Mai marii fotbalului european, s-au reunit săptămâna trecută la Bruxelles, unde președintele UEFA, slovenul Aleksander Ceferin, alături de președintele Asociației cluburilor europene de fotbal, ECA, italianul Andrea Agnelli (președintele lui Juventus), au convenit că proiectul susținut de ECA este un science-fiction puțin probabil să se realizeze vreodată. Așadar, dragă Superliga Europeană, ne-a părut bine să te dezbatem, dar e timpul să-ți spunem adio. Totuși, întâlnirea din Belgia a scos la lumină alte câteva idei de revloționare a fotbalului european la nivel de cluburi. Bine ai venit, Super Champions League!

Pe ușa pe care iese Superliga Europei, se strecoară un alt proiect grandios denumit „SuperChampions League”, o competiție ce se aseamănă cu formatul din Liga Națiunilor, noua compeție implementată deja de UEFA în toamna aceastui an, pentru echipele naționale de pe Continent.

Ce aduce nou Super Champions League față de Champions League și de Europa League?

Începând cu anul 2024, ar urma să avem 3 trei competiții europene intercluburi, toate 3 cu câte 32 de echipe la start: Liga A, Liga B și Liga C. Prima ar urmă să se numească Champions sau SuperChampions League, cea de-a două ar rămâne sub denumirea de Europa League, în timp ce pentru celei de-a treia încă i se caută un nume (sugestia noastră fiind Tackle League). Până aici nu e nimic prea nou, până nu demult Europa având tot 3 competiții europene: Cupa Campionilor, Cupa Cupelor și Cupa Uefa.

Noutatea o reprezintă zilele în care urmează să se dispute aceste competiții, ceea ce ne dezvăluie avengura pe care ar urmă să o ia aceste noi afaceri gigantice bazate pe pasiunea noastră pentru fotbal.

În acest moment, proiectul prevede că jocuri din cadrul acestor competiții aibe loc în weekend, în zilele de sâmbătă și duminică, zile rezervate, în mod tradițional, campionatelor naționale! Asta ar implica o rocadă între zilele de disputare a competițiilor naționale și cele de disputare a noilor competiții europene, campionatele interne urmând a avea loc la jumătatea săptămânii.

Ce efecte ar avea această schimbare a zilelor de disputare a competițiilor asupra celorlalte echipe?

În ultimii ani, sumele provenite din drepturile de televizare din Champions League au crescut considerabil, în timp ce încasările cluburilor din aceleași surse, pentru campionatele naționale s-au menținut la același nivel sau au scăzut (excepție făcând Anglia, unde contractele de televizare din Premier League au crescut enorm). Asta a împins multe cluburi de talie medie sau mică să ajungă să aibe probleme financiare, acestea devenind dependente de capitalul financiar extern pentru a supraviețui.

Păstrând acest trend, echipele bogate vor deveni și mai bogate, în timp ce echipele mai sărace, vor slăbi din punct de vedere financiar, acestea putând ajunge chiar și la desființare sau faliment. Iată ce spune Ceferin despre această idee:

Cele mai bune platforme pot fi doar competițiile internaționale și de aceea vrem să creștem participarea, iar incluziunea este esențială pentru noi toți.

Acum, cele mai relevante meciuri sunt cele din fazele superioare ale competițiilor. Dacă ne uităm la finala Champions League, în comparație cu Super Bowl, are o audiență cu 50% mai mare!

Potențialul public al unor astfel de meciuri este la o scară globală. Trebuie să construim pe această bază pentru a ne asigura că avem resursele pe care să le putem aloca în toată Europa, pentr a permite oricărui club, din fiecare țară de pe Continent, să aibă o platformă internațională potrivită.

Vă sună cunoscută ideea? Mai țineți minte comparația dintre Superliga Europei și sporturile nord-americane, despre care s-a discutat în podcast-ul Tackle Show?

Cum ar urmă să arate cele 3 noi competiții?

Pentru a da speranțe tuturor că pot ajunge în competiția supremă, se va implementa un mecanism de promovare/retrogradare, asemănător celui din Liga Națiunilor, în care în fiecare an, 8 echipe se vor mută din A în B și tot 8, din B în C. Pentru primele două competiții, nu vor există tururi preliminare, aceastea urmând a se regăsi doar pentru cea de-a treia competiție, pentru a nu constrânge echipele mari să renunțe la turneele amicale estivale din care încasează o grămadă de bani.

Există însă și un „dar”.

S-ar părea că cel mai important obstacol în implementarea acestui nou format al cupelor europene rămâne Premier League, competiție care încasează în fiecare an peste 1 miliard de lire sterline din drepturile de televizare vândute în toată lumea, însă se lucrează din plin la depășirea aceastui obstacol.

Fotbalul e o afacere bazată pe pasiunea a milioane de oameni ca noi. Ca orice business, va pivota în direcția unde profiturile promit să fie mai consistente, iar noi… noi îl vom urma, oricare i-ar fi calea.

Sursa foto: UEFA.com, sursele informațiilor: BBC & Repubblica.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.