Să ai parte de un asemenea debut de sezon, în care efectiv nu poți avea răbdare, etapă de etapă, să vezi rezumate atât de lungi, cu atât de multe goluri marcate (cele mai multe din ultimii 90 de ani!), iar toată povestea asta să se scrie fără spectatori în tribune… Premier League 2020/2021 ar putea fi o poveste și mai frumoasă, dar deocamdată e doar echivalentul unei rețete de medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale. Etapa 4 din Premier League, despicată în obișnuitele plusuri și minusuri, asta ai de citit în continuare

Rezultate și marcatori în etapa 4 din Premier League

  • Chelsea – Crystal Palace 4-0 (Chilwell, Zouma, Jorginho x2, ambele din penalty-uri)
  • Everton – Brighton 4-2 (Calvert-Lewin 1-0, Maupay 1-1, Mina 2-1, Rodriguez 3-1 și 4-1, Bissouma 4-2)
  • Leeds – Manchester City 1-1 (Sterling 0-1, Rodrigo 1-1)
  • Newcastle – Burnley 3-1 (Saint-Maximin 1-0, Westwood 1-1, Wilson 2-1 și 3-1 din penalty)
  • Leicester – West Ham 0-3 (Antonio, Fornals, Bowen)
  • Southampton – West Brom 2-0 (Djnepo, Romeu)
  • Arsenal – Sheffield United 2-0 (Saka, Pepe)
  • Wolverhampton – Fulham 1-0 (Neto)
  • Manchester United – Tottenham 1-6 (Fernandes 1-0 din penalty, Ndombele 1-1, Son 1-2 și 1-4, Kane 1-3 și 1-6 din penalty, Aurier 1-5)
  • Aston Villa – Liverpool 7-2 (Watkins 1-0, 2-0 și 4-1, Salah 2-1 și 5-2, McGinn 3-1, Barkley 5-1, Grealish 6-2 și 7-2)

Plusuri

+ Everton. Nea Carlo are un debut de sezon cum numai pe la echipele uriașe pe care le-a antrenat ne-am fi putut aștepta. După ce a jucat trei etape cu același prim 11, contra lui Brighton a trebuit să schimbe doi mijlocași (Alan și Gomes, cu Davies și Sigurdson), dar echipa lui tot a marcat de patru ori și are o medie de trei goluri pe meci, în prima serie de patru victorii consecutive, în campionat, din august-septembrie 2016 încoace (atunci cu Ronald Koeman antrenor). Dacă până și Iwobi joacă bine… James Rodriguez este acel Hames pe care-l așteptam cu toții în Premier League, iar Calvert-Lewin, proaspăt convocat în premieră la naționala mare a Angliei, este primul jucător al lui Everton care marchează în primele patru meciuri de campionat dintr-un sezon… din ultimii 82 de ani. Plusez și cu expresia folosită de Steve McManaman pe comentariu pentru a descrie golul lui DCL: „Calvert-Lewin with a Duncan Fergusonesque header”. Urmează cel mai interesant Merseyside Derby din ultimii ani, cu ambele echipe din Liverpool v̶̶̶e̶̶̶n̶̶̶i̶̶̶n̶̶̶d̶̶̶ ̶̶̶c̶̶̶u̶̶̶ ̶̶̶m̶̶̶a̶̶̶x̶̶̶i̶̶̶m̶̶̶ ̶̶̶d̶̶̶e̶̶̶ ̶̶̶p̶̶̶u̶̶̶n̶̶̶c̶̶̶t̶̶̶e̶̶̶ ̶ș̶i̶ ̶î̶n̶ ̶f̶o̶r̶m̶ă̶ ̶e̶x̶c̶e̶l̶e̶n̶t̶ă̶.


+ Ben Chilwell. Primul englez din mileniul curent care debutează în Premier League cu gol pentru Chelsea. Greu de crezut că va ieși din echipă prea curând.

+ Yves Bissouma. Un mijlocaș de 4.5M la FPL, care marchează un gol în Premier League va primi întotdeauna un plus pe Tackle.ro. Și golul a fost chiar frumos!

+ Marcelo Bielsa. Cu o echipă de fotbaliști cvasi-necunoscuți în urmă cu un an (cu 2-3 excepții), El Loco s-a bătut de la egal la egal cu Liverpool și cu Manchester City în debutul sezonului de revenire. Defensiva pare să ajungă deja la nivelul necesar în Premier League, fapt care nu prea e la îndemâna unei nou promovate oarecare. Leeds este o echipă extrem de greu de bătut. A încercat și Bamford, jucătorul lor, cu o finalizare spre propria poartă, fără succes însă.

+ Aston Villa. Watkins marchează primul hattrick în Premier League și cele aproape 30 de milioane de Lire plătite lui Brentford încep să se amortizeze, iar asta e doar o mică parte a formei excelente arătate de echipa lui Dean Smith în acest debut de sezon în care și-a câștigat toate meciurile. Transferuri excelente, un manager care a primit încrederea clubului pe care abia l-a salvat de la retrogradare sezonul trecut și un grup de jucători ambițioși și disciplinați tactic. O rețetă imposibil de copiat, dar musai de savurat.

+ Jack Grealish. Absolut fabulos meci făcut de englezul care pare din ce în ce mai aproape de titularizare în naționala Albionului. 3 pase decisive, 2 goluri și o campioană en-titre lovită, în mod repetat, într-unul dintre puținele puncte sensibile: flancul drept al defensivei.

+ Callum Wilson. Pare că joacă la Newcastle de o viață, nu de câteva săptămâni și este talismanul echipei: până acum a marcat 4 goluri și a dat o pasă decisivă.

+ Arsenal. Tiptip, tiptil, picură punctele în clasament înainte duelului lui Arteta cu fostul său șef… Pep Guardiola.

+ David Moyes. Spuneți-mi un singur angajat cu performanțe mai bune în telemuncă. Nici la Football Manager nu bați cu 4-0 pe Wolverhampton și cu 3-0 pe Leicester, în etape consecutive, aducând cu picioarele pe pământ două cluburi care simt că pot mai mult de atât.

Fornals marcând golul de 2-0 pentru West Ham, pe terenul lui Leicester.

+ Harry Kane. Bizar să scriu asta, dar: ce playmaker excelent este Harry Kane! O combinație foarte neobișnuită de marcator (număr 9) și fotbalist care deschide jocul pentru întreaga sa echipă (număr 10), asta a devenit Harry Kane sub comanda lui Mourinho și, în ciuda antipatiei sincere față de managerul portughez, am o curiozitate morbidă de a vedea fiecare meci al lui Tottenham, doar pentru a observa această evoluție.

+ Jose Mourinho. În ciuda numărului mare de meciuri jucat în ultimele săptămâni, Tottenham nu se poate opri din câștigat acele meciuri și din marcat goluri (13 numai în primele patru zile ale lunii octombrie). I-a ieșit și cacealmaua cu accidentarea lui Heung-min Son portughezului, a primit și un vârf cadou pe final de fereastră de transferuri, a avut și ocazia să-și tragă de urechi fostul angajator… a avut un weekend superb The Special One.

Paradoxul etapei

Să nu joci nimic și totuși să câștigi cu 4-0, la acest amalgam de emoții au fost supuși fanii lui Chelsea etapa asta. În prima repriză meciul a fost de nivelul ligii secunde (zona retrogradării) cel mult, dar greșelile din defensiva lui Crystal Palace au deschis calea către o victorie mult mai puțin lejeră decât cea indicată de scor. Până la urmă, una dintre super-puterile unei echipe mari e să câștige atunci când joacă prost.

Minusuri

 – Manchester City. Doar trei meciuri au jucat în campionat, așa că poate e devreme pentru concluzii, însă ce am văzut la Manchester City este suferință în lipsa unui atacant în acest debut de sezon. Aguero nu e gata să reintre, Gabriel Jesus lipsește și el câteva săptămâni, așa că am fost curios să văd cine joacă cel mai avansat rol la Man City, pe o hartă cu media pozițiilor în teren. Contra lui Leeds, nimeni nu a fost vârf! 5-5-0 a fost formula de joc, cu Rodri alăturânduse colegilor din apărare și restul jucătorilor fiind aproape aliniați în atac. Etapa trecută, în înfrângerea cu Leicester: 3-4-3, cu De Bruyne cel mai avansat om… O problemă tactică de rezolvat urgent de către Pep Guardiola.

– Etapă groaznică pentru portari:

  • Ederson. I-a făcut cadou lui Rodrigo primul gol în Premier League după 9 ani de la singura sa reușită anterioară.
  • Jordan Pickford. Am mai zis-o prin Tackle Show, am mai scris-o aici, dar sunt nevoit să o repet: dacă Gareth Southgate merge cu Pickford titular la EURO, vara viitoare, trebuie demis pe loc. Și eu sunt un susținător al lui Southgate și suporter al naționalei Angliei de prin 1996.
  • Adrian. Deși nu a fost vinovat 100% decât la primul gol dat de Aston Villa, acea gafă a blocat mecanismul lui Klopp și Liverpool nu s-a mai regăsit deloc.

– Brendan Rodgers. L-am lăudat pentru dibăcia tactică etapa trecută, dar iată că faimoasele sincope ale echipelor lui (mai ales în perioada când o antrena pe Liverpool) încă apar. Leicester a fost demolată de West Ham, o echipă fără manager pe bancă și cu mai mulți fotbaliști de liga a doua în linia de start.

– Ole Gunnar Solskajaer. Manchester United este, din nou, în derivă, adică acolo unde știm acest club de vreo șapte ani, cu notabilele excepții a două momente: trofeul Europa League luat cu Mourinho și a doua jumătate de campionat din sezonul trecut. Solskajaer a salvat, din mers, un sezon, însă regresul evident al lui Manchester United cred că are o cauză în lipsa de experiență, în arta dezvoltării fotbaliștilor. Maguire, Wan-Bissaka și Shaw sunt fiecare în regres evident și ei sunt cei pe care-i vedem meci de meci… Lipsa unei pregătiri tehnice corespunzătoare o bănuiesc eu a fi cauza decăderii șocante a lui Manchester United. Jose Mourinho a reușit să facă fotbaliști sub-mediocri să pară staruri, cel mai recent exemplu fiind Lingard, chiar la Manchester United. După 1-6 acasă… e posibil să nu-l mai vedem pe OGS pe bancă la capătul pauzei internaționale. Și cu siguranță urmează 2-3 transferuri de deadline day, cu potențial mare de a fi dezastruoase.

Serge Aurier, șocat de nivelul arătat de Manchester United.

 – Liverpool. De lot nu te poți plânge la Liverpool, deși Adrian tocmai din acel lot face parte. De manager nici atât, de investiții la fel. Altfel decât printr-un blocaj mental survenit după golul de 1-0, nu-mi pot explica suferința de pe Villa Park. De 57 de ani nu mai încasase Liverpool 7 goluri într-un singur meci de campionat, iar o nouă absență a lui Alisson (4-6 săptămâni e estimarea inițială) îi transformă pe campionii en-titre într-o echipă care trebuie să marcheze cu un gol mai mult decât adeversarul, adică exact unde se afla la venirea lui Alisson și a lui van Dijk, momente care au schimbat cursul evoluției echipei.

 – Cei fără de speranță. Fulham își va concedia managerul în următoarele două săptămâni. Sheffield United așteaptă de la Chris Wilder să monteze echipa pentru a câștiga primele puncte. Mai are maxim o lună până să se instaureze panica și acolo. Burnley e în exact aceeași situație cu Sean Dyche (care a mai făcut minuni, deci încrederea e mult mai mare acolo). West Brom încă încearcă să-și facă lotul de Premier League și pare că talentul lui Pereira nu e suficient pentru a aduce puncte, cel puțin deocamdată.

Fotbalul din Premier League ia o pauză pentru meciurile echipelor naționale și revine pe 17 octombrie, cu Merseyside Derby pe Goodison Park, cu Everton lider cu maxim de puncte, duelul lui Guardiola cu fostul său secund, Arteta, dar și cu un derby londonez Spurs – West Ham.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *