Avem parte de un sezon atât de imprevizibil în Premier League încât nici măcar nu putem spune cine este revelația campionatului. Se întâmplă lucruri bizare: Bamford înscrie gol după gol, Leicester e lider, Southampton și Aston Villa sunt echipe foarte bine legate, Arsenal nu mai știe să marcheze, Kevin de Bruyne ratează penalty și… Danny Welbeck mai joacă fotbal. Plusuri și minusuri în etapa 8 în Premier League? Da, normal. Ia-ți o cafea, avem de povestit.
Rezultate și marcatori în etapa 8 din Premier League
- Brighton – Burnley 0-0
- Southampton – Newcastle 2-0 (Adams, Armstrong)
- Everton – Manchester United 1-3 (Bernard 1-0, Fernandes 1-1 și 1-2, Cavani 1-3)
- Crystal Palace – Leeds 4-1 (Dann 1-0, Eze 2-0, Bamford 2-1, Costa 3-1 autogol, Ayew 4-1)
- Chelsea – Sheffield United 4-1 (McGoldrick 0-1, Abraham 1-1, Chilwell 2-1, Silva 3-1, Werner 4-1)
- West Ham – Fulham 1-0 (Soucek)
- West Brom – Tottenham 0-1 (Kane)
- Leicester – Wolves 1-0 (Vardy)
- Manchester City – Liverpool 1-1 (Salah 1-0 din penalty, Jesus 1-1)
- Arsenal – Aston Villa 0-3 (Saka autogol 0-1, Watkins 0-2 și 0-3)
Plusuri
+ Southampton. Herr Hasenhüttl confirmă diagnosticul pus de clinica Tackle: este cel mai bun candidat pentru un pas la un club mai mare din Premier League. După două înfrângeri în debutul sezonului, Southampton este acum, după 8 etape jucate, echipa cu cea mai bună formă: 5 victorii și un egal (cu 3 victorii consecutive, ispravă pe care nu o reușiseră tot sezonul trecut și pe care în stagiunea actuală, n-au reusit-o Chelsea, Man United, Man City și Arsenal, printre altele). Southampton a fost lider în Premier League
+ Brendan Rodgers. Dacă vreodată a existat un manager în Premier League, în afara zeilor Ferguson și Wenger, pe care, pur și simplu, să nu-l poți disprețui, acela este Brendan Rodgers. Simpaticul nord-irlandez a avut, până la 47 de ani, o carieră remarcabilă, cu Swansea, Liverpool și Celtic. Remarcabilă pentru că s-a retras din fotbalul profesionist la 20 de ani și și-a urmat visul de a fi manager timp de 12 ani, până a primit o șansă de la însuși Jose Mourinho, care l-a angajat la echipele de juniori a lui Chelsea în 2004. E a patra etapă din 8 când Leicester conduce liga în acest sezon și, în condițiile în care toate echipele mari au un fel de problemă (accidentări, lipsă de formă, lipsă de rațiune, etc), Vulpile au mai făcut o dată o nebunie de sezon. Schmeichel, Vardy, Albrighton, Morgan și Fuchs încă mai joacă pentru club, iar echipa de acum, pe hârtie, este mult mai bună decât cea pe care Ranieri a condus-o către titlu. Fiecare meci a lui Leicester este de văzut.
+ Eberechi Eze. L-am așteptat și a venit. Gol și pasă decisivă pentru singurul om care-i poate oferi lui Zaha speranța că, vreodată, va pleca de la Crystal Palace.
+ Bruno Fernandes. Dacă acum 2 ani scriam că Manchester United depinde prea mult de Paul Pogba, pe Old Trafford e un nou Diavol-șef, pe nume Bruno Fernandes. De când s-a alăturat echipei lui Solskajaer (pe care tocmai l-a salavat de la demitere, cel mai probabil), niciun alt mijlocaș din Premier League n-a înscris mai multe goluri decât portughezul (7), iar statistica asta… EXCLUDE PENALTY-URILE. Fiind băiat bun, i-a oferit și pasa decisivă lui Cavani pentru primul său gol în tricoul lui Man United.
+ Che Adams. 3 goluri în ultimele 4 meciuri a reușit Adams, intrând în formă la fix pentru a-i liniști puțin pe fanii echipei în timpul absenței golgeterului Danny Ings.
+ Harry Kane. Golul 150 în Premier League, după ce marcase golul 200 pentru Spurs în Europa League săptămâna trecută. E pe drum spre titlul de golgeter all-time al lui Tottenham (îi mai trebuie mai puțin de 70 de goluri să ajungă acolo) și pare să fie singurul fotbalist în activitate care să se lanseze, cu șanse, într-o cursă de urmărire a lui Alan Shearer în topul marcatorilor all-time din Premier League.
+ Chelsea. Dacă ești fanul oricărei echipe în afară de Chelsea și mai ai și capul pe umeri, e imposibil să nu te sperie momentul în care monstrul pe care-l asamblează Frank Lampard va prinde viață. Problema e că… ne apropiem foarte tare de clipa aia. Zyiech a fost adus să fie creierul acestei echipe și tocmai își intră în ghete (3 pase decisive și un gol în ultimele două etape), Werner ȘI Abraham marchează, iar defensiva se sudează cu leadership-ul lui Thiago Silva și calitatea lui Mendy. În plus, Chilwell se dovedește a fi un fotbalist de o calitate proporțională prețului plătit de londonezi, ceea ce este din ce în ce mai rar în „piața” de azi. Singura speranță poate fi doar lipsa de rodaj a lui Frank…
+ Cursa pentru Gheata de Aur din Premier League. Dupa 8 etape, sunt 4 fotbaliști cu 8 goluri marcate. Printre ei, doi foști câștigători ai Ghetei de Aur din Premier League (Vardy și Salah x2), un winger transformat în vârf (Son) și un atacant care, la începutul sezonului trecut, nu prindea primul 11 al echipei sale (Calvert-Lewin). În urma lor, încă un fost golgeter al Angliei și de Mondial (Kane), dar și un atacant de Championship care-și joacă sezonul carierei (Bamford).
+ Ollie Wakins. De la al doilea marcator din Championship la marcator de hattrick împotriva lui Liverpool și de dublă în poarta lui Arsenal, e cale lungă. Lui Watkins nu i-a luat mult să ajungă acolo, mai ales că echipei sale pare să-i priiască orice duel cu un club mare din Premier League. Pâna după Crăciun, Villa nu mai prinde nicio echipă mare (cu excepția lui Newcastle), așa că deja sunt cu ochii pe Watkins pentru FPL. (OK, recunosc, l-am luat deja, nu mai insistați!)
Momentul filosofic al etapei
Viața e complicată. Fotbalul e complicat. Momentul când o echipă care abia s-a salvat de la retrogradare în sezonul trecut le demontează pe Liverpool și pe Arsenal doar câteva luni mai târziu… e complicat de explicat. Mai țineți minte cum a scăpat Aston Villa de retrogradare? Cu un gol valabil al lui Sheffield United, marcat în poarta lui Nyland, nevalidat de arbitru pentru că, pentru prima oara în mii de meciuri, tehnologia video de pe linia porții pur și simplu nu a funcționat? Fără punctul din acel 0-0 cu Sheffield… Aston Villa nu ar mai fi fost astăzi în Premier League.
În fiecare luni, îți recomand articolul cu 10 lucruri de reținut din weekend-ul fotbalistic!
Minusuri
– Mikel Arteta. În continuare, cel mai bun finalizator al Tunarilor, joacă în bandă. Mai mult, al doilea cel mai bun finalizator din lot intră pe final în campionat. Lacazette e titularul. Chiar dacă au fost semne clare că defensiva începe să se lege, fotbalul încă e pe goluri și echipa asta trebuie să regăsească ocaziile și, firește, golurile vor veni. În clipa asta, Arsenal este la un transfer (poate Aouar în ianuarie?) și o schimbare tactică distanță de a fi o echipă de Liga Campionilor. Așa arată Expected Goals pentru Aubameyang, exceptând penalty-urile, în acest sezon de Premier league:
- Fulham – 0.31
- West Ham – 0.04
- Liverpool – 0.00
- Sheffield United – 0.05
- Manchester City – 0.00
- Leicester – 0.12
- Man Utd – 0.06
- Aston Villa – 0.00
– Burnley. Și-au dublat numărul de puncte etapa asta, dar de marcat n-au mai marcat de o lună și nici nu dau semne serioase că ar urma să înflorească. Echipa lui Dyche a mai fost într-o situație similară, chiar sezonul trecut, dar după cum am mai văzut în Premier League, nu are cum să-ți meargă la nesfârșit. E mult prea devreme pentru sfârșit însă.
– Relația complicată dintre Manchester City și penalty-uri. Kevin de Bruyne nu doar că a ratat penalty-ul care ar fi pus-o pe Manchester City într-o poziție de putere în fața rivalilor de la Liverpool, dar chiar nu a nimerit cadrul porții. Fotbalist fără care City arată mai degrabă ca West Ham, decât ca o echipă care se bate la titlu, KdB este primul care nu prinde poarta, de la 11 metri, de când colegul său, Ryad Mahrez, rata la fel de categoric un penalty, tot împotriva lui Liverpool, în octombrie 2018. Atunci, penalty-ul ratat de algerian avea să prindă prestigioasa listă de momente cheie ale sezonului, întrebarea care va pluti în aer o vreme este… cât de importantă se va dovedi a fi gafa lui de Bruyne?
– Carlo Ancelotti. De când l-au cumpărat pe Richarlison, cei de la Everton nu au câștigat vreodată un meci de campionat fără brazilian. Nea Carlo a fost lider cu ai lui timp de 3 etape, dar focul de paie s-a stins și echipa nu face click, deși, conform cifrelor, Manchester United a fost dominată pe Goodison.
– Wolverhampton. Echipa lui Nuno Espirito-Santo a bătut doar candidate la retrogradare în acest sezon și pare că joacă sub potențial. Urmează: 5 echipe din Big 6, Southampton și Aston Villa până la Anul Nou.
– Sheffield United. Orice echipă trebuie să știe să facă măcar un lucru bine: să marcheze, să se apere, să creeze ocazii din faze fixe, să… ceva. Sheffield, la fel ca și Fulham, nu are nici măcar un singur atuu vizibil în lupta pentru supraviețuire.
Pauza internațională ne va priva de fotbal serios în următoarele 12 zile. Da, încă se mai joacă meciuri internaționale în plină pandemie, pentru că…
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.