Tiki Tackle e o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic al Premier League. Ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Primul episod apărut săptămâna trecută poate fi citit aici: Tiki-Tackle #1: 9 detalii tactice de urmărit la debutul noului sezon de Premier League

Tiki-Tackle #2: Centralii” Cancelo și Walker rezolvă problema” Haaland

Ipoteză:: Se dă una bucată echipă tehnică căreia îi place un joc de posesie și pase scurte, se adaugă un vârf de clasă, dar căruia nu-i place să coboare prea mult între linii și care preferă angajări în adâncime.

Problemă: Cum împaci părțile de mai sus fără a sacrifica principiile de joc ale echipei?

Soluția lui Pep: Ocupi golul din spatele lui Haaland cu cei doi mijlocași centrali, cărora le ceri să stea 20m mai sus și le ceri fundașilor laterali să le ia locul în centru.

O idee ușor de gândit pe hârtie, care ne trimite cu gândul la celebra formație de joc W-M inventată de legendarul antrenor al lui Arsenal, Herbert Chapman. Au trecut 100 de ani de atunci (da, chiar 100), fotbalul s-a schimbat, iar toți oamenii din fotbalul actual ar fi zis că orice echipă decentă care știe să stea la „cutie” și să speculeze pe contraatac ar distruge orice tentativă de a aduce 2-3-5-ul la viață.

De-a lungul ultimilor ani, Pep Guardiola, Mikel Arteta și alții au mai încercat variații ale acestei așezări, de multe ori câte un fundaș lateral luând pe rând rolul de mijlocaș central, dar mai rar am văzut ca pe durata unui întreg meci, un antrenor să reușească să controleze autoritar o partidă cu ambii fundași de bandă în poziții atât de apropiate de cercul de la centrul terenului.

În partida din Community Shield cu Liverpool, Erling Haaland a înregistrat doar 16 atingeri și 7 pase reușite și deși mă gândeam că ”problema” nu-i la el ci la felul în care joacă echipa, nu mă așteptam ca Pep să vină cu ”soluția” atât de rapid. Cum anticipam în Tiki Tackle #1, nu a fost nevoie ca Haaland să se adapteze și să se transforme peste noapte într-un False nine, ci jocul echipei s-a adaptat.

Cu West Ham, în posesie, Cancelo și Walker au urcat într-o zonă centrală formând o linie de trei alături de Rodri; Foden și Grealish s-au lipit de benzile laterale ”întinzând” terenul la maxim, iar cei doi ”optari”, Gundogan și De Bruyne, au urcat 10-20 metri mai sus față de poziția lor obișnuită, sprijinindu-l pe Haaland din acele half-spaces, cum zic englezii.  Desigur, jucătorii Cetățenilor nu au rămas statici în această așezare, ba chiar formația W-M (2-3-5) le-a oferit o ușurință în a înterschimba pozițiile, în a debloca pressingul și în a scoate adversarii din pozițiile și indicațiile de marcaj pe care le primiseră de la vestiare.

Dacă am fi analizat separat harta atingerilor celor doi de mai jos, ne-ar fi fost aproape imposibil să ghicim că e vorba de doi fundași laterali. Ei bine, duminică seară pe Olympic Stadium din Londra, Cancelo și Walker nu doar că l-au ajutat pe Haaland să aibă un debut mai ușor, dar ne-au arătat nouă și cât de inflexibili suntem în gândire atunci când ne gândim la unele poziții de pe teren. De ce fundașii laterali trebuie doar să stea lipiți de bandă?!

Ăsta a fost Tiki Tackle #2 , al doilea episod dintr-o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic al Premier League. Seria e la început, iar forma articolelor se poate schimba în timp. Aștept comentarii și sugestii despre format și despre ce credeți că ar merita acoperit în articolele următoare. Până atunci, hai ai noștri!

La final, îți reamintesc că tot pe Tackle.ro poți citi despre unul din pionierii sistemului 2-3-5 și unul dintre cei mai mari vizionari din istoria fotbalului, Herbert Chapman – o minte sclipitoare.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *