L-am provocat pe George Pîrcălabu, campionul comunității Premier League România la Fantasy Premier League 2017/2018, să-și formuleze regulile pentru succes în FPL.

Mai sunt câteva zile și va începe o nouă ediție de Premier League și automat un nou sezon de Fantasy Premier League, jocul care ne obsedează pe atât de mulți dintre noi! Doar ce am scris cuvântul Fantasy și deja ai obișnuitele dulci bătăi de cap: pe cine să cumpăr, pe cine să pun căpitan, va marca Kane în august, se merită să îl iau pe „y” doar pentru că a marcat 4 goluri într-un amical împotriva unei echipe din a treia ligă din Spania, etc.

Vezi aici situația drepturilor TV din România pentru marile campionate ale Europei, inclusiv Spania!

Pasiunea mea pentru joc a crescut an de an fiind direct proporțională cu interesul pentru Premier League și atinge cote foarte mari: sunt manager în FPL de șase sezoane, iar în ultimul sezon i-am acordat o atenție mai mare jocului și am fost răsplătit cu o clasare finală în top 10k din aproximativ 5 milioane de oameni (n.r. și titlul de campion al comunității Premier League România).

Sunt conștient că multe persoane au strategii diferite pentru un rank cât mai bun la finalul campionatului însă următoarele sfaturi eu le consider „must-know” pentru un manager bun de FPL care vrea să își învingă prietenii în ligile private și un overall cât mai bun:

Uită-te la cât mai multe meciuri din Premier League!

Da, asta este prima regulă, una banală dar cea mai importantă. Sunt mulți oameni care se uită poate la meciul echipei favorite și doar la rezultatele celorlalte meciuri și deja s-au decis ce transferuri să facă pentru echipa de fantasy. Să ne imaginăm că acestea au fost unele din rezultate: Newcastle 2– 1 Burnley, Manchester City 2 – 0 Huddersfield și Crystal Palace 0 – 1 Arsenal. Joselu a marcat împotriva lui Burnley și următorul meci joacă împotriva lui Huddersfield iar Arsenal nu a primit gol dar tu îi ai echipa pe Zaha și Mee, care și-a mai dat și autogol bietul de el, drept urmare îi cumperi pe Joselu și Bellerin în locul lor plus un hit (- 4 puncte).

Dacă te-ai fi uitat la meciuri atunci ai fi observat că Joselu a avut un joc foarte slab, aproape invizibil iar golul l-a dat din 2 metri cu poarta goală și a fost schimbat în min 61, defensiva lui Burnley a arătat bine iar Mee în ciuda autogolului a avut 2 faze periculoase în careul advers unde putea marca cu capul, Zaha a trecut foarte ușor de Bellerin de nenumărate ori fiind cel mai periculos om al lui Palace dar faptul că Leno a avut câteva parade bune și Benteke fiind un ratangiu de prima clasa, echipa lui Hughes nu a putut marca atunci.

Cum vrei să fi un manager mai bun într-un joc de tip fantasy despre fotbal dacă nu te uiți la fotbal? Judecă jucătorii și echipele după ce îi vezi cu proprii tăi ochi! Cu cât vezi mai mult, cu atât vei știi mai multe despre forma și calitatea echipelor iar asta te va ajuta enorm în luarea deciziilor în FPL. Cum spunea o mare cântăreața: „Watch N Learn” – Rihanna, 2011.

Știu că nu poți să te uiți la toate meciurile full ale unei etape (nici eu nu o fac), poate doar 3-4 meciuri. Dar uită-te la rezumatele jocurilor atunci. Recomand emisiunea „Match of the day” de pe BBC, pe care o găsești online a doua zi după difuzare și în care poți vedea două ore de fotbal din Premier League cuprinzând rezumatele partidelor din ziua respectivă, analizate de foști jucători precum Gary Lineker, Alan Shearer, Ian Wright și mulți alții. Doar după ce vezi rezumatele tuturor meciurilor poți să te uiți la statistici pe Flashscore, Understat sau WhoScored.

Informația este cheia pentru succes în Fantasy Premier League!

Ai mai auzit despre asta dar informația este putere, poți să ai un avantaj enorm față de ceilalți manageri și o găsești pe internet. În primul rând este esențial să știi în ce constă jocul, care este sistemul de punctare, ce sunt chip-urile etc. Pe acestea le poți găsi aici în limba română și aici în engleză.

Fii la curent cu ultimele știri, transferuri, conferințele de presă ale antrenorilor, formații folosite în presezon, accidentări ale jucătorilor s.a.m.d. Recomand ca surse BBC, The Guardian și NewsNow, iar pentru informații despre starea medicală a jucătorilor puteți să îl urmăriți și pe acest om pe Twitter.

Dacă deadline-ul până când puteți face schimbări pentru etapa respectivă de FPL este sâmbătă atunci așteptați până vineri seară până să vă pregătiți echipa. Joi și vineri toți antrenorii susțin conferințele de presă iar atunci poți să afli dacă un jucător s-a accidentat și nu va juca, cât va timp va lipsi, posibile zvonuri despre echipele de start.

Vrei informații gen „cei mai buni jucători din FPL”, „top cei mai buni portari care nu vor lua gol nici dacă sunt legați la ochi” , „jucători esențiali de la Cardiff”, „joacă doar formația asta și vei câștiga”, „pune-l pe fundașul X căpitan deoarece va da hattrick etapa asta” atunci la o simplă căutare pe Google și pe Twitter vei găsi categoria asta de articole, dar nu recomand să faci asta. Dacă te-ai uitat la meciuri, știi de ce sunt în stare jucătorii atunci nu ai nevoie de astfel de articole. Vei regreta mult mai mult că ai mers pe recomandarea de jucători ale unui individ de pe internet decât să ai încredere în propriul tău instinct.

Acum îmi voi contrazice puțin ultimul paragraf și îți spun că există postări mai detaliate si bune despre FPL pe Reddit și pe FFS, dar trebuie să știi să extragi postările acceptabile care chiar te vor ajuta din sumedenia de mesaje banale. Eu prefer să citesc sfaturi despre potențiali jucători ale unei echipe de la suporterii grupării respective, pentru ca aceștia își cunosc propria echipa, au urmărit meciurile întregi ale ei și poate îmi vor oferi câteva „insights”. Dar nu uita că majoritatea fanilor sunt subiectivi și „gândesc” cu inima. Poate ți-l vor oferi pe tavă de exemplu pe Michael Keane ca fiind cel mai bun fundaș 5.0 dar dacă ai urmărit puțin rezultatele din presezon ale lui Everton și ai fi văzut câteva goluri primite atunci știi că fundașul a dormit pe el la câteva din ele.

Points>pounds și form>fixtures

Ultimul sfat care este menționat rar pe site-urile de mai sus și puțini îl aplică este „points>pounds and form>fixtures”.

Nu cumpăra/pune căpitan un jucător doar pentru că valorează mai mulți bani ci pe cel care crezi că îți va aduce mai multe puncte! Sau poate ai văzut pe site-ul oficial și pe FPLstatistics.co.uk că un anume jucător *cough* Joselu *cough* a fost cumpărat de sute de mii de manageri după ce a marcat un gol și vrei îl ai în echipa cât mai devreme înainte să fie scumpit cu 0.1 sau 0.2 . Iar tu urmărești să faci profit pe viitor de pe urma lui, să iți cresti team value. Tu poate o să faci profit (presupunem că l-ai cumpărat când costa 5.0, el a crescut la 5.2 iar peste 3 etape , în timpul cărora Joselu a fost inexistent, o să îl vinzi și o să faci 0.1 profit) DAR în schimb adversarii tăi au făcut multe puncte în acest timp de pe urma jucătorului pe care tu l-ai vândut pentru Joselu.

Este de preferat să ai în echipa jucători (mai ales mijlocași și atacanți) care sunt în formă și care au potențialul să îți aducă puncte în următoarele meciuri indiferent de adversari. Forma unui jucător oscilează pe parcursul campionatului deci trebuie să analizezi bine când îl cumperi: revenim la exemplul cu Zaha care a jucat bine cu Arsenal și în al doilea meci să spunem că a dat 2 goluri împotriva lui Southampton. Decizi să îl cumperi și jucătorul lui Palace marchează încă o dată în următorul meci dar apoi vezi că urmează să joace împotriva lui City, Spurs și Chelsea. Nu îl vinde imediat doar pentru că urmează să joace împotriva unor echipe din Top 6. Ai văzut că Zaha este într-o formă de invidiat iar cei 3 granzi încă au carențe în apărare. Chiar dacă Palace o să piardă următoarele meciuri , Zaha este capabil să îți aducă o porție decentă de puncte ( un gol și un assist din 3 meciuri grele ar fi ok). Caută jucători în formă și care sunt în stare să își mențină forma în detrimentul celor „one-week wonderers”!

Ce mai cauți aici ? Du-te și pregătește-ți echipa ! Baftă!

sursa foto: Standard.co.uk

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.