Când am scris despre legăturile strânse dintre fotbal și muzică, spuneam cum de fiecare dată ceva m-a mișcat atunci când am văzut că cele două „religii” se intersectau într-un fel sau altul.

Fie că-l vedeam pe Mike Skinner pe scena de la Glastonbury purtând un tricou al lui Birmingham FC, că lecturam amintirile lui Robert Del Naja de la Massive Attack despre cum i-a prins pe Bristol City în prima divizie sau că ascultam poveștile fascinante ale lui Noel Gallagher despre atașamentul necondiționat al fanilor lui Manchester City în anii ’80, mereu mi s-a părut că fotbalul și muzica pot crea împreună o sinergie și mai puternică.

Deși majoritatea pieselor de pe albumele Faithless erau construcții ceva mai complexe, trupa s-a făcut cunoscută lumii pentru single-urile dance și progressive trance de la finalul anilor ’90 și începuturile anilor 2000 și în special pentru aura lui Maxi.

Of all the artists who commanded the stage as dance music became big business in the 1990s, Maxi Jazz was in a class of his own. In terms of magnetisim, perhaps only the Prodigy’s Keith Flint and Maxim could compare.” (Gabriel Szatan, The Guardian)

Maxi Jazz și Crystal Palace

Cu părinți jamaicani, Maxwell Fraser s-a născut și a crescut în South London. Primii ani de viață i-a petrecut în Brixton și apoi s-a mutat și a trăit pentru tot restul vieții în West Norwood, la câteva minute de Crystal Palace. Pe lângă influențele caraibiene și legăturile strânse ale acestor zone cu muzica și spiritul creativ, sudul Londrei e cunoscut și apreciat și pentru faptul că oamenii arată un sentiment de apartenență la comunitate mai dezvoltat decât în alte locuri.

Și ce fenomen e mai aproape de comunitate decât fotbalul? Pasionat de mic de fotbal, crescând la câțiva kilometri de Selhurst Park, lui Maxi Jazz nu i-a fost greu să se atașeze de Crystal Palace, un club apropiat de comunitățile din Croydon, Lambeth sau Brixton. La începutul anului, Palace a devenit primul club care oferă un program de susținere pentru jucătorii tineri care părăsesc academia clubului sau care nu sunt promovați la următorul nivel. Un program care implică sprijin de natură financiară, cursuri și consiliere prin care puștii vor învăța cum să își creeze un mod de viață în afara fotbalului. O politică a clubului care n-avea cum să nu rezoneze și cu Maxi Jazz, descris de prieteni ca fiind un „warm, loving, friendly soul”.

“I love Crystal Palace more than I love football”

Și când poți să-ți ajuți comunitatea mai mult și mai potrivit decât într-o perioadă de criză?

În 2010, Crystal Palace avea probleme financiare serioase. Clubul evolua în liga a doua, intrase în administrație financiară, avea zece puncte penalizare din cauza datoriilor, iar echipa condusă de pe bancă de Neil Warnock părea în degringoladă.

Până când Palace s-a pus din nou pe picioare sub un nou acționariat, Maxi a decis că e momentul să întoarcă ceva clubului pe care l-a susținut încă din copilărie. A organizat o serie de concerte Faithless, iar banii strânși din vânzarea de bilete au fost redirecționați către Academia de fotbal a clubului Crystal Palace. Poate că e mult să spui că Palace n-ar fi fost aici fără sprijinul lui Maxi Jazz, dar toate interviurile date de conducerea celor de pe Selhurst Park în acea vreme vorbesc cu recunoștință despre contribuția artistului.

Mai mult, ca semn de apreciere, clubul i-a oferit în urmă cu câțiva ani postul de Associate Director, Maxi Jazz glumind într-un interviu dat acum câțiva ani și povestind cum a schimbat scaunul său din Main Stand cu locul de la tribuna oficială și întâlnirile la „patru ace” cu Steve Parish și cei din conducere. Tot atunci, Maxi făcea și celebra sa declarație de dragoste pentru clubul alături de care a crescut și care a fost pentru el mai mult decât o simplă echipă de fotbal pe care să o urmărească: “I love Crystal Palace more than I love football”.

Maxi Jazz a încetat din viață pe 23 decembrie 2022, la vârsta de 65 de ani. De Boxing Day, în meciul dintre Crystal Palace și Fulham, echipele au intrat pe teren pe Insomnia, hitul Faithless din 1995.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *