Pe parcursul sezonului trecut s-a scris despre cât de bun e van Dijk, despre cât de mult a crescut în joc Sterling sau despre explozia unor tineri precum Wan-Bissaka, Foden sau Alexander-Arnold. Ascensiunea lui Oleksandr Zinchenko a trecut nebăgată în seamă, ucrainianul lui Manchester City fiind catalogat de mulți drept cel la ”umplutură” din trupa lui Pep, de parcă uităm cât de importantă e fiecare rotiță dintr-un angrenaj precum cel care a fost capabil să câștige cea mai strânsă luptă la titlu din istoria Premier League.

Zinchenko și Mendy, la poluri opuse

Când te gândești la campionii Premier League, te gândești la niște superstar-uri, vedete jucători care câștigă milioane de euro pe an, care au garajul plin cu mașini de lux și călătoresc numai cu private-jet-uri. Jucători cu milioane de followers, plini de caterincă și miștouri pe Twitter sau Insta. Cam ceea ce e Benjamin Mendy, fundașul stânga al lui City.

În vara lui 2017, în încercarea de a se întări pe cele două poziții deficitare (fundașii laterali), Mendy a fost transferat de City de la Monaco pentru 52 milioane de lire sterline. În același timp, Cetățenii se întăriseră și cu Kyle Walker de la Tottenham. În timp ce englezul a fost aproape nelipsit din echipa lui El Señor, francezul Mendy a bifat doar 10 meciuri ca titular în acest sezon, după un an cu multe accidentări și câteva escapade în afara terenului.

Oleksandr Zinchenko e tot ceea ce nu e Benjamin Mendy. Dacă francezul a fost adus pe un sac de bani după ce s-a consacrat la AS Monaco și a ajuns la Manchester cu o reputație care l-a impus ca titular pe Etihad Stadium, Oleks a fost transferat de Albaștri pe doar 1 milion de euro din Rusia de la Ufa, pe când avea 20 ani, trimis un sezon la PSV pentru a-și dezvolta jocul, pentru a reveni apoi la club și a fi mult timp doar o soluție de avarie.

”Zinchenko’s has been a tale of gradually convincing Guardiola of his worth – not until March did he finally do so – and of the manager’s ability to alchemise gold from what appeared a base-metal player. ” (Jamie Jackson, Guardian)

Când răbdarea te răsplătește

Când Mendy s-a accidentat pentru prima dată în urmă cu două sezoane, Fabian Delph a fost următoarea opțiune din lot pentru postul de fundaș stângă. Dar  în sezonul trecut, când Mendy a lipsit pentru prima oară la victoria cu 2-0 cu Brighton din 29 septembrie 2018, ucrainianul Zinchenko a fost preferat de El Señor, acesta bifând primul din cele 14 meciuri începute ca titular pe parcursul sezonului.

Ucrainianul nu a mai jucat apoi până pe 1 decembrie, în victoria 3-1 cu Bournemouth. Cu doar o altă apariție în 2018 (încă o victorie cu 3-1 cu Southampton), Zinchenko a avut de așteptat șase săptămâni pentru a juca din nou (într-un 6-0 cu Chelsea, în februarie 2019) și alte 17 zile pentru un 1-0 cu West Ham. Dar Pep Guardiola începuse să aibă încredere în el și apoi, până la final, nu l-a mai scos din primul unsprezece. Spre finalul sezonului, ucrainianul nu mai părea blondul ăla clumsy de la City, ci evolua cu dezinvoltura unui jucător cu ștate vechi în Premier League.

Pe lângă calitățile incontestabile de jucător, felul de a fi, perseverența și ambiția ucrainianului născut în Radomyshl l-au convis pe Pep, după cum declara spaniolul recent.

Oleks has showed me the importance and value of being a good guy. At the beginning of the season he was close to making a transfer, and I never saw him have one bad face or had a bad training session from him. Some players want to show me how disappointed they are, but Zinchenko is the complete opposite. When this happens, you are always going to play good. He is going to have a long career, here hopefully. I can only say thank you to him – everybody has to learn from Oleks. He deserves to be where he is.(Pep Guardiola)

Cu trei trofee câștigate cu City în sezonul trecut, cu încă un titlu de campion luat în 2018, Zinchenko l-a depășit pe Oleg Luzhny, singurul fotbalist din Ucraina care mai avea în palmares un trofeu Premier League (cu Arsenal în sezonul 2001-2002). Însă marea victorie a ucrainianului e aceea că venit de nicăieri, s-a impus într-o echipă care a bătut toate recordurile în Premier League, și-a obținut un nou contract pe termen lung la club (luând numărul 11 pe tricou), și de asemenea câștigând încrederea lui Guardiola.

Multă lume îl vede pe Zinchenko ca pe un pariu bun în viitorul sezon de Fantasy Premier League. Cotat la £5.5, ucrainianul e fundașul care poate aduce clean-sheet-uri și assisturi, însă din nou nu-i va fi ușor să se impună. Cu Benjamin Mendy dornic de a arăta lumii că e un campion mondial, fără Fabian Delph, dar cu spaniolul Angeliño răscumpărat de City de la PSV, City are variante suficiente pentru postul de fundaș stânga, iar lui Zinchenko nu-i rămâne decât să pună capul în pământ, să muncească, să lupte against all the odds și să o ia de la capăt pentru a convinge staff-ul că merită continuitate ca titular.

În vremuri în care e la modă ca fotbaliștii să nu se mai prezinte la antrenamente atunci când nu le mai convine ceva, pentru că sunt prea bogați ca să le mai pese, povestea ascensiunii lui Oleksandr Zinchenko trebuie spusă.

Surse: Manchester Evening News, The Guardian, Transfermarkt.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *