Fotbalul în a doua zi de Crăciun e o tradiție veche cam… cât fotbalul însuși în Anglia. Am explicat aici ce înseamnă fotbalul de Boxing Day și în continuare vă facem poftă de fotbal presărat printre cozonaci și alte necazuri gastrice, mai ales că vom avea 9 meciuri din 10 transmise de Eurosport în a doua și a treia zi de Crăciun.
Leicester – Manchester United, sâmbătă, 14:30
Leicester – Man United va rămâne mereu un meci special pentru că într-un astfel de duel, în septembrie 2014, am auzit pentru prima oară de un fotbalist pe nume Jamie Vardy. Atunci, împotriva unor Diavoli care aliniau un trio ofensiv Di Maria, Falcao, van Persie, nou promovata Leicester întorcea de la 1-3 și câștiga cu 5-3, cu un gol, un assist și două penalty-uri obținute de… Jamie Vardy. De fapt, atunci a fost singura victorie a Vulpilor împotriva lui United din ultimii 22 de ani. Băieții lui Solskajaer nu știu decât să câștige (și să răstoarne scoruri) în deplasare, iar apărarea nu prezintă interes pentru Diavoli (7 goluri încasate în ultimele 5 etape), așa că e foarte probabil ca echipa care a înscris cele mai multe goluri din penalty în campionat… să o faca din nou. Fotbaliștii de urmărit sunt suspecții de serviciu, Vardy și Fernandes, dar forma bună în care a intrat și Martial poate fi acel plus care va face rocada între locurile 2 (Leicester) și 3 (Manchester United) din Premier League. (Vlad Bogos)
Aston Villa – Crystal Palace, sâmbătă, 17:00
Fără-înfrângere-în-decembrie primește vizita lui fără-victorie-în-decembrie. Aston Villa nici gol n-a luat (încă) luna asta și îl are decar, căpitan și talisman pe cel mai fotbalistul care a creeat cele mai multe ocazii de gol (exceptând fazele fixe, pe care, brusc, le-a pierdut în favoarea lui El Ghazi) din top 5 campionate din Europa. Evident, Jack Grealish. Pentru Palace revine Benteke, fotbalist care surprinde nu doar prin faptul că încă mai e titular la o echipă de Premier League, în atac, având 6 goluri marcate în ultimele 3 sezoane, ci mai ales prin faptul că… a început să marcheze înainte să încaseze un cartonaș roșu. Aston Villa pare ușor favorită, dar Crystal Palace e mereu acel cadou misterios de sub brad: poate fi o cutie cu pijamale și șosete sau… un PlayStation 5. (Vlad Bogos)
Fulham – Southampton, sâmbătă, 17:00
Fulham – Southampton ar putea fi un meci echilibrat în Premier League într-un sezon oarecare din ultimii 20 de ani, în care ambele echipe s-au aflat mult timp în prima ligă. Acum, însă, Fulham va primi vizita unei echipe care se află într-un vârf de formă evident sub comanda lui Ralph Hasenhuttl. După egalul cu Arsenal și înfrângerea la limită cu Man City, Southampton vine la Londra de Boxing Day cu un singur obiectiv – cele trei puncte. Fulham se află în zona retrogradării, iar acest tip de meci este cel în care echipa lui Scott Parker va trebui să ofere mai mult. De urmărit dacă va putea, sau dacă Southampton – cel mai probabil din nou fără Danny Ings – este o nucă prea tare în cozonacul de Crăciun. (Dan Dracea)
Arsenal – Chelsea, sâmbătă, 19:30
Reeditarea finalei FA Cup de sezonul trecut nu va avea aceeași sclipire precum alte derby-uri londoneze între roșii și albaștri. Este, însă, unul dintre cele mai interesante meciuri ale etapei. Arsenal, sub Mikel Arteta, trece prin vremuri nemaiîntâlnite de către editorii Tackle.ro. Fără succes și cu doar un punct câștigat în ultimele cinci partide, tunarii au în față un adversar care este dificil chiar și în vremurile normale – dar acum?! Chelsea, pe de altă parte, este o echipă inconstantă. Înfrângerile cu Wolves și Everton au mai tăiat din elanul londonezilor, dar chiar și așa, ei sunt de departe favoriți în acest derby după nume, meci ușor după realitate. De văzut dacă totuși Arsenal se poate mobiliza exemplar într-un meci de o asemenea anvergură. O victorie de Boxing Day ar putea reaprinde flacăra în cadrul echipei lui Arteta, care l-ar putea folosi tocmai pe Willian drept catalizator, împotriva fostei sale echipe. (Mihai Ianoși) (Dan Dracea, că Ianoși s-a trezit târziu)
Manchester City – Newcastle, sâmbătă, 22:00
Oricine joacă FPL de mai câțiva ani își va aduce aminte cu nostalgie mereu de un Manchester City – Newcastle în care Aguero a marcat 5 goluri, în vremurile când Cetățenii demantelau echipe la micul dejun și prânz, după care aveau timp să rănească sentimentele jucătorilor de Fantasy la cină. Între timp, City nu mai înscrie la fel de ușor și are un atacant cu COVID (care-s șansele să fie Jesus confirmat cu virusul tocmai de Crăciun?) și pe golgeterul all-time al clubului care a jucat doar 123 de minute în campionat tot sezonul. Cu un singur gol primit în ultimele 5, Man City nu ar avea de ce să se teamă prea tare de Newcastle, trebuie doar să găsească pe cineva să-i finalizeze gândirea lui De Bruyne. Sterling, Mahrez, poate puștiul Torres? De partea cealaltă, Callum Wilson pare că va fi primi un meci de pauză de la Steve Bruce, care știe că nu poate avea mari așteptări de puncte de la acest duel. (Mihai Ianoși) (Vlad Bogos, că Ianoși s-a trezit târziu)
Sheffield United – Everton, sâmbătă, 22:00
Un meci similar la prima vedere cu cel dintre Fulham și Southampton. Sheffield este „lanterna roșie” a campionatului după o treime din el disputată, în timp ce Everton s-a ridicat la un nivel peste așteptări în această primă parte a sezonului. Seria de trei victorii la rând a oaspeților este impresionantă nu numai grație punctelor câștigate, care i-au propulsat pe locul patru, ci și prin numele echipelor învinse – Chelsea, Leicester, Arsenal. Dacă Sheffield va dori să emite vreo pretenție în fața oamenilor lui Carlo Ancelotti, va trebui să găsească – CUMVA – jocul de sezonul trecut, când puterea defenisvă a echipei era uneori suficient de mare pentru a pune probleme și celor mai bune echipe din campionat. Greu de crezut că vom asista însă la un miracol de Crăciun. (Dan Dracea)
Leeds – Burnley, duminică, 14:00
Două din echipele cu cele mai contrastante stiluri de joc se întâlnesc pe Elland Road. Leeds a marcat de 3 ori mai mult ca Burnley în acest sezon, dar a primit cu 11 goluri mai mult. Doar 2 locuri le despart în clasament, iar forma bună a trupei lui Sean Dyche (2 victorii și 2 egaluri în ultimele 4 partide) probabil nu va fi motiv de îngrijorare pentru Marcelo Bielsa, care va pregăti meciul în stilul obișnuit. Leeds a pierdut 3 meciuri în ultimele 4 etape și are nevoie de victorie pentru a se îndepărta de zona nisipurilor mișcătoare. Vor reuși însă Albii să doboare fortăreața lui Dyche care a arătat tot mai solid în ultimele etape? (Alex Avram)
West Ham – Brighton, duminică, 16:15
Cu un joc de fotbal plăcut ochiului, Brighton câștigă simpatizanți, dar pierde puncte. Au trecut mai mult de 5 etape de la ultima victorie a Pescărușilor, iar Brighton e doar la 2 puncte deasupra primului loc retrogradabil. Maupay, Welbeck, Connolly au fost încercați pe rând în avanposturi, dar ineficiența atacanților rămâne principala problemă pe care trebuie să o rezolve Graham Potter. Dincolo, David Moyes pare să fi renunțat la 5-4-1-ul care i-a adus rezultate importante în prima parte a sezonului, surprizând (neplăcut) cu un 4-2-3-1 în ultimele etape. Să profite Brighton de schimbările de ordin tactic de la West Ham? (Alex Avram)
Liverpool – West Brom, duminică, 18:30
Lucrurile par să reintre pe direcția dorită de cormorani, după un start de sezon cu o serie de poticneli mai mult sau mai puțin așteptate. Într-o ediție recentă de podcast am oferit câte o slăbiciune pentru fiecare echipă din tradiționalul Big Six, slăbiciune care i-ar împiedica să câștige campionatul. Pentru cormorani s-a vorbit în unanimitate de fragilitatea lotului din pricina accidentărilor. De atunci, băieții lui Klopp au mers ‘ceas’ în pofida absențelor și tronează pe primul loc de sărbători. Mai mult, după refacerea lui Keita sau Ox, echipa de pe Anfield a reprimit zilele trecute la antrenamente câțiva dintre indisponibili: Thiago, Milner și Shaqiri. Astfel, vizita lui Big Sam pe Anfield poate fi abordată cu opțiuni multiple, în special pe faza ofensivă, lucru deloc încurajator pentru oaspeți. Ar trebui să fie simplu, nu? (Mihai Rotariu)
Wolverhampton – Tottenham, duminică, 21:15
Nuno ‘Spiritul Sfânt’ a cam păcătuit etapa precedentă, când s-a lansat într-un atac ciudat împotriva arbitrilor. Ceea ce a părut bizar în acest episod a fost vehemența cu care a făcut-o, deși în alte partide echipa sa a fost mult mai dezavantajată. Explicația este simplă: orice decizie defavorabilă cântărește mai puternic acum, când absențele din lot îi fac pe lupi mult mai vulnerabili. De acest lucru poate profita chiar vulpea de Mourinho, care are nevoie groaznică de victorie, după ce a colectat doar un punct în ultimele 3 partide. Spurs a ajuns de pe 1 pe 6 în doar două etape și, fără o victorie de Boxing Day chiar o să arate ca niște ponei într-o cursă de cai, așa cu glumea Jose deunăzi. (Mihai Rotariu)
Tradiționala bucată cu plusuri și minusuri vine luni de dimineață, iar luni seara deja începe ultima etapă din Premier League înainte de… Brexit.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.