ul încă era la modă, dar nu țin minte să mai fi văzut un jucător care să se retragă în rolul de fundaș central când adversarul construiește pozițional și care pe posesie să urce atât de mult încât să facă superioritate numerică în aproape orice zonă a terenului.

La final, sunt curios să aflu ce credeți voi: ce trenduri tactice ați mai remarcat în acest sezon și ce credeți că ne așteaptă anul viitor?

Tiki Tackle a fost o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic. Am vorbit mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Toate cele 17 episoade pot fi găsite aici.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *