Cine este cel mai rapid jucător din fotbalul englez? Este o întrebare care a stârnit controverse puternice printre fanii Premier League, una ale cărui răspunsuri variază în funcție de respondent.

Fanii lui City îi vor nominaliza pe Sane, Sterling sau Walker. De partea cealaltă, Diavolii Roșii l-ar propune pe Valencia, iar cei ai lui Chelsea pe Hazard. Cormoranii ar fi consternați dacă Salah sau Mane nu ar fi pe primele locuri, iar Tunarii ar face revoluție pentru Bellerin. Deja am enumerat un număr considerabil de pretendenți la titlul de cel mai rapid jucător, iar pe Vardy încă nu l-am numit! Cu siguranță am mai uitat pe cineva, nu?!

Cei mai rapizi jucători din Premier League, în viziunea EA Sports

Statisticile sunt mereu exploatate de site-urile de specialitate pentru a crea controverse printre suporteri, ceea ce duce automat la o viralizare a conținutului în online. Este o strategie simplă și eficientă pentru publisheri.

Multe dintre astfel de clasamente se bazează pe viteza maximă atinsă de un jucător pe parcursul unui meci, ceea ce mi se pare total irelevant pentru obiectivul final, care este jocul CU mingea de fotbal.

Unii jucători au explozie la plecarea de pe loc, cum se întâmplă în cazurile lui Salah, Hazard sau Mane. Alții reușesc să atingă viteze superioare în alergare, cum sunt cazurile lui Sane sau Vardy. Totuși, câte din aceste viteze înregistrate de statisticieni iau în calcul contextul alergării? Cei care au pășit de-a lungul timpului pe terenul de fotbal știu că este o mare diferență între a alerga cu mingea la picior sau fără.

Asfel de clasamente pentru titlul de cel mai rapid jucător pot fi extrem de ușor manipulate, în lipsa unor variabile clare. Personal, consider că viteza atinsă de un jucător pe parcursul unui meci este relevantă doar pentru atletism, din moment ce nu aleagră cu mingea la picior.

În orice caz, cea mai bună variantă ar fi ca toți cei nominalizați să își compare viteza unul împotriva celuilalt, nu-i așa? Ei bine, în 1992 această idee a fost pusă în practică, doar că fără minge!

Câteva minți luminate din televiziune s-au gândit să ofere un răspuns live la acestă dilemă. Prin urmare, au organizat un concurs pentru a identifica cel mai rapid jucător din fotbalul englez, la care se puteau înscrie pretendenți din partea tuturor celor 92 de cluburi din Football League.

Regulile erau destul de simple:

  • Întrecerea avea loc pe un teren de iarbă naturală, pe distanța de 100m.
  • Fiecare participant evolua pe culoarul propriu, echipat complet pentru joc (tricou, șort, jambiere și ghete).
  • Poziția de plecare putea varia, în funcție de preferințele concurenților.
  • Cel mai rapid jucător urma să intre în posesia unui premiu de 10.000£, locul secund era premiat cu 2000£, iar locul 3 primea 1000£.
Sursa: Four Four Two

Pentru început, au avut loc 6 faze regionale, în urma cărora au fost selectați cei mai rapizi 8 jucători. Runda decisivă a avut loc înaintea finalei Cupei Ligii din 1992, pe celebrul stadion Wembley.

În acele vremuri sponsorul oficial al competiției era retailer-ul de produse electronice Rumbelows, companie care s-a implicat financiar și în organizarea acestei întreceri neconvenționale.

Astfel, a luat naștere ‘The Rumbelows Sprint Challenge’, întrecere care a avut loc doar o singură dată în istorie. Finaliștii au primit câte un televizor și le-au fost decontate cheltuielile de deplasare,

În ziua finalei s-au prezentat la start Kevin Bartlett (Notts County), Michael Gilkes (Reading), John Williams (Swansea), Tony Witter (QPR), Leigh Jenkinson (Hull), Adrian Littlejohn (Sheffield United), Efan Ekoku (Bournemouth) și Paul Fleming (Mansfield). Bartlett era favoritul clar al bookmaker-ilor, după evoluții impresionante în tururile de calificare.

Cu toate acestea, sprintul a fost câștigat în stilul lui Usain Bolt de John Williams. Atacantul lui Swansea a trecut linia de sosire după 11.49 secunde și a revendicat marele premiu și titlul de cel mai rapid jucător din fotbalul englez.

Povestea triumfului său este însă mult mai spumoasă, John concurând după o noapte de beție cruntă. La start, Williams a ales să plece din picioare, din rațiuni de echilibru, evident…

Surse

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.