Știri

Wan-Bissaka, de la “puștiul ăla ieftin la Fantasy” la certitudine în Premier League

Mândria Croydon-lui

Cu fix un an în urmă, câți dintre noi măcar auziseră de Aaron Wan-Bissaka?! Puștiul născut în sudul Londrei a trecut prin una din cele mai surprinzătoare ascensiuni în Premier League, facând în câțiva ani pasul de la atacant la echipele de tineret ale lui Crystal Palace la unul din cei mai puternici fundași dreapta din Europa. Ce poate fi mai frumos atunci când un copil crescut la câțiva kilometri de stadon se impune la clubul la care cândva doar visa să ajungă?

Recrutat la 11 ani de cei de la Crystal Palace direct de pe terenurile din Croydon, englezul cu origini congoleze a jucat ani buni atacant la grupele de copii, fiind apoi mutat în flancuri de antrenorii de la U-18. Cum se întâmplă des la cluburile mari, la unul din antrenamentele lui Palace din urmă cu trei ani au fost chemați câțiva puști de la ”tineret”, printre care și Aaron.

”I don’t understand how you can go from a winger to a right-back.. do you know what I mean? ‘Cause he’s so good at defending and yeah, I think that’s his natural position.” (Wilfred Zaha despre Wan-Bissaka)

Miuța împotriva lui Zaha – momentul cheie

Complet întâmplător, pentru a completa cele 22 de locuri, englezul a fost pus să joace fundaș dreapta într-un meci amical 11 vs 11 pe un teren mai scurt, iar adversarul direct era chiar Wilfred Zaha, cunoscut pentru abiltățile sale în dueluri 1 vs 1. Spre frustrarea lui Zaha, ivorianul nu a trecut nici măcar o dată de Wan-Bissaka, iar asta n-a trecut uitat cu vederea de către staff-ul lui Palace. Aaron avea să fie chemat tot mai des să se antreneze cu echipa mare, iar antrenorul de la U-23 a primit indicații clare legate de noua poziție pe care trebuie să fie folosit englezul: fundaș dreapta.

La începutul lui 2018, cu Joel Ward și Martin Kelly accidentați, Roy Hodgson rămăsese fără soluții și inevitabil s-a orientat către Wan-Bissaka, puștiul născut în Croydon antrenându-se deja cu echipa mare încă din timpul scurtului periplu al lui Frank de Boer. Debutul a fost chiar pe Selhurst Park, stadionul unde cândva Aaron doar visa să evolueze. Doar un gol marcat de Harry Kane în minutul 89 a făcut ca debutul lui Aaron să nu fie acompaniat de un clean-sheet.

It started on the Friday I went into the Analysis room, and checked the board – and my name wasn’t on the bench. I looked up and saw it in the right-back position. I was shocked, nerves kicked in. I was playing against Tottenham the next day. It’s a big thing for me, Palace are my local team. I aim to build a future with this team and to see where it takes us.” (Wan-Bissaka despre debutul său)

Sigur pe el în defensivă, prudent pe faza de atac, puștiul a fost păstrat de Roy Hodgson în primul unsprezece, iar acesta n-a dezamăgit. Au urmat două prestații excelente împotriva lui United și Chelsea, o primă convocare la naționala de tineret a Angliei, iar fanii lui Palace l-au votat jucătorul lunii martie. În doar două luni de la debut, puștiul născut în Croydon își trăia visul.

“It was always something you thought about with Aaron, because he was so disciplined defensively. I coached him initially at U16 level and then had him again at U23s and he had a defensive mindset. He also had these long legs and made good recovery runs, so the ability to make the change was there.” (Richard Shaw, antrenorul CPFC de la U-23)

”Ăla ieftin la Fantasy…”

Începutul actualului sezon l-a găsit titular la Palace, iar debutul a fost cum nu se poate mai bun. Victorie, pasă de gol și clean-sheet, în deplasare pe Craven Cottage. Deși puțini îl văzuseră pe teren, amatorii de Fantasy Premier League l-au luat rapid sub lupă pe englez. Evaluat la 4.0 milioane de lire, Aaron era alături de Jan Bendarek, Martin Kelly sau Yohan Benalouane, printre cei mai ieftini apărători din FPL. Față de restul, puștiul lui Palace avea avantajul că juca titular meci de meci, iar uneori o făcea chiar excelent, devenind încetul cu încetul un cult-hero printre amatorii jocului.

Titular în 22 de meciuri în Premier Leaugue, Wan-Bissaka e al treilea în campionat în topul celor mai multe tackling-uri reușite pe meci (3.6), iar din 83 de încercări ale adversarilor de a-l dribla, doar 6 au fost cu reușită, însemnând o rată de succes de 92,8% pentru jucătorul lui Palace. Pe aici nu se trece!

Prezent și viitor

Deja un titular incontestabil în trupa care în acest sezon a primit mai puține goluri decât Manchester United, Wan-Bissaka a semnat recent un nou contract cu Palace, valabil până în 2022, dar multă lume se întreabă cât timp va mai trece până când vor curge ofertele pentru puștiul din Croydon. Aaron are multe meciuri în care dă impresia că e de netrecut, iar la doar 21 ani, nu are cum să nu fie o țintă pentru orice club cu ambiții din Premier League.

”Sky is the limit” pentru Wan-Bissaka, un jucător care a avut o ascensiune fanstastică în ultimul an, poate cea mai mare din fotbalul englez, alături de un alt fundaș dreapta britanic, Trent Alexander-Arnold, și el o mândrie a comunității sale locale. Cu Kyle Walker, Kieran Trippier, Alexander-Arnold, Walker-Peters și Wan-Bissaka, englezii au postul de fundaș dreapta asigurat pentru cel puțin un deceniu.

surse:

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close