La capătul unei luni de mercato în care am văzut mutări importante, dar și enorm de multe zvonuri și speculații complet rupte de realitate, analizăm transferurile iernii în Premier League.

Aici găsești toate transferurile iernii în Premier League.

Cifrele ferestrei de transferuri din ianuarie, în Premier League

Aproape 300 de fotbaliști erau implicati în tranzacții în ianuarie 2016, dar 4 ani mai târziu… numărul transferurilor nu e nici la jumătatea acelei valori. Să planifice oare mai bine cluburile din Anglia transferurile dintre sezoane, acum că sunt obligate să-și facă toate cumpărăturile și să-și termine curățenia înainte de primul fluier al sezonului?

200 de milioane de Lire investite, puțin peste 45 încasate la nivelul întregului campionat – așa arată balanța financiară din PRemier league. Prin comparație, în ianuarie 2018, se investeau 500 de milioane și se încasau 430, cu jucători precum Diego Costa, Virgil van Dijk, Philipe Coutinho sau Aymeric Laporte aflați în tranzit. Per total, ianuarie 2020 a fost cel mai puțin spectaculos mercato din ultimii ani. Cel puțin… în Anglia.

În ciuda aparentei lipse de strălucire a echipelor din Anglia pe piața de transferuri a iernii, Premier League conduce în topul investițiilor și de data asta:

  • Serie A se apropie, cu 192 de milioane de Lire;
  • Bundesliga a investit 176, în total, aducând fotbaliști extrem de promițători, precum Haaland (Dortmund), Olmo (RB Leipzig) sau Palacios (Leverkusen);
  • În La Liga s-au investit 115 milioane de Lire, atât Real Madrid cât și Barcelona orientându-se pentru viitor;
  • Ligue 1 a totalizat 108 milioane în investiții, fără vreun transfer făcut de PSG!

Bruno Fernandes este cel mai scump fotbalist transferat iarna asta în toată lumea (55 de milioane de Lire și Sporting va încasa un milion în plus pentru fiecare 5 meciuri în care va fi titular fostul lor căpitan), iar în top 10 mai intră Bergwijn de la Tottenham, Berge de la Sheffield United și Bowen de la West Ham.

Plusuri

+ Bruno Fernandes la Manchester United. Pogba e dat dispărut de ceva vreme, iar McTominay e accidentat, așa că fanii lui United s-au obișnuit să vadă o linie de 3 la mijloc compusă din Fred (piesa de bază) și doi dintre: Matic, Mata, Lingard și Pereira. Bruno Fernandes reprezintă un upgrade uriaș, pentru că poate ocupa rolul din spatele vârfului/vârfurilor (dacă va continua OGS cu 3-5-2, cât lipsește Rashford). Știe să marcheze, să paseze, să recupereze. E fotbalist, iar United îl va folosi, fără menajamente, chiar din primul meci.

+ Tottenham. Eriksen, plecat la Inter, alături de jumătate din fotbaliștii din Premier League de care nu avea nevoie nimeni, a fost înlocuit imediat prin transferul definitiv al lui Lo Celso. Mourinho l-a mai primit cadou și pe Steven Bergwijn de la PSV, care a marcat 6 goluri și a dat 13 pase decisive în acest sezon, în Olanda, plus un mijlocaș defensiv portughez (Gedson Fernandes), cu mare potențial. Aproximativ 35 de milioane investite, doi jucători noi și puțină curățenie (Rose și Walker-Peters trimiși în împrumuturi). Tottenham s-a mișcat bine, dar are o mare slăbiciune până la finalul stagiunii. De aceea avem și secțiune de minusuri.

+ Arsenal. Prima problemă, după recuperarea ideii de deminitate, pare să fi fost, măcar temporar, rezolvată: există opțiuni în apărare. Arteta are acum o alternativă la Mustafi (Pablo Mari, împrumutat de la Flamengo) și una la Bellerin (Cedric Soares, campion european cu Portugalia, împrumutat de la Southampton). Puteau fi mai decisivi în ianuarie? Da, dar Arteta pare să aibă mandat de reconstrucție și abia la vară, susținut de munca din sezonul actual, va putea transforma echipa. Iar atunci sunt sigur că vor fi cel puțin două transferuri definitive importante: un fundaș central (dacă nu cumva confirmă Pablo Mari) și un fotbalist de clasă la mijloc.

+ Sander Berge la Sheffield United. Unul dintre cei mai talentați închizători tineri din fotbalul mondial a ajuns la United, doar că… în Sheffield. Sander Berge are 21 de ani și deja peste 150 de meciuri la Genk și la Valerenga, plus 20 de apariții pentru naționala de seniori a Norvegiei. Este cel mai scump fotbalist cumpărat vreodată de Sheffield United, suma de transfer fiind 22 de milioane de Lire!

+ Alexis Mac Allister la Brighton. În ciuda numelui, vorbim despre un argentinian care a jucat la Boca Juniors din vara trecută, fiind împrumutat de Brighton care-l cumpărase în ianuarie 2019 de la Argentinos, echipa unde s-a lansat. Pentru Boca a jucat de 18 ori, are două goluri marcate și 5 pase decisive. A fost titular în ambele manșe din semifinala de Copa Libertadores, pierdută în fața lui River Plate. Brighton tocmai și-a adus la vatră un fotbalist creativ care cred că se potrivește perfect stilului impus de Potter. Mijlocaș ofensiv, 21 de ani, abia începe să-și facă un nume.

+ Minamino la Liverpool. Un fotbalist bun, luate devreme în ianuarie, pe bani puțini (7 milioane de Lire). Liverpool s-a concentrat pe fotbal mai mult decât pe transferuri luna asta și asta… se vede.

Categoria plus și minus

Manchester City. Niciun fotbalist adus de Cetățeni poate fi un semn că urmează să plece Guardiola din vară, dar și că nu are de ce să se grăbească clubul, titlul fiind deja pierdut (19 puncte de recuperat în 14 etape, în fața unei echipe care n-ar nicio slăbiciune și e neînvinsă de mai mult de un an, în campionat). Cu fotbaliști importanți reveniți după accidentări, Guardiola se va lupta pentru Liga Campionilor, iar transferurile serioase vor veni din vară. La fel și curățenia.

Odion Ighalo. Să ne înțelegem: Ighalo nu e un fotbalist slab (peste 15 goluri în ultimele 4 sezoane, dintre care două în Anglia și două în China). United nu avea acest gen de atacant în lot și un manager versatil ar fi avut nevoie de el pentru a putea avea și un plan B. Că Solskajaer nu e un manager versatil și că Manchester United trebuie să fie mai ambițioasă decât să împrumute din China… asta e altă discuție. Să ajungi de la Haaland la Ighalo, în câteva săptămâni, spune multe despre potența clubului pe piața transferurilor.

Faptul că Newcastle a făcut transferuri. În ciuda faptului că echipa lui Steve Bruce îl are ca patron pe Mike Ashley, Newcastle are 3 jucători noi în lot. i-a împrumutat pe Lazaro de la Inter și pe Bentaleb de la Schalke pentru a-și continua sezonul peste așteptări avut până acum. Un atacant însă, tot nu au luat, chiar dacă Joelinton a marcat un gol în campionat tot sezonul…

Minusuri

– Leicester. Un fundaș central de rezervă pentru Soyoncu și Evans (Bennet, de la Wolverhampton), asta a adus echipa care se bate la locurile de Liga Campionilor cu Manchester City, Chelsea, Manchester United și Tottenham…

– Chelsea. Albaștrii au reușit mai multe transferuri în vară, când erau sub embargo de transferuri, decât în ianuarie. În vară a venit Pulisic, deja cumpărat de la Borussia Dortmund în ianuarie 2019 și împrumutul lui Kovacic a fost făcut permanent pentru că s-a putut (fotbalistul era deja înregistrat de club). În plus, Lampard și-a păstrat în lot fotbaliști precum Abraham (golgeterul echipei), Mount sau Tomori, care fuseseră împrumutați în sezoanele trecute. Cu un prim 11 revigorat, Chelsea a mers peste așteptări și a profitat de eșecurile adversarelor din Big 6, fiind pe locul 4, cu 14 etape rămase de jucat. Ianuarie ar fi fost momentul perfect pentru a lua un atacant (pentru că o accidentare a lui Abraham aruncă în aer orice calcul pentru obiectiv), dar clubul londonez nu a făcut nimic. Vânat de reporteri, de Deadline Day, Lampard și-a exprimat dezamăgirea și îngrijorarea:

I’m looking at it with my business head on and looking around us in the table, Manchester United obviously have signed a big, world-class player in my opinion. And the teams around us, Sheffield United have made some fantastic signings,Tottenham have signed a few, and again, they are not far behind us.

– Înlocuitorul lui Harry Kane. Nu există. De pe 1 ianuarie e accidentat Kane și e foarte probabil să nu-l mai vedem pe teren în acest sezon și nici la EURO 2020. Kane nu are un înlocuitor în lotul lui Spurs, iar echipa lui Levy, deși a avut obiectivul clar de a aduce un atacant, nu a făcut asta. S-a vorbit de Piatek, dar polonezul a trecut, până la urmă, de la AC Milan la Hertha Berlin. Willian Jose de la Sociedad și Ze Luis de Porto au fost alte opțiuni, dar se pare că Mourinho va fi nevoit să joace cu Moura vârf până revine Kane.

– Everton. Nicio achiziție… Dacă o mai fi adevărat și că Everton ar fi refuzat o ofertă de 80 de milioane de Lire pentru Richarlison (venită de la Barcelona), atunci e posibil ca partea albastră din Liverpool să fie în complet alt film.

– Bournemouth. Pericol de retrogradare pentru o echipă care a câștigat doar de 3 ori în ultimele 4 luni de campionat? Nicio prolemă, nu avem nevoie de nimic! OK, succes…

Un prim 11 al fotbaliștilor transferați în Premier League iarna asta?

Da, sigur, 4-2-3-1:

Randolph (West Ham)

Soares (Arsenal), Pablo Mari (Arsenal), Bennet (Leicester), Rose (Newcastle)

Berge (Sheffield), Fernandes (Man United)

Bowen (West Ham), Minamino (Liverpool), Bergwijn (Spurs)

Ighalo (Man United)

Cine crezi TU că a făcut cele mai bune afaceri pe piața transferurilor din ianuarie?

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *