
În North London Derby se poate întâmpla orice, așa că n-avem de ce să ne mirăm că de data asta Arsene Wenger a fost cel care a predat o lecție tactică tânărului său adversar. Am avut parte de o rundă frumoasă, doar arbitrii reușind să umbrească, ici și colo, fotbalul. Analizăm în continuare etapa 12 din Premier League, cu plusuri și minusuri, începând cu rezultatele și continuând cu observațiile mele asupra meciurilor din weekend.
Rezultatele etapei 12 din Premier League 2017/2018
- Arsenal vs Spurs 2-0 (goluri: Mustafi 1-0, Alexis Sanchez 2-0)
- Bournemouth vs Huddersfield 4-0 (gouri: Callum Wilson 1-0, 2-0, 3-0, Arter 4-0)
- Burnley vs Swansea 2-0 (goluri: Cork 1-0, Barnes 2-0)
- Crystal Palace vs Everton 2-2 (goluri: McArthur 1-0, Baines 1-1 din penalty, Zaha 2-1, Niasse 2-2)
- Leicester vs Manchester City 0-2 (goluri: Jesus 0-1, De Bruyne 0-2)
- Liverpool vs Southampton 3-0 (goluri: Salah 1-0, 2-0, Coutinho 3-0)
- West Brom vs Chelsea 0-4 (goluri: Morata 0-1, Hazard 0-2 și 0-4, Alonso 0-3)
- Manchester United vs Newcastle 3-1 (goluri: Gayle 0-1, Martial 1-1, Smalling 2-1, Pogba 3-1, Lukaku 4-1)
- Watford vs West Ham 2-0 (goluri: Hughes 1-0, Richarlison 2-0)
- Brighton vs Stoke 2-2 (goluri: Choupo-Moting 0-1, Gross 1-1, Zouma 1-2, Izquierdo 2-2)
Plusuri
+ Arsenal.
+ Pentru prima oară în acest sezon, Wenger a aliniat echipa sa ideală: cei mai buni 11 jucători pe care-i are, luați post pe post, au fost în teren. Poate de asta e nevoie uneori: să poți așeza în teren 11 fotbaliști, pentru că jucători are oricine…
+ Defensiva Tunarilor a funcționat, blocându-i excelent pe Kane, Eriksen și Alli. Doar cu Bournemouth, West Brom și Brighton reușiseră băieții lui Wenger să obțină un clean-sheet și să câștige (cu Chelsea a fost 0-0). Vă recomand această excelentă analiză tactică a derby-ului londonez de sâmbată.
+ De două ori au tras pe spațiul porții în prima repriză și de tot atâtea ori au înscris. Ce înseamnă să nu fie Giroud pe teren…
+ Mohamad Salah. Încă o dublă pentru egiptean îl lasă în postura de golgeter în Premier League, la finalul etapei 12, cu 9 reușite, peste Aguero, Jesus, Kane, Lukaku și Morata, toți atancanți de careu. În 25 de ani de PL, o singură dată s-a întâmplat să iasă golgeter la final un jucător care să nu joace vârf, iar acela a fost Cristiano Ronaldo în 2007/2008. O zic deja săptămânal, dar e din ce în ce mai evident că un jucător world-class i-a scăpat printre degete lui Chelsea. Sau mai mulți, dacă ne amintim de De Bruyne și de Lukaku.
+ Callum Wilson. S-a lăsat așteptat, revenind pe teren abia la final de octombrie după o accidentare care l-a ținut 9 luni departe de teren, a înscris un hattrick lui Huddersfield, aducând puncte esențiale pentru Bournemouth. Un Wilson sănătos, care să joace constant, e un candidat serios pentru a fi al treilea vârf în naționala Angliei, după Vardy și Kane.

+ Spiritul lui Manchester United. E prima oară în acest sezon când echipa e condusă și reușeste să întoarcă meciul, câștigându-l, în fața unui adeversar mult mai bun și mai curajos decât s-ar fi așteptat tribunele de pe Old Trafford.
+ Chelsea. 4 victorii la rând reușesc băieții lui Conte, ceea ce nu mai reușiseră de la finalul sezonului trecut și se înscrie pe traiectoria pe care o prevedeam înaintea sezonului: luptă la titlu cu echipele din Manchester. Bine, deocamdată e cam luptă pe locul 2, cu United…
+ Oumar Niasse. Încă o dată marcator și nu m-ar mira să-l vedem la Mondial, dacă se menține într-o formă decentă. Gol la fiecare 75 de minute jucate pentru jucătorul ignorat de Koeman până când a fost prea târziu.
+ Kevin De Bruyne. Cel mai jucător din Premier League lovește din nou, făcând faza de la care înscrie o bijuterie de gol, după un sprint de 70 de metri. A pasat decisiv sau a marcat în fiecare dintre ultimele 12 apariții pentru City.
+ Pep Guardiola. 16 victorii la rând în PL, UCL (unde a spulberat campioana Olandei și liderul din Serie A) și cupă, iar City e lider autoritar în campionat (8 puncte!) și calificată fără emoții în primăvara Ligii. Nimic de adăugat.
+ Sean Dyche. E fantastic ce face acest fost fotbalist mediocru cu echipa sa mediocră din Premier League-ul zilelor noastre. Burnley are 22 de puncte, la fel ca Liverpool și Arsenal, fiind best of the rest deocamdată și singura echipă din afara Big 6 care are golaveraj pozitiv după 12 runde.
+ Paul Pogba. Veriga lipsă din jocul lui United. În campionat fără francez, United a căștigat 1.85 puncte per meci, cu el au luat 2.6 puncte/meci. Face tranziția dintre defensivă și atac, domină categoric mijlocul prin fizic și tehnică, dar e și liderul de care au nevoie Diavolii în iarbă. Gol și assist la revenire, nimic de adăugat.
+ Jose Izquierdo. A muncit enorm și efortul său l-a dus către golul de 2-2. Fără spiritul de lupta al columbianului, Brighton nu era în puncte în acest meci.
+ Richarlison. Pe lângă faptul că joacă de parcă a crescut în Premier League (forță, viteză, tupeu, intrări tari), puștiul brazilian venit de la Fluminense a reușit să înscrie sau să paseze decisiv în 6 dintre ultimele 7 meciuri de Premier League. Cota 5 la goluri, per total, doar Salah, Sane și Sterling au înscris mai multe fără a juca roluri de atacanți de careu.
+ Will Hughes. La doar a doilea start în Premier League, blondul de 22 de ani, internațional englez U21, care s-a călit ani buni în rol de wonderkind din Championship, înscrie și pasează decisiv pentru Watford.

Minusuri
– Mauricio Pochettino. A pierdut un meci, derby chiar, dar asta se mai întâmplă oricărui manager. Pochettino însă are o problemă reală cu derby-urile Big 6 din deplasare: 17 jucate, unul singur câștigat, 10 pierdute. Tottenham nu poate progresa peste statutul de title-challenger, fără să câștige mai multe puncte pe terenurile rivalelor directe.
– West Brom. Înfrângerea în fața campioanei en-titre nu a fost vreun șoc, dar gaura neagră în care se află echipa lui Pulis nu poate fi ignorată. Au câștigat ultima oară un meci pe 19 august, reușind să adune doar 4 puncte în ultimele 3 luni. Vor jucă împotriva lui Spurs, Liverpool și Man United în următoarele 6 etape. Dacă forma execrabilă continuă, nu e exclus ca Tony Pulis și WBA să se despartă până se înnoiește anul.
– Swansea. Se conturează a doua candidată serioasă la retrogradare, iar Paul Clement nu pare sa aibă vreo soluție în mâneca paltonului. Când îți pierzi, an de an, cei mai buni jucători, nu ai cum să fii în altă situație, dar totuși modul cum au recrutat Lebedele părea, la un moment dat, promițător.
– Jose Mourinho. Dacă sezonul trecut portughezul a construit o echipă dependentă de Zlatan Ibrahimovic, reușind însă să ia trofee cu acest grup, este evident că în sezonul 2017/2018, Paul Pogba este jucătorul fără care United nu merge. E o slăbiciune majoră, pe care nu cred că are cum să o corecteze pe parcurs.
– Victor Lindelof. Suedezul a fost adus pentru a fi partenerul lui Eric Bailly, pe termen lung, în centrul defensivei lui United. A primit puține șanse de a juca în Premier League și sâmbătă seara s-a văzut de ce. La golul lui Dwight Gale, Lindelof s-a prăbușit de unul singur, lăsându-l singur cu mingea și cu toată poarta în față pe marcator.
– Crystal Palace. Când domini cap-coadă un meci pe teren propriu și ai o foame de puncte care te roade rău, trebuie să câștigi, iar Palace își arată una dintre slăbiciuni nefiind în stare să înceapă un meci cu vreun vârf de careu de meserie pe teren de mai bine de două luni. Zaha și Townsend, așa a arătat planul Vulturilor lui Hodgson pentru un meci care se putea câștiga, în fața unei echipe aflată în criză. Paradoxal, au luat 5 puncte în perioada asta (față de 0 cu Benteke în teren), dar parcă s-a simțit lipsa unui finalizator când jocul a mers.

– West Ham United. Semeni vânt, culegi furtună, asta ne învață un proverb românesc pe care West Ham n-a făcut bine să-l preia, măcar cu ocazia întâlnirilor din Europa League cu Astra Giurgiu. Cea mai slabă apărare din Premier League nu e o întâmplare, ci rodul unei strategii de transferuri defectuoase. Locul retrogradabil pe care se află acum West Ham este doar rezultatul încăpățânării de a merge cu Slaven Bilic până la în buza prăpastiei. Duminică seara am văzut doar nervozitate (multe faulturi gratuite) și mai deloc fotbal. David Moyes n-are încă nicio vină la noua sa echipă.
– Southampton. Ultimii 3 jucători ai Sfinților care au înscris pe Anfield sunt Mane (2015), Clyne (2014) și Lovren (2015), toți transferați între timp de Liverpool. Probabil că Van Dijk nu și-a dorit nicicând mai mult să marcheze într-un meci…
– Defensiva lui Stoke. Doar West Ham a luat mai multe goluri în acest sezon decât echipa lui Mark Hughes, iar asta nu se datorează numai dezastrului cu Man City. Stoke pur și simplu nu știe să se apere.
– Arbitrii din Premier League:
– John Moss. Gareth Barry a fost aproape să-i rupă piciorul lui Hazard. Moss nu vede nici măcar fault.
– Mike Dean. Acest măscărici, pe care federația engleză continuă să-l delege în Premier League, a dat o lovitură liberă pentru un fault pe care doar el l-a văzut (la primul gol al lui Arsenal), apoi i-a dat un galben lui Alexis Sanchez pentru o intrare la minge (tare, dar la minge)… Nu menționez asistenții pentru că pozițiile de off-side au fost mici la ambele goluri ale lui Arsenal, mi-au trebuit 3-4 reluări editate grafic pentru a vedea că Mustafi și Lacazette au fost în offside, nu cred că avea cum să le vadă cineva live.
– Andrew Marriner. Enorm de multe greșeli de arbitraj pentru Marriner în acest meci, culminând cu henț-ul evident al lui Hughes la faza golului secund al lui Watford. Henț a fost și la Kabasele, care a scos de pe linia porții șutul lui Lanzini, dar nu cred că-l poate bănui cineva de intenție. La Hughes însă, orice reluare sugerează intenția, iar Marriner era la 3 metri de fază.
Fotografia etapei
Zlatan fiind Zlatan, la revenirea după 7 luni departe de gazon.
A cincea rundă din grupele UCL și Europa League urmează săptămâna asta și doar Everton nu mai are nicio miză, echipele din Big 6 fiind foarte aproape de a-și asigura, matematic, calificarea în primăvară.
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League. Abonează-te la newsletter-ul Tackle.ro pentru a primi, de două ori pe săptămână, articole bune de citit din lumea fotbalului, pe e-mail.