Știam cu o lună înainte ca Manchester City să anunțe oficial transferul lui Erling Haaland că norvegianul va fi antrenat de Pep Guardiola în sezonul viitor. Trecuseră două săptămâni de când au apărut știri că Sadio Mane vrea să plece la Bayern Munchen atunci când a apărut știrea că s-a perfectat transferul. Cetățenii aveau nevoie de un vârf veritabil după despărțirea de Sergio Aguero, iar Bayern de o extremă top class.

Dar nu toate transferurile sunt previzibile, iar de-a lungul anilor Premier League ne-a adus nenumărate surprize. Pe Tackle.ro, trecem în revistă 10 din cele mai neașteptate transferuri din istoria Premier League.

1) Nolito la Manchester City

Nolito a fost al doilea jucător adus de Pep Guardiola la Manchester City (după Ilkay Gundogan). Spaniolul fusese o veche cunoștință de-a lui Pep, catalanul oferindu-i debutul lui Nolito în tricoul Barcelonei, cu mulți ani în urmă. Adus la 29 de ani pentru 15 milioane de euro, transferul lui Nolito de la Celta Vigo a surprins pe toată lumea și cum se așteptau mulți, spaniolul n-a rezistat mai mult de un sezon pe Etihad.

2) Victor Valdes la Manchester United

După ce evoluase aproape 20 de ani la toate categoriile de vârstă în tricoul lui FC Barcelona, Victor Valdes se decisese că are nevoie de o nouă provocare în 2014. Se înțelesese cu AS Monaco, dar o gravă accidentare la genunchi i-a făcut pe monegasci să renunțe la înțelegerea cu spaniolul. În toamna lui 2014, Manchester United i-a oferit lui Valdes șansa de a se recupera după accidentare în cadrul clubului englez, iar începând cu 2015, Diavolii i-au oferit surprinzător un contract pe doi ani.

https://twitter.com/Ejike_Alonso/status/1254871744101470210

3) Edgar Davids la Barnet

Ok, nu e Premier League, dar mutarea lui Davids în fotbalul englez a surprins pe toată lumea. Cu 74 de selecții în  naționala Olandei, cu Liga Campionilor și trei titluri în Serie A în palmares, Davids a uimit pe toată lumea când pe final de carieră a ales să meargă la Barnet, club din League Two (eșalonul al patrulea din fotbalul englez). Olandezul mai evoluase pentru doi ani pentru Tottenham, locuia deja cu partenera sa în nordul Londrei, așa că un rol de antrenor-jucător i s-a părut potrivit pentru finalul carierei de fotbalist. Deși era mijlocaș central, Davids a ales chiar să poarte tricoul cu numărul 1, (doar era șeful, nu?), un număr specific portarilor în sportul rege. Reputația olandezului nu a fost de mare ajutor pentru Barnet, clubul retrogradând din League Two la finalul sezonului.

4) Michael Owen la Stoke City

Michael Owen la Stoke. Antrenat de Tony Pullis. Ce-ar fi putut merge greșit? 😀

După trei ani la Manchester United, ajuns la 33 de ani, Owen a considerat că mai are benzină în rezervor și chef de fotbal și a ales să meargă la Stoke. “ I was asking myself ‘what the hell am I doing here?’ From the start, it was really hard to read Tony Pulis in terms of how he wanted to use me.”  Un Stoke care atingea ”apogeul” fotbalului  Lungă și pe a doua dus până la nivel de artă de Tony Pullis. În biografia sa, Owen  povestește cum trăia cu stupoare finalurile de meci când nu era băgat în seamă pe banca de rezerve de managerul galez al lui Stoke.

 As we sat in the dressing room after training one day, one of the older lads looked over and said with what felt like a degree of reverence: ‘What the hell is Michael Owen even doing in here?’ He was joking and being semi-serious at the same time. Regardless of what anyone thought, as weeks passed, I just sat on the bench while Peter Crouch and Jon Walters started up front. For some reason, Pulis just wouldn’t bring me on, even in obvious situations when we were 1-0 down and needing a goal. I kept asking myself the same question over and over again; how the hell can I not get into this team?”

5) Sol Campbell la Notts County

În august 2009, Sol Campbell a semnat un contract pe 5 ani cu Notts County, din League Two, păcălit de iluzia unui proiect care-l mai includea pe Sven-Göran Eriksson și în care se vorbea de investiții mari din partea unui grup de oameni bogați din Asia. Sol a ajuns să joace doar un meci, aventura sa durând doar câteva săptămâni, dându-și seama că totul e o păcăleală.  „I was being a mug in believing the club’s owners were ambitious billionaires who intended to take the club into the Premier League.”

6) Rio Ferdinand la QPR

La 36 de ani, după despărțirea de Manchester United (care nu i-a mai prelungit contractul), Rio nu era sigur dacă e momentul retragerii. Nu a ales să plece în MLS sau în Asia, ci a fost convins de vechiul său prieten Harry Redknapp să-i dea o mână de ajutor la QPR pentru a salva clubul de la retrogradare. Un singur sezon a jucat Ferdinand pe Loftus Road. Măcinat de accidentări, Rio a bifat doar 12 partide în triocul lui Queens Park Rangers, echipa terminând pe locul 20 în clasamentul Premier League.

https://twitter.com/FFSignings/status/1329542534520041472

7) Julio Cesar la QPR

La fel ca multe echipe nou promovate în Premier League, QPR a încercat să cheltuie sume mari pentru a atrage nume importante la club. Unul dintre ele a fost portarul brazilian Julio Cesar, care după 7 ani petrecuți în tricoul lui Inter a ales clubul de pe malul Tamisei. Brazilianul devenea al patrulea jucător din lotul lui QPR care avea un trofeu al Ligii Campionilor în palmares, după Jose Bosingwa, Park Ji Sung și Djibril Cisse. Chiar și așa, Queens Park Rangers nu a rezistat mai mult decât un sezon în prima divizie.

8) Jay-Jay Okocha la Bolton

Deși avea nenumărate oferte de la cluburi care se luptau pentru trofee, nigerianul a semnat după Mondialul din 2002 cu o echipă care își dorea doar salvarea de la retrogradare: Bolton Wanderers, trupă condusă de Sam Allardyce. Jay-Jay a devenit în scurt timp favoritul fanilor care își făceau tricouri cu mesajul ”Jay-Jay – so good they named him twice”. A devenit căpitan chiar din al doilea său sezon pe Reebok Stadium, iar recent Okocha a fost votat  cel mai bun jucător din istoria clubului.

https://twitter.com/OfficialBWFC/status/1405818252262100993

9) Renato Sanches la Swansea

După ce nu se acomodase în Germania unde beneficia de puține minute de joc, Renato Sanches, unul din cei mai talentați tineri jucători de pe glob a fost împrumutat la micuțul club din Țara Galilor, Swansea. Deși Lebedele erau apreciate pentru fotbalul frumos arătat în Premier League, aducerea lui Sanches pe Liberty Stadium a fost o adevărată surpriză pentru întreg fotbalul european. Porguthezul nu s-a acomodat nici în fotbalul britanic, doar 12 meciuri bifând pentru Swansea.

10) Roberto Mancini la Leicester

După Bruno (Brighton) și Fernando Hierro (Bolton), Mancini a fost cel mai vârstnic jucător care debutează în Premier League. La 36 și 54 de zile, după ce a jucat toată cariera în ”Cizmă”, italianul a decis că are nevoie de o nouă provocare, dar și de o experiență care să-l ajute în viitoare carieră de antrenor. “Roberto knows that he is 36 and that I am looking for his football knowledge, not his legs. He also understands that his role will be to help bring on the younger players and pass on experience to the strikers.” spunea Peter Taylor, managerul lui Leicester. Ani mai târziu, Mancini avea să-și adauge un titlu de campion în Premier League, cu Manchester City.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *