De ce li se spune “Tunarii” celor de la Arsenal?

Un farmec aparte atunci când vorbim despre istoria fotbalului, îl au poreclele pe care le au cluburile sau fotbaliștii lor, acele ancore de familiaritate care apar în discuție: Caramelele, Bătrâna Doamnă, Câinii Roșii, Țapii, Submarinul Galben. Spui cuvintele și ai deja în minte emblema clubului sau culorile tradiționale ale echipamentului. La fel e și când spui Tunarii, instant știi că e vorba despre Arsenal, club care are un tun pe logo-ul clubului. Dar oare de ce li se spune “Tunarii” celor de la Arsenal? Pentru a răspunde la întrebarea asta, călătorim puțin în timp, la anii de început al fotbalului din… Sudul Londrei.

Cum s-a înființat Arsenal Football Club?

De Boxing Day, în 1860, se juca primul meci de fotbal, cu mai bine de 25 de ani înainte ca unor muncitori de la fabrica de armament Woolwich Arsenal să le vină ideea de a se apuca de “noul” sport preferat din Regat.

Ideea de a forma o echipă de fotbal îi aparține scoțianului David Danskin, iar inspirația i-a venit de la faptul că doi fotbaliști ai lui Nottingham Forest au venit să lucreze la aceeași fabrică la care era și el angajat… Woolwich Arsenal. Forest fusese deja semi-finalistă în FA Cup, prima competiție “oficială” din istoria fotbalului, pierzând în fața celor de la Old Etonians (de care probabil ai auzit din serialul The English Game de pe Netflix), așa că era o echipă recunoscută printre pionierii sportului din acele vremuri. Alături de cei doi oameni de la Forest și de alți trei prieteni ai săi, David Danskin a pus un anunț și așa s-au adunat 15 bărbați, cu toții dispuși să plătească suma de 6 pennies fiecare pentru a înființa un club. Danskin însuși a contribuit cu un shilling (12 pennies), astfel muncitorii de la Woolwich și-au permis să cumpere o minge de fotbal.

Și-au făcut o echipă de fotbal și, pentru că trebuiau să poarte un nume, măcar de dragul folclorului de pe marginea terenului, și-au spus Dial Square, făcând referință la ceasul solar de la intrarea unuia dintre corpurile fabricii la care lucrau.

Ceasul solar de la intrarea Arsenal Gates a fabricii de armament Woolwich. Sursa: Pinterest

Tunarii și tunurile din Woolwich

Cei de la Dial Square au jucat primul lor meci, în decembrie 1886, într-un echipament roșu împrumutat de la Nottingham Forest, învingând cu 6-0 pe Eastern Wanderers, o altă echipă londoneză din acele vremuri. După meci, muncitorii de la Woolwich s-au adunat în barul Royal Oak, de lângă fabrică, și acolo au decis că numele echipei lor va fi o combinație între locul de muncă și locul de socializare: Royal Arsenal.

Royal Arsenal a câștigat două trofee regionale în primii săi 5 ani de existență, încercând să intre în English Football League încă de la înființarea acesteia. În 1893 au fost admiși, în divizia secundă, devenind primul club profesionist de fotbal din Londra și prima echipă de la sud de Birmingham care participa la campionatul englez de fotbal.

Pentru că la finalul secolului XIX branding-ul nu era înca prea important, abia în 1901 apare și primul logo al lui Arsenal Woolwich:

Stânga: primul logo al lui Arsenal Woolwich. Dreapta: stema zonei metropolitane Woolwich. Sursa: Arsenal.com

Emblema clubului îngloba elementele de pe stema zonei metropolitane Woolwich, în care era situată fabrica unde lucrau primii fotbaliști ai clubului. Trei tunuri reprezintă motivul central, iar tunul a fost mereu parte din identitatea clubului, chiar și după ce nevoia unui stadion nou i-a făcut pe cei de la Royal Arsenal să se mute în Nordul Londrei, pe Highbury.

Cu excepția perioadel 1936 -1949, Arsenal FC a avut mereu cel puțin un tun pe emblema clubului.

Tunurile de pe emblema clubului și asocierea istoriei lui Arsenal Football Club cu fabrica de armament de la începuturile clubului din 1886 sunt motivele pentru care jucătorii lui Arsenal, dar și suporterii, se recunosc în apelativul Tunarii, în engleză The Gunners.

Sursa informațiilor: Arsenal.com

PS: Suporterilor li se mai spune și Gooners, poreclă care se pronunță foarte similar cu Gunners și care a pornit de la o facțiune a fanilor clubului, de la începuturile fotbalului, numită Goon Squad (goon = om nu foarte isteț).

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

Leave a comment